Szobrot állítottak Szent II. János Pál pápának Párizsban – KÉPGALÉRIÁVAL

Kitekintő – 2014. október 28., kedd | 18:01

Október 25-én, szombaton délelőtt felavatták Zourab Tsereteli orosz-grúz származású szobrászművész II. János Pált ábrázoló alkotását a párizsi Notre-Dame mellett, a XXIII. János téren – adta hírül a francia La Croix.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A 3,6 méter magas és másfél tonnás bronzszobor a párizsi Lengyel Katolikus Misszió kezdeményezésére készült még 2011-ben. Mintegy négyéves huzavonát követően Anne Hidalgónak, Párizs idén tavasszal megválasztott polgármesterének köszönhetően kapott végleges helyet a város szívében: a Notre-Dame katedrális és a Szajna között fekvő XXIII. János téren.

A szoboravatást a Notre-Dame-ban tartott ünnepélyes szentmise előzte meg, melyet André-Vingt Trois francia bíboros, Párizs érseke celebrált. Szent II. János Pálra emlékezve felidézte történelmi tetteit, hangsúlyozta közvetlenségét, illetve arra hívta a megjelent francia és lengyel híveket, hogy a szent pápa jelmondatát – „Totus Tuus” – követve ne féljenek teljesen odaadni magukat Krisztusnak és Krisztusban minden testvérüknek.

A szentmisét követően Anne Hidalgo, Párizs polgármestere, André-Vingt Trois érsek és a párizsi Lengyel Katolikus Misszió rektora, Stanisław Jeż leplezték le a hatalmas bronzszobrot. A Szajna felé néző, „Párizst vigyázó” szobor talapzatán Szent II. János Pál pápa legismertebb gondolatai olvashatók franciául.

Fotó: Yannick Boschat / Diocèse de Paris

Magyar Kurír
(sk)

Kapcsolódó fotógaléria