Támogatói csoport indul a szenvedélybetegeknek Székelyudvarhelyen

Külhoni – 2015. október 6., kedd | 12:11

A Gyulafehérvári Caritas KI-ÚT konzultációs programjának munkatársai október 6-án Székelyudvarhelyen is indítanak támogatói csoportot a szenvedélybetegek és hozzátartozóik számára. Azokat várják, akiknek saját vagy hozzátartozóik függése hatással van életükre.

A Caritas Családsegítő Szolgálata a szenvedélybetegekre és családtagjaikra is odafigyel. Négy éve indult a szenvedélybetegeknek és hozzátartozóiknak létrehozott KI-ÚT konzultációs program. Eddig Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában működött, Székelyudvarhelyen most van kibontakozóban.

Kedves Rita addiktológus konzultáns, a program szakmai felelőse hangsúlyozta, nem terápiát, hanem segítő kapcsolatot kínálnak fel. Konkrét célokat jelölnek ki arra vonatkozóan, miként változtasson az érintett ahhoz, hogy az adott élethelyzetét meghatározó problémából megtalálja a kivezető utat.

Az önsegítő csoport alapja a nyílt beszélgetés és a találkozás. A most induló székelyudvarhelyi csoport tagjai biztonságban beszélgethetnek egymással, titoktartás mellett. A találkozás nem a tanácsosztogatás, hanem a belső dolgok kimondásának helye. A csoporttagok egymásnak segítenek azzal, hogy a beszélgetés során rálátást nyernek a problémára. Megszűnik az elszigetelődés, és gyógyító erőket mozgósítanak. Motivációkat kapnak: van kiút a válságból. Egy ilyen közösségben a személyes tapasztalatok megosztása révén felébred a vágy az újrakezdésre, mások felépülését látva pedig remény támad az egyénben, hogy „ha másnak sikerült, nekem is sikerülhet”.

A Caritas Családsegítő Szolgálata a függőségben szenvedőt támogatja a változtatásban, de a családtagokkal is tartja a kapcsolatot. Ha egy családban valaki szenvedélybetegséggel küzd, akkor az minden hozzátartozójára nézve nagyon megterhelő. Ezért fontos, hogy ne csak nekik, hanem a családtagok számára is elérhető legyen a segítség, hisz ők is szenvednek ettől a helyzettől. Bármilyen szenvedélybetegséggel, nem csak az alkoholizmussal küszködők kereshetik a munkatársakat. Időpont-egyeztetés után tartanak egy problémafeltáró személyes beszélgetést, melynek során felvázolják, mik az első lépések. A Caritas kapcsolati hálója lehetőséget kínál arra, hogy szakorvosokkal és családterápiás szakemberekkel működjenek együtt.

A felélesztett vagy újra megtalált személyes istenkapcsolat sok részvevőnek hozott változást az életében: elhagyták az alkoholt, visszataláltak családjukhoz, munkahelyükre, és közben közösségre leltek. Első lépésként a szenvedélybetegeket és hozzátartozókat egyaránt heti rendszerességgel várják az önsegítő csoportba.

Érdeklődni a 0733–773 577-es telefonszámon vagy az orsolya.marton@gmail.com e-mail-címen lehet.

Fotó: Amour et silance/Facebook

Székelyhon.ro/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria