Tauran bíboros az egyház új kamerlengója

2014. december 20. szombat, 14:44

Ferenc pápa Jean-Louis Tauran bíborost, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnökét nevezte ki a Római Anyaszentegyház kamerlengójává (kamarásává). Az apostoli kamara eddigi vezetője Tarcisio Bertone bíboros volt.

A pápa kinevezte Jean-Louis Tauran bíborost, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnökét a Római Anyaszentegyház kamerlengójává (kamarásává) és Giampiero Gloder érseket, apostoli nunciust, a Pápai Egyházi Akadémia elnökét kamerlengó-helyettessé. A bíborosi kollégium kamerlengója feladatkörét az Universi Dominici gregis kezdetű apostoli konstitúció határozza meg. A kamerlengó funkciója logisztikai és adminisztratív kérdésekre vonatkozik a pápa halála esetén – például a pecsét, a konklávé titkosságának biztosítása, a konklávé jegyzőkönyveinek elkészítése.

Az apostoli kamara – amelynek tagjai a kamerlengó és munkatársai – eddigi vezetője Tarcisio Bertone bíboros volt, Pier Luigi Celata érsek töltötte be a kamerlengó-helyettesi pozíciót. Giuseppe Sciacca püspök továbbra is az apostoli kamara általános uditora marad. Az apostoli kamara irodái az Apostoli Palota bronzkapujától a Szent Damazusz-udvarba vezető széles lépcső végén baloldalt találhatók.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő