Szocska Ábel megyéspüspök Nyírcsaholyban tett kánoni látogatást

2019. március 14., csütörtök | 15:19

Március 8. és 10. között Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök Nyírcsaholyban tett kánoni látogatást. A háromnapos vizitációról Ivancsó Sándor parókus írt összefoglalót, amit szerkesztve közlünk.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Pénteken délelőtt a helyi Benedek Elek Általános Iskolában tett látogatást Szocska Ábel, majd a római katolikus plébánián Panyi József plébános fogadta a püspököt és kísérőit, és mutatta be a templom ékességeit.

A nyírcsaholyi idősek nappali otthonának lakói örömmel és böjtös strudlival fogadták a vendéget. A polgármesteri hivatal megáldása Szocska Ábel számára is kuriózum volt, eddig egy világi hivatalban sem kérték fel erre a püspöksége alatt.

Szombaton a közös reggeli ima után a főpásztor találkozott a görögkatolikus közösség tagjaival, köztük a legidősebb hívővel, Verébné Irénke nénivel, aki Szocska Ábel szerzetesi beöltözésénél is jelen volt, valamint Láposi Zoltán tiszteletbeli egyházközségi képviselő-testületi tag családjával.

Ezalatt Papp Tibor főhelynök és Grunda János ökonómus elvégezték a parókián és a templomban a hivatalos vizsgálatot, Bégányi Elek gondnok, Mihálku Attiláné pénztáros és Bégányi József világi elnök jelenlétében.


Az ebédet az egyházközségi képviselő-testület tagjai, illetve a parókus és családja társaságában költötték el a vendégek, majd ünnepi testületi ülést vezetett a főpásztor. Ezen jelentették be, hogy kedvező elbírálásban részesültek a templom és a közösségi ház felújítására beadott pályázatok. Szocska Ábel arra kérte a képviselő-testület tagjait, adjanak hálát a Jóistennek a nyertes pályázatért, s fogjanak össze a parókia felújításának ügyében, ami régóta várat magára.

Délután a pócsi Akathisztosz imádsággal, majd Szent Liturgiával adott hálát a közösség és emlékezett meg arról, hogy négy éve a nyírcsaholyi görögkatolikus templomban fogadták a könnyező kegyképet.

Vasárnap utrenye, majd püspöki Nagy Szent Bazil-liturgia zárta a kánoni látogatást.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Nyírcsaholyi Görögkatolikus Egyházközség Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
eletunk-egyetlen-celja-odaadni-onmagunkat-istennek-rank-bizottakert-apor-vilmos-unnep-gyorben
Életünk egyetlen célja odaadni önmagunkat Istennek a ránk bízottakért – Apor Vilmos-ünnep Győrben

Május 23-án Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, Veres András győri megyéspüspök koncelebrálásával és a Győri Egyházmegye papságának részvételével.

13:26
csiksomlyoi-papalatogatas-elkeszultek-szektorbeosztasok-kiosztottak-belepoket
Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.

2019. május 23., csütörtök
Útravaló – 2019. május 24.

Útravaló – 2019. május 24.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 24.

Mai evangélium – 2019. május 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,18–23

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle