Szobrot állítottak XVI. Benedeknek a róla elnevezett heiligenkreuzi főiskolán

Kitekintő – 2015. október 3., szombat | 18:29

Georg Gänswein érsek leplezte le a heiligenkreuzi ciszterci monostor teológiai, filozófiai főiskolája udvarán az emeritus pápa embernagyságú szobrát. Az október 1-jén tartott szoboravatás egyben a modern campusszá kiépített főiskola első tanévnyitója volt.

Névadója előtt tiszteleg a heiligenkreuzi XVI. Benedek Filozófiai-Teológiai Főiskola: a campus udvarán felállított szobor örökíti meg az emeritus pápát, aki 2007-ben látogatott Heiligenkreuzba. Raphael Statt OCist alkotását, amely egy zsámolyon ülve ábrázolja a pápát, Georg Gänswein érsek, XVI. Benedek pápa személyi titkára, a Pápai Ház prefektusa leplezte le.

Az október 1-ji ünnepséggel tették fel a koronát a három éven át tartó fejlesztés-bővítésre, amit a tanulói létszám erőteljes növekedése – (62-ről 274-re nőtt) – indokolt.

Jelenleg a 274 hallgatóból 160 a papnövendékek száma. Ausztrália kivételével minden kontinensről vannak diákjaik: közülük 92-en Ausztriából, 89-en Németországból, 12-en Vietnamból és 5-en Svájcból származnak.

XVI. Benedek pápa látogatásakor arra buzdította a főiskola oktatóit, hogy törekedjenek a tudományos teológia és a megélt spiritualitás összekapcsolására. Maximilian Heim apát vallja, ma is ez a feladatuk. XVI. Benedek teológiája változatlanul ösztönző erőt ad munkánknak – hangsúlyozta Karl Wallner rektor.

Ferenc pápához is erősen kötődik a ciszterci monostor azáltal, hogy a misszió és az evangelizáció fontos területek életükben.

Az 1133-ban alapított heiligenkreuzi apátságban jelenleg nyolcvan szerzetes él. Filozófiai és teológiai főiskolájukon 1802 óta nyújtanak lelkipásztori képzést. Intézményük mára Ausztria, sőt az egész német nyelvterület számára a papképzés és hivatáspasztoráció központjává nőtte ki magát. A fejlesztés során a főiskola 250 ezer kötetes könyvtárat, legmodernebb technikával felszerelt médiakompetencia-központot is kapott.

Fotó: Phil.-Theol. Hochschule Benedikt XVI. Heiligenkreuz

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria