Tanúskodjatok a Mester irgalmas szeretetéről! – Ferenc pápa kamilliánus szerzeteseket fogadott

2019. március 18., hétfő | 18:06

A Szent Kamill lelkiségéhez tartozó női és férfi szerzeteseket fogadott Ferenc pápa március 18-án az Apostoli Palota Kelemen termében.

A kamilliánus rend (Betegek Szolgái, Szabályozott Klerikus Rend) tagjai között jelen volt P. György Alfréd M.I., az osztrák tartomány (amelyhez a magyarországi alapítás is tartozik) generális delegátusa, tartományi előljáró is.

Ferenc pápa beszédében az alapító, Szent Kamill eredeti karizmájának követésére hívta a szerzeteseket. A Szentatya felidézte Jézus missziós parancsát, mellyel elküldte övéit, hogy hirdessék az evangéliumot és gyógyítsák meg a betegeket. Szent Kamill az irgalmas szamaritánus módjára tanúskodott a Mester irgalmas szeretetéről. Ma „két vágányon” haladva lehet folytatni az örökségét: „közvetlenül a betegek, főként a szegények szolgálatával”, illetve „mások oktatásával és képzésével”, hogy ők szolgáljanak a rendi karizma szellemében – hangsúlyozta a pápa.

A karizmák szerepéről szólva a Szentatya kifejtette, hogy azokat Isten mások javára adta, ahogy a katekizmus tanítja: „A karizmák egyesek különleges kegyelmi adományai a többiek javára”, „tranzitív jellegűek, mindig mások felé irányulnak”. A rendtagok közül néhányan hősies módon gyakorolták ezt a küldetést, ami által az életszentség példáivá lettek a többiek számára. Ma továbbra is időszerű és szükséges ez a karizma, mert az el nem múló szereteten alapul, amit Jézus ad és vár tőlünk, hogy „életünk legyen, és hogy bőségben legyen”.

A kamilliánus család történetére utalva a pápa emlékeztetett, hogy Szent Kamillnak akkoriban nem volt lehetősége aktív női rendet alapítani, de karizmája később megnyílt a nők felé is, lehetővé téve, hogy éppen a betegápolásban kapjon kiváltságos szerepet a női lelkület. Ferenc pápa azt kívánta: ezt a szeretettel teli és törődő vonást erősítse a betegek Édesanyja, mert Szűz Máriától tanuljuk meg a betegek szolgálatának egyik leglényegesebb vonását, a gyengédséget. Ma a világ a gyengédségre sokszor úgy tekint, mintha csak egy kifejezés lenne a szótárban, jóllehet ez a „legjellegzetesebb keresztény magatartás”, mintegy a „veleje a szenvedő emberekkel való találkozásnak”.

A Szentatya végül a szinodális stílusra bátorította a kamilliánus rendek tagjait: „Hallgassátok meg egymást, és együtt halljátok meg a Szentlélek hangját! Legyetek tudatában annak, hogy a közösségben valósul meg hiteles módon az Istentől kapott karizma, még ha fáradságba is kerül annak művelése.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda