Szombathelyen tartották az első hazai női cigány cursillót

2018. szeptember 5. szerda, 15:30

Szombathelyen rendezték meg augusztus 16–19. között az első női cigány cursillót Magyarországon, melyről egy résztvevő, Horváth Lászlóné beszámolóját adjuk közre.

Nem volt egyszerű a megszokott kőszegi helyszín után egy teljesen újat, ismeretlent berendezni a cursillo követelményei szerint, de a kezdésre mégis minden a helyén volt, és az első este után teljesen otthon éreztük magunkat a hatalmas házban.

A tanfolyam jelöltjei nyitott szívvel, teli szeretettel,tudásvággyal, sok-sok lelkesedéssel, vidáman dolgoztak, készültek az örök negyedik napra. Nem volt fennakadás, elkeseredés, minden olajozottan működött, a Szentlélek egy percre sem hagyott minket egyedül.

Sokan azt mondták, hogy más kultúrából jövő emberekkel nem lesz egyszerű a cursillo három napja. Ez nem így van. A cursilloról azt mondjuk, hogy egy élmény, amit át kell élni. Ez a cursillo valóban egy igazi élmény volt, teli szeretettel, vidámsággal. Megértették, mi a cursillo, és mi a cursillista feladata.

Az esemény során 23 fővel bővült a cursillisták nagy tábora. A cursillo lelki vezetői Székely János megyéspüspök, Orsos Zoltán plébános és Nagy Tamás káplán voltak. Tíz munkatárs segédkezett szebbé, jobbá tenni a három napot. Ez sikerült is, hiszen a záróünnepségen a jelöltek erről tettek tanúságot, sőt még örömükben táncra is perdültek, így dicsőítették az Istent. Úgy fogalmaztak: ez az öröm napja.

Hála és köszönet a sok palancaért, lelket és testet tápláló imákért, a süteményekért, a kávéért és a Karitász adományaiért. Történelmet írtunk ezzel a Szombathelyi Egyházmenyében. Az öröm, a szeretet, az egymás elfogadása tetté színessé és pompássá ezt a cursillot.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Németh József

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink – olvasta már?
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

19:59
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

17:25