Taizé, a közös út – Az ökumenikus közösség elmúlt 25 évéről szóló kötet bemutatója Nagyváradon

2016. január 25. hétfő 14:32

Január 22-én mutatták be a nagyváradi püspöki palota dísztermében a „Taizé, a közös út. Huszonöt éve együtt a bizalom zarándoklatán” című könyvet.

A keresztények egységéért tartott ökumenikus imanyolcad keretében, az isteni irgalmasság rendkívüli szentévében tartott eseményen a résztvevők félkörben foglaltak helyet, hogy egymást is jól láthassák, mégis egy irányba tekintsenek. A Verbum Kiadó gondozásában megjelent Taizé, a közös út. Huszonöt éve együtt a bizalom zarándoklatán című könyv bemutatóján levetítettek egy Taizéról szóló rövidfilmet, majd Szőcs Csaba kiadóigazgató kérésére Böcskei László nagyváradi püspök, Csernák Béla bihari református lelkész és Benedek Ramóna hitoktató beszéltek arról, hogyan érintette meg őket a Taizéi Közösség üzenete.

Ozsváth Judit szerkesztő arra hívta fel a figyelmet, hogy a kötet a taizéi alapító, Roger testvér születésének 100., halálának 10. és a szerzetescsalád létrejöttének 75. évfordulóján jelent meg, így főhajtás és köszönetnyilvánítás kíván lenni a franciaországi ökumenikus közösség által meghirdetett bizalom zarándoklatán szerzett szép élményekért, pedagógiai útmutatásokért.

Az erdélyi fiatalok kelet-európai társaikhoz hasonlóan éppen negyedszázada kezdték el csoportosan látogatni a Roger Schütz alapította szerzetesközösséget, illetve a közösség által szervezett találkozókat. Az örömre, egyszerűségre és irgalomra alapozott, a zarándokok előtt megnyitott közösségi élet sokakat megérintett az elmúlt huszonöt év során, és a kötet minden írása ebből a megérintettségből született – mondta el a szerkesztő.

Az első egységbe sorolt, a Keresztény Szóban megjelent hosszabb, tanulmányjellegű írások Roger testvér és közössége életét mutatják be, valamint az ökumenikus szerzetesközösség alapítójának és tagjainak Istenről, egyházról, emberről és főként a fiatalokról vallott szemléletét világítják meg. A második részbe egy Roger testvérrel készült interjú és a közösség másik két szerzetesét megszólaltató három írás került. A harmadik fejezetben az említett évfordulók kapcsán a közelmúltban a nagyváradi Posticumban szervezett találkozóról szóló összefoglaló és a megemlékezésre meghívott vendégek gondolatai olvashatók. Az utolsó részben pedig tizennégyen osztják meg a nyári vagy téli ökumenikus találkozókon szerzett élményeiket.

* * *

Amikor Roger Schütz 1940-ben a burgundiai Taizé nevű szegény falucska mellett döntött, talán nem is sejtette még, hogy egész életének szimbólumává válik ez a választás. Csupán tudatosan azon a demarkációs vonalon akart élni, mely az embereket elválasztja egymástól. Úgy érezte: segítenie kell a zsidókon és más, politikai okok miatt üldözötteken, akik minden vagyonukat elveszítették. Jól tudta, hogy ehhez a nyomorúságba kell költöznie, imádsággal állhat csak igazán a szerencsétlenek mellé. A Szentírásból a nyolc boldogság érintette meg legjobban Roger testvért, és ezek szellemét három szóban foglalta össze: öröm, egyszerűség, irgalom.

Forrás és fotó: Erdély Online

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
a-romak-integraciojarol-es-az-egyhazak-szereperol-rendeztek-konferenciat-budapesten
A romák integrációjáról és az egyházak szerepéről rendeztek konferenciát Budapesten

„A romák magyarországi integrációja – Az egyházak szerepe” címmel rendeztek konferenciát a budapesti Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetemen február 20-án. Az eseményen részt vett Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Székely János szombathelyi megyéspüspök.

2018. február 21. szerda
ferenc-papa-imadkozom-azokert-akik-eretneknek-belyegeznek
Ferenc pápa: Imádkozom azokért, akik eretneknek bélyegeznek

Ferenc pápa január 15-én közel egy hetes apostoli útra érkezett Chilébe és Peruba. A Szentatya a két országban zárt körű találkozón vett részt a jezsuita szerzetesekkel. Az alábbiakban a beszélgetések leírt változatát tesszük közzé, mely a La Civiltà Cattolica jezsuita folyóiratban jelent meg.

2018. február 21. szerda