Templomépítészeti mesterképzés a vatikáni egyetemen –VIDEÓVAL

Kultúra – 2014. január 21., kedd | 18:10

Régi hagyomány a Vatikánban, hogy mindig a legkiválóbb építészekre bízták a fenséges katedrálisok és bazilikák tervezését. Egy új posztgraduális képzés keretében a szakemberek technológiai tudásukat speciális ismeretekkel egészíthetik ki.

Mindezidáig azonban nem volt olyan kurzus, mely segítséget nyújtott volna az építészek számára az imádság házainak megtervezéséhez. A vatikáni Szent Anzelm Egyetem templomépítészeti mesterképzést indított, amely a liturgiát helyezi a képzés középpontjába.

„Megtanítjuk, mi is egy templom, miért vannak templomok, mit jelent mindez szimbolikus, illetve funkcionális szinten. Megtanítjuk azt is, hogyan 'működik' egy templom” – tájékoztat a képzést vezető tanárok egyike, Orlando Gabriele.

Jelenleg több mint 60 hallgató végzi a kétéves mesterképzést. Hetente egyszer kell személyesen megjelenni az egyetemen, de számottevő mennyiségű önálló feladat is van.

A képzés a templomok építéstechnológiai aspektusaira irányul. Mint Orlando Gabriele elmondta: „Azt feltételezzük, hogy a hallgatóink eleve építész végzettséggel rendelkeznek – ez a kurzus nem nyújt ilyen képzést, hiszen a jelentkezőknek már eleve ezzel kell ide érkezniük.”

A tematika középpontjában sokkal inkább a liturgia és a teológia áll: vagyis az, hogy ez a két terület mit tanít az építészetről, illetve hogy az építészet hogyan segítheti a liturgiát. Ezt a tudást később be tudják építeni a munkáikba.

„Ha lenne egy templomépítési verseny, melyen 50 építész venne részt, akkor 50 teljesen különböző tervet kapnánk kézhez. De ami a lényeg: mind az ötven, egyébként építészetileg erősen eltérő terv tükrözné a liturgia alapelveit” – mondta Orlando Gabriele.

A program népszerűsége egyre nő: eredetileg egyetlen kurzusként indult, majd több is társult hozzá, végül akkreditált mesterképzéssé fejlődött. A római helyszín nagymértékben a képzés hasznára válik, hiszen a város tele van templomokkal – ebben nehéz lenne Rómával versenyre kelni.

Rome Reports/Magyar Kurír
(vn)