Szubdiakónust avattak a Szatmári Egyházmegyében

2017. szeptember 13. szerda 18:15

Szeptember 8-án, Kisboldogasszony napján, a templombúcsúi Szent Liturgia előtt Vasile Bizău máramarosi megyéspüspök alszerpappá avatta Simon István teológust Kökényesden. Pallai Béla parókus tájékoztatta szerkesztőségünket.

A szubdiakonátus speciális elköteleződést jelent: átmeneti funkció a felolvasói rend és a diakonátus között. Simon István a kisebb rendek e fokozatának felvételével kapott jogot az istentiszteleteken való segédkezésre.

Az ünnepi Szent Liturgiára való bevonulás után a nyitott királyi ajtó előtt a szentelendő – háromszori teljes meghajlást követően – a püspök elé járult, és térdre borult. A főpásztor jobbját fejére helyezte, és elimádkozta az áldó imát. Az új szubdiakónus vizet öntött a főpásztor kezeire, és kéztörlésre kendőt nyújtott át neki.

Szentbeszédében Vasile Bizău püspök kiemelte: „Mária születése nemcsak számunkra, de az egész világ számára ünnep, hiszen belőle tündökölt fel az igazság napja. S ma nemcsak Mária, de az élet ünnepe is van – Istentől felbecsülhetetlen ajándékot, az életünket kaptuk. Az Ő végtelen szeretetéből teremtett mindegyikünket erre a világra, mi pedig hit által élve tudjuk ezt megköszönni. Idős házaspárok mély hitéből fakadó imák és kérések nyomán született meg Keresztelő Szent János, Sámuel próféta és Mária is, akinek szülei ugyancsak benne jártak már a korban, és aki mély hitéből fakadóan mindig igent mondott Isten tervére, mindig meghallotta és meghallgatta szavát. Ez a mi feladatunk is: meghallani és meghallgatni Isten szavát – amire folyamatosan szükségünk van. Az Ő szava építi és alakítja életünket.”

Az ünnep körmenettel folytatódott, majd miroválással (az olajkenet kiosztásával) és szeretetvendégséggel zárult.


Simon István 1992-ben Csedregen született. A szatmárnémeti Hám János Teológiai Oktatási Intézet végzőseként 2010-ben érettségizett, ugyanabban az évben kezdte el a propedeutikus évet Budapesten. Ezt követőn két évig Nyíregyházán, majd Budapesten folytatta teológiai tanulmányait. Negyedévesként, a szociális gyakorlati évben a romániai Prislopon (Jóháza) tevékenykedett; később ismét Nyíregyházán, majd 2015 szeptemberétől a budapesti Központi Szemináriumban és a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tanult. Abszolvált teológus.

Szöveg és fotó: Pallai Béla

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-misen-belepunk-golgota-esemenyeibe-es-nem-szinieloadasra-megyunk
Ferenc pápa: A misén belépünk a Golgota eseményeibe, és nem színielőadásra megyünk!

A Szentatya november 22-én folytatta katekéziseit a szentmiséről. A mise emlékezet jellegéről elmélkedett, a szentmise ugyanis Krisztus húsvéti misztériumának emlékezete.

17:03
mar-kilencezren-egyutt-teged-is-var-krisztus-kiraly
Már kilencezren együtt – Téged is vár Krisztus Király!

Szerte a Kárpát-medencéből már több mint kilencezren jelentkeztek a november 25-i szentségimádásra, melyet Krisztus Király főünnepének előestéjén 17 és 18 óra között tartanak. A cél, hogy húszezren együtt dicsőítsük Krisztust.

19:18