Szombathelyre, Mátraverebély-Szentkútra és Csíksomlyóra is indul idén zarándokvonat

2016. február 4. csütörtök 18:20

Az ötödik alkalommal induló Boldogasszony Zarándokvonat mellett további két vonatot indít útjára a Misszió Tours és a MÁV-START Zrt. A két belföldi szerelvény Szombathelyre, illetve Mátraverebély-Szentkútra viszi a zarándokokat, jelentették be a szervezők a február 4-én tartott sajtótájékoztatón.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Korbuly Péter rádióbemondó, az esemény házigazdája bevezetőjében ismertette: idén ötödször indul Csíksomlyóra a Boldogasszony Zarándokvonat, a MÁV-START Zrt. és a Misszió Tours együttműködésében. Emellett belföldi zarándokjáratok is útjukra indulnak. A Szent Márton-év keretében, július 9-én Szombathelyre, majd szeptember 4-én Mátraverebély-Szentkútra, a nemzeti kegyhelyre zarándokolhatnak vonattal a hívek.

Csépke András, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a szerelvények biztosításán túl a vállalat határozza meg a menetrendet és tervezi meg az útvonalat.


Az útvonal meghatározásakor kiemelten ügyelünk arra, hogy a vonatok a lehető leginkább a zarándokutakat kövessék, továbbá olyan látnivalókat is érintsenek, amelyek lélekben gazdagítják a zarándokokat – jelentette ki Csépke András, emlékeztetve arra, hogy 2011-ben mindössze egyetlen szerelvényt indítottak, idén pedig már hármat.

A vezérigazgató úgy fogalmazott, számukra ezek a vonatok különös jelentőséggel bírnak, mivel a zarándokutakon olyan utasokat szállíthatnak, akik nem részei annak a 140 milliós utasforgalomnak, amelyet hétköznapokon bonyolít a MÁV-START.

Valamennyi zarándokvonatunkat a legkiválóbb esztétikai kialakítású vagonokkal közlekedtetjük. Gondoskodunk kihangosításról, étkezőkocsiról – mondta Csépke András, majd hozzáfűzte: a Boldogasszony Zarándokvonat szerelvényében idén helyet kapott egy saját tervezésű és gyártású InterCity-kocsi is.


A csíksomlyói búcsúba tartó vonat, valamint a Szent Márton Zarándokvonat egyik fővédnöke, Veres András szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke kifejtette: olyan eseményről tarthatnak sajtótájékoztatót, amely a magyar emberek szívét, lelkét egyaránt megmozgatja.

Nem csupán azokét, akik részt vesznek a zarándoklatokon; az ő hozzátartozóik, barátaik révén lassanként nemzeti ünneppé terebélyesedik egy-egy zarándokvonat indulása és megérkezése. Nem beszélve arról, mekkora ünnep kerekedik, amikor az egyes állomásokon élő magyarok fogadják a szerelvényeket – emlékeztetett a főpásztor, aki szólt a zarándoklatok jelentőségéről is.

A csíksomlyóiról megállapította: tagadhatatlanul nemzeti eseménnyé vált, nem kizárólag a katolikusok, nem csupán a hívők számára. A pünkösdi zarándoklat megmozgat minden magyart, szinte elementáris erővel tör fel a vágy az emberekben, hogy részt vehessenek rajta.

A szombathelyi út kapcsán kiemelte: az idei év Szent Márton esztendeje, ezért kezdeményezte az MKPK az InterCity vonat indítását. A Szent Márton Zarándokvonat lelkivezetője Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek lesz.

A Boldogasszony Zarándokvonat másik fővédnökének, Kövér Lászlónak, a Magyar Országgyűlés elnökének köszöntő szavait Korbuly Péter tolmácsolta.

Aki átélte ezt az élményt, az szeretne ismét a részese lenni, aki még nem, az vágyik rá. Hallgattassanak meg mindazok, akik nemzetünk megmaradásáért, gyarapodásáért, keresztyén hitének, gyönyörű nyelvének és kultúrájának megtartásáért imádkoznak. Ajánlom mindenkinek ezt a közös zarándoklatot, akik hitben és lélekbeen, nemzeti összetartozásunkban szeretnének megerősödni – hangzott a házelnök üzenete.


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) támogatásának köszönhetően sok száz fiatal tapasztalhatta meg a zarándokvonatok különleges lelkiségét – mondta Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, felelevenítve a tavalyi, krakkói élményét.

Lehetőségünk nyílt gyerekeket magunkkal vinni a zarándoklatra, a gyermekvédelemből. Az édesapjuk, édesanyjuk által elhagyott fiatalok szerető közösségre találtak útitársaik közt – emlékeztetett, s hangsúlyozta: amennyiben ezek a fiatalok az élmény hatására képesek lesznek később megkapaszkodni az életben, már megérte.

Az államtitkár bejelentette, hogy a krakkói, a csíksomlyói és a máriacelli vonatos, illetve buszos zarándokutakat az állam 15 millió forinttal támogatja idén is, ezzel segítve 400 gyerek és kísérőik utazását. További 50 milliót fordítanak a krakkói Ifjúsági Világtalálkozóra való zarándoklat támogatására.

Amikor arról beszélünk, hogy Európa értékválsággal küzd, amikor nem tudnak választ adni arra, hogy a fiatalok miért alapítsanak családot, akkor ezek a zarándokutak olyan lelki értéket közvetítenek, amelyek erősítik a összmagyarságot – zárta beszédét Soltész Miklós.


Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda alapítója, a Boldogasszony Zarándokvonat főszervezője örömmel tudatta: az első ízben induló Angyalos Boldogasszony Zarándokvonat – amely szeptember 4-én viszi a zarándokokat Mátraverebély-Szentkútra – lelkivezetését Böjte Csaba ferences szerzetes, a dévai Szent Ferenc Alapítvány létrehozója vállalta.

Csaba testvér velünk jön gyóntatni a Boldogasszony Zarándokvonatra is. E vonat lelkivezetője Bíró László püspök atya lesz – tette hozzá Budai László, aki a továbbiakban úgy fogalmazott: sokkal több ez a vonat guruló szerelvénynél, kifelé és befelé egyaránt. Az odabent imádkozóknak és a kint várakozó magyaroknak a keresztény-magyar összetartozás szimbólumává vált.

Fotó: Lambert Attila

Ditzendy Attila / Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-biboros-ujabb-ot-evre-az-istentiszteleti-es-szentsegi-kongregacio-tagja-lett
Erdő Péter bíboros újabb öt évre az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció tagja lett

Ferenc pápa Erdő Péter bíborost újabb öt évre kinevezte az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció (Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum) tagjává, amiről október 12-én kelt levelében Robert Sarah bíboros, a testület prefektusa értesítette a főpásztort.

15:55
-az-ugyunk-kozos-gyerek-piarista-tanoda-nyilt-satoraljaujhelyen
„Az ügyünk közös: a gyerek” – Piarista tanoda nyílt Sátoraljaújhelyen

Miben áll a piarista titok? Milyen pluszt adhat egy tanodának, ha piarista kezelésbe kerül? Október 20-án, a sátoraljaújhelyi Új Hely Tanoda megnyitóján ezekre a kérdésekre kerestünk választ.

13:10