Szocska A. Ábel meglátogatta a nyírkátai egyházközséget és a cigány közösségi házat

2018. december 2. vasárnap 16:22

A nyírkátai cigány közösségi házat és a készülő adománypontot is meglátogatta a Nyíregyházi Egyházmegye püspöke, Szocska A. Ábel november 24-én.

„Arról ismerjenek meg titeket, hogy a tanítványaim vagytok, hogy szeretettel vagytok egymás iránt” (Jn 13,35) – Jézus ezzel a mondattal hívta fel tanítványai figyelmét a hétköznapokhoz szükséges legfontosabb dologra, a szeretetre. Ma, amikor olyan világban élünk, ahol mindenki lázasan kutatja az élet értelmét, a boldogság lehetőségét, gyakran elfelejtkezünk erről a jézusi tanácsról. Pedig valójában ez az egyetlen, amely sikeressé teheti egy közösség életét, vagy bármilyen emberi kapcsolatot. E tanítás ereje tapasztalható meg Nyírkátán, ahova Szocska A. Ábel megyéspüspök ellátogatott. A vecsernyén közösen imádkozott az egyházközség cigány és nem cigány híveivel, akiket összekapcsoltak az alkonyati istentisztelet énekei.

A püspök Oroszné Obbágy Rita, a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs referensének kíséretében megtekintette a helyi romák közösségi házát és az adományok házát. ifj. Nagy Zoltán, a Nyíregyházi Egyházmegye cigánypasztorációs bizottságának tagja, a helyi görögkatolikus cigány közösség vezetője, az Együtt Segítsünk Egymáson Egyesület elnöke beszámolt az itt folyó munkáról.

A látogatáson részt vett még többek között Orosz István, máriapócsi kegyhelyigazgató, az egyházmegye cigánypasztorációs bizottságának tagjai közül Kerezsi János atya, valamint Lakatos Sándor Attila polgármester, Szlovenszki Lászlóné a Segítő Kéz Egyesület szakmai vezetője, Magyar László parókus és Horváthné Varga Aliz, a máriapócsi Nemzetiségek Házának vezetője.

A Pharne Cherhaja Hagyományőrző Néptánccsoport tánccal, énekkel szórakoztatta a a vendégeket. Megható pillanat volt, amikor cigány és magyar nyelven is felcsendült a cigányok himnusza.

Nyírkáta fogyó falu, kevés a fiatal, nagy az elvándorlás, de ezen az estén a közösség tagjai kicsit elfeledkezhettek erről a szomorú tényről, hiszen amíg egy közösség képes megújulni, befogadni, örülni, addig van jövője is.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Orosz Istvánné

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
buda-sziveben-emeltek-szobrot-boldog-brenner-janos-vertanunak
Buda szívében emeltek szobrot Boldog Brenner János vértanúnak

A Szombathelyi Egyházmegye és a Brenner János Emlékhely Alapítvány szervezésében december 13-án Erdő Péter bíboros, prímás megáldotta Boldog Brenner János vértanú szobrát Budapesten, a Szentimrevárosban.

2018. december 13. csütörtök