Tanári segédanyag jelenik meg Erdélyben roma felnőttek alapfokú oktatásához

2018. június 7. csütörtök 09:45

Pedagógusok, pszichológusok és nyelvészek is részt vettek május 29-én Marosvásárhelyen azon a találkozón, melyen bemutatták a Gyulafehérvári Caritasnak a roma felnőttek oktatásában dolgozók számára készült két tanári segédanyagát.

Annak érdekében, hogy a kiadványok valóban segítséget nyújtsanak az oktatók számára, megjelentetésük előtt létrehozóik azok véleményét szerették volna megismerni, akik e segédanyagot használni szeretnék. A bemutatóra meghívottak elsősorban olyan szakemberek voltak, akik roma közösségekkel, illetve roma felnőttek oktatásával foglalkoznak vagy szeretnének a jövőben foglalkozni.

A május 29-i marosvásárhelyi rendezvényen részletesen bemutatták a két segédanyagot, amely hamarosan hat nyelven válik elérhetővé az oktatók számára: Kézikönyv roma felnőttek alapfokú oktatásának megvalósításához (alapfokú írási és olvasási, matematikai és digitális kompetenciák oktatásához), illetve Eszköztár roma felnőttek családi oktatásának megvalósításához (alapfokú írási és olvasási, matematikai és digitális kompetenciák oktatásához).

Az ismertetőt követő műhelymunka során a résztvevők beleolvashattak az óravázlatokba, gyakorlatokba; elmondhatták véleményüket, javaslataikat annak érdekében, hogy a leírtak valóban megvalósíthatók legyenek, és további ötleteket adtak, amelyekkel kiegészülhetnek az anyagok.

A segédanyagok egy Erasmus-pályázat keretén belül jöhetnek létre. A pályázat hat különböző európai országból származó szakember számára ad lehetőséget arra, hogy olyan tanári segédanyagot hozzon létre, amely figyelembe veszi a roma közösség igényeit és elvárásait.

Forrás és Fotó: Romkat.ro; Gyulafehérvári Caritas

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
ahova-az-eg-mostanaban-tobbszor-is-lehajolt-megaldottak-mosonmagyarovari-hospice-hazat
Ahová az ég mostanában többször is lehajolt – Megáldották a mosonmagyaróvári hospice-házat

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke november 11-én, Mosonmagyaróváron mutatott be szentmisét a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-templomban, majd megáldotta az egykori ispotály helyén kialakított hospice-házat.

2018. november 12. hétfő
-jezus-hogy-ne-fazzon-varga-laszlo-pannonhalman
„Jézus hogy ne fázzon” – Szent Márton ünnepe diákokkal és Varga László püspökkel Pannonhalmán

Varga László kaposvári megyéspüspök november 11-én, vasárnap a Szent Márton-napok vendége volt Pannonhalmán: előadást tartott, és ő mondta az ünnepi mise prédikációját.

2018. november 12. hétfő