Ferenc pápa üzenete az Európai Katolikus Társadalmi Napokra

Ferenc pápa üzenetét a szeptember 18. és 21. között Madridban megrendezett II. Európai Katolikus Társadalmi Napok alkalmából Pietro Parolin vatikáni államtitkár tolmácsolta a találkozó résztvevőinek – tájékoztat az Európai... »

Elkezdődött az Ars Sacra Fesztivál

A Nemzeti Múzeumban tartott ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét szeptember 19-én a nyolcadik Ars Sacra Fesztivál. A szakrális művészetek programsorozata szeptember 20–28. között látogatható.

A Szentatya a Zsidó Világkongresszus küldöttségével találkozott

A Szentatya szeptember 17-én délután a Szent Márta-házban fogadta a küldöttséget, amelyet Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke vezetett – írja a Vatikáni Rádió.

Erdő Péter: Az emberiség menekül az intézményes formák elől

Az októberi rendkívüli püspöki szinódus előtt végzett felmérésekből az derül ki, hogy az emberiség szinte minden földrészen menekül az intézményes formák, így a polgári házasság elől is. Erdő Péter bíboros erről... »

Ferenc pápa: Ne féljünk a feltámadással járó átalakulástól

A keresztény önazonosság testünk feltámadásával lesz teljessé – hangsúlyozta a Szentatya szeptember 19-én, pénteken reggel a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén. A Vatikáni Rádió beszámolója.

Ars Sacra: Sík Sándor-emléknapot szerveznek a piaristák

Sík Sándorra emlékeznek szeptember 20-án a Szent István-bazilikában a piarista szerzetes, költő, irodalmár születésének 125. évfordulója alkalmából – tájékoztatta a Magyar Piarista Rendtartomány az MTI-t.

Müller bíboros: A házasság ajándék, mely értelmet ad az életnek

Októberben jelenik meg az Ignatius Press kiadónál angol, olasz és spanyol nyelven a „The Hope of the Family” (A család reménysége) című kötet. Gerhard Müller német bíboros könyve a házasság körüli téves társadalmi... »

Erdő Péter gyújtotta meg az első gyertyát az üldözöttekért

A Katolikus Karitász által meghirdetett „Gyújts egy gyertyát az üldözöttekért!” szolidaritási akció első napján, szeptember 19-én, a Szent István-bazilika előtt Erdő Péter bíboros gyújtotta meg az első lángot.... »

Szenior egyetem indul a Pázmány bölcsészkarán

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara idén ősszel először hirdeti meg a Pázmány Szenior Egyetem kurzusait az egyetem budapesti, Mikszáth Kálmán téri épületében – közli a kar.

Ferenc pápa Elefántcsontpart püspökeivel találkozott

Ferenc pápa szeptember 18-án délelőtt fogadta Elefántcsontpart ad limina látogatásukat végző főpásztorait. Átnyújtotta nekik franciául megírt beszédét, melynek összefoglalását a Vatikáni Rádió nyomán közöljük.

Közép-európai fiatalok zarándoklata Auschwitzba

Ezer fiatal indult el Közép- és Kelet-Európa országaiból Krakkóba és Auschwitzba. A háromnapos nemzetközi találkozó első napján a holokauszt túlélőinek tanúságtételét hallgatták meg a fiatalok, és imádkoztak a világ... »

Napi sajtószemle

A szeptember 19-i lapok szemléje

A bíborosok tanácsának hatodik ülése

A kilenc bíboros tanácsa, amely Ferenc pápát segíti a Kúria reformjában, háromnapos ülést tartott szeptember 15. és 17. között, melynek során elkészítette az új apostoli konstitúció vázlatát – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Ferences örökfogadalom Pasaréten

Szeptember 20-án, szombaton, a pasaréti templomban a 18 órai szentmise keretében Dobszay Benedek ferences provinciális – ahogy a renden belül mondani szokták – „veszi ki” Szoliva Gábriel szegénységre, engedelmességre és... »

Új utak a családoknak: Walter Kasper bíboros felszólalása

A családdal foglalkozó októberi rendkívüli szinódusra készülve Walter Kasper bíboros Ferenc pápa felkérésére a februári konzisztóriumon előadást tartott a család mai problémáiról. Szabó Ferenc atya jezsuita lapok... »

Erdő Péter: Az emberiség menekül az intézményes formák elől

Az októberi rendkívüli püspöki szinódus előtt végzett felmérésekből az derül ki, hogy az emberiség szinte minden földrészen menekül az intézményes formák, így a polgári házasság elől is. Erdő Péter bíboros erről... »

Segítsük a bajba jutott Vas és Zala megyei embereket

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász felhívását a Martinus.hu nyomán közöljük.

Ferenc pápa: Lesznek keresztek, de az Úr mindig velünk van

Szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén 40 igen hangzott el a Szent Péter-bazilikában, amikor Ferenc pápa 20 jegyespárt egyesített a házasság szentségében. A Szentatya homíliáját és a házaspárok rövid bemutatását a Vatikáni Rádió tudósítása nyomán adjuk... »

Ferenc pápa: Az irgalmasság megváltoztatja a szívünket

Szeptember 10-én, szerdán délelőtt a Szent Péter téren Ferenc pápa katekézisében az egyházról mint anyáról beszélt, aki megtanít az irgalmasság útjára – tudósít a Vatikáni Rádió.

Megemlékező szentmise az Uzsoki-hágón

Majnek Antal munkácsi püspök vezetésével megemlékező szentmisét tartottak az Uzsoki-hágón, a Kárpátalja és Lemberg megye határán álló I. világháborús emlékműnél szeptember 15-én, a Fájdalmas Szűzanya ünnepén – tájékoztat a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye.

Zarándoklat Áron püspök nyomdokain

2014. szeptember 9–11-ig tartott a III. Márton Áron-zarándoklat Erdélyben. A Kovács Gergely, a püspök boldoggá avatási perének posztulátora és Ferencz Kornélia, az erdélyi Mária Rádió munkatársa által szervezett és vezetett zarándoklaton 49 fő vett részt – tájékoztat a... »

A Srí Lanka-i egyház várja Ferenc pápát

„A háború szomorú időszakát hagytuk magunk mögött, és a pápa jelenléte valóban erős, kiengesztelődésre bátorító jel lesz” – mondta Malcolm Ranjith bíboros, Colombo érseke szeptember 16-án a Fides missziós hírügynökségnek. A Vatikáni Rádió híradása.

Megválasztották a Fokoláre Mozgalom elnökét és társelnökét

Szeptember 12-én újra Maria Vocét választották a Fokoláre Mozgalom (Mária Műve) elnökévé a következő hat évre. A döntés a nagygyűlés ötszáz résztvevője közt megvalósult mély kommunió gyümölcse – írja a Focolare.org.

Pell bíboros: Az elváltak és újraházasodottak továbbra sem áldozhatnak majd

George Pell ausztrál bíboros, a Gazdasági Titkárság prefektusa hamarosan megjelenő új könyvében kizártnak tartja, hogy az októberi rendkívüli püspöki szinódus érdemben változtasson az elváltak és polgárilag újraházasodottak áldozását tiltó egyházi gyakorlaton – tudósít a... »

„Láthatóvá tenni a láthatatlant” – Ars Sacra Fesztivál

Szeptember 19-én, pénteken délután a nemzeti múzeumbeli ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét az Ars Sacra Fesztivál. Az immár nyolcéves programsorozatot szervező alapítvány vezetőjével, Dragonits Mártával beszélgettünk a fesztivál történetéről, kulisszatitkairól, az őrtüzekről... »

„Szerzetesek szekere” – konferencia a szerzetesek utazásairól – KÉPGALÉRIÁVAL

„Szerzetesek szekere” címmel rendezték meg az idei budapesti szerzetesi gyűjteményi napot és konferenciát szeptember 17-én a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, ahol a különféle rendek tagjainak külföldi útjairól és hagyatékaik kalandos sorsáról hallhattak előadásokat az... »

Kincsre bukkantak a magyarországi jezsuita provincia levéltárában

A jezsuita rend 1814. évi újjáalapítását engedélyező, VII. Pius által kiadott pápai bulla egy példánya került elő a – tájékoztat a Jezsuita Levéltár és Rendtörténeti Könyvtár honlapja.