Tablettel az olasz szalézi iskolába

Kitekintő – 2016. február 6., szombat | 15:03

Az olaszországi Sesto San Giovanniban működő Szalézi Művek a iCNOS projekt sarokköve. A program, amely 2011-ben indult, alig több mint egy évvel az első iPad bemutatása után, azt célozza, hogy bevezessék a tablet használatát a szalézi tanintézményekben.

Hogy elősegítse pártfogoltjai tanulmányait, Don Bosco korának minden eszközét felhasználta, és megtett mindent, hogy az élvonalba kerüljenek a technikai tudás terén. Találékonyságának örökösei, Olaszország szalézi intézetei ma is elkötelezettek a műszaki fejlődés mellett, és jelentős előmozdítói az iskolák digitalizálásának.

A tabletek és digitális eszközök iskolai használatának számos előnye van: gazdasági előnye, hogy ezeket az eszközöket évekig lehet használni, míg a könyveket a tanárok választása szerint kell megvásárolni; didaktikus, mert a gyerekek számára vonzóbb digitális módon tanulni, és ezzel elsajátítják azokat a mintákat, amelyek alapvetően használatosak minden munkahelyen; végül egészségi szempontból előnyös, mert a gyerekeknek már nem kell nehéz könyvekkel és szótárakkal teli hátizsákkal járni iskolába.

Az olasz szaléziak vezető helyen vannak a kísérleti digitális oktatás terén, amelyben élen jár a Sesto San Giovanniban található Opere Sociali Don Bosco (Don Bosco Szociális Művei), amelyet 1948-ban azért alapítottak, hogy a helyi ipar számára jól szakképzett fiatal munkaerőt neveljenek. Ez a komplexum most teljesen fel van újítva, nagyobb volumenű oktatási lehetőségekkel, a tanulók különböző korszerű eszközöket használnak, amelyek teljesen a kor követelményei szerint újítottak fel.

Ma az iCNOS projekt 26 szalézi oktatási központban fut Olaszországban, hála az Apple és a Rekordata technológiai szponzor cégeknek, amelyek az iPadeket és más digitális eszközöket a diákok rendelkezésére bocsátották. Összesen több mint 2100 diák és 600 tanár vesz részt egy új és innovatív jellegű oktatásban, amely a maga végtelen lehetőségeivel a hipertext és a multidiszciplináris kapcsolatok terén sokkal nagyobb mértékben vonja be és teszi nyitottá a gyerekeket a tanulásra.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír