Szocska Ábel megyéspüspök Nyírcsaholyban tett kánoni látogatást

2019. március 14. csütörtök 15:19

Március 8. és 10. között Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök Nyírcsaholyban tett kánoni látogatást. A háromnapos vizitációról Ivancsó Sándor parókus írt összefoglalót, amit szerkesztve közlünk.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Pénteken délelőtt a helyi Benedek Elek Általános Iskolában tett látogatást Szocska Ábel, majd a római katolikus plébánián Panyi József plébános fogadta a püspököt és kísérőit, és mutatta be a templom ékességeit.

A nyírcsaholyi idősek nappali otthonának lakói örömmel és böjtös strudlival fogadták a vendéget. A polgármesteri hivatal megáldása Szocska Ábel számára is kuriózum volt, eddig egy világi hivatalban sem kérték fel erre a püspöksége alatt.

Szombaton a közös reggeli ima után a főpásztor találkozott a görögkatolikus közösség tagjaival, köztük a legidősebb hívővel, Verébné Irénke nénivel, aki Szocska Ábel szerzetesi beöltözésénél is jelen volt, valamint Láposi Zoltán tiszteletbeli egyházközségi képviselő-testületi tag családjával.

Ezalatt Papp Tibor főhelynök és Grunda János ökonómus elvégezték a parókián és a templomban a hivatalos vizsgálatot, Bégányi Elek gondnok, Mihálku Attiláné pénztáros és Bégányi József világi elnök jelenlétében.


Az ebédet az egyházközségi képviselő-testület tagjai, illetve a parókus és családja társaságában költötték el a vendégek, majd ünnepi testületi ülést vezetett a főpásztor. Ezen jelentették be, hogy kedvező elbírálásban részesültek a templom és a közösségi ház felújítására beadott pályázatok. Szocska Ábel arra kérte a képviselő-testület tagjait, adjanak hálát a Jóistennek a nyertes pályázatért, s fogjanak össze a parókia felújításának ügyében, ami régóta várat magára.

Délután a pócsi Akathisztosz imádsággal, majd Szent Liturgiával adott hálát a közösség és emlékezett meg arról, hogy négy éve a nyírcsaholyi görögkatolikus templomban fogadták a könnyező kegyképet.

Vasárnap utrenye, majd püspöki Nagy Szent Bazil-liturgia zárta a kánoni látogatást.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Nyírcsaholyi Görögkatolikus Egyházközség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
papp-miklos-edzesterve-nagybojtre-iii-resz-olvass-nap-mint-nap-jakab-apostol-levelebol
Papp Miklós edzésterve nagyböjtre, III. rész: Olvass nap mint nap Jakab apostol leveléből!

Papp Miklós görögkatolikus parókus rendhagyó edzésre hív a nagyböjtben. Takarítsuk ki fejünk „faliújságját”, és olvassunk el mindennap egy fejezetet Jakab apostol leveléből – ajánlja a kihívás harmadik részében.

2019. március 18. hétfő
van-e-jovoje-kereszteny-hitnek-megjelent-az-uj-ember-kiadvanyok-legujabb-kotete
Van-e jövője a keresztény hitnek? – Megjelent az Új Ember Kiadványok legújabb kötete

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatának legújabb, „Imádság ködben” című kötetében a kortárs teológia két meghatározó alakjának, Hans Joasnak és Robert Spaemann-nak a keresztény hit jövőjéről folytatott beszélgetését tesszük közzé. Kedvcsinálóként a fordító, Görföl Tibor előszavát olvashatják.

2019. március 18. hétfő