Templomöleléssel köszöntötték a székesfehérvári iskolások Szent Sebestyén ünnepét

2019. január 22., kedd | 11:55

Szent Sebestyén tiszteletére hagyományőrző programokat szerveztek január 18-án, pénteken a székesfehérvári Felsővárosi Általános Iskolában.

280 évvel ezelőtt, 1739-ben a pestisjárványtól való megszabadulás emlékére tett Székesfehérvár lakossága örök időkre szóló – böjttel és körmenettel kísért – fogadalmat a vértanú Szent Sebestyén tiszteletére. Emiatt épülhetett meg a Szent Sebestyén-templom, és ennek a fogadalomnak a tiszteletére csatlakozik minden évben a hagyományőrző városrészi programokhoz a Felsővárosi Általános Iskola is.

Mintegy 350 diák és tanár reggel orgonakoncerttel egybekötött „templomöleléssel” kezdte a Szent Sebestyén-napi programokat. A rendhagyó tanórák keretében a gyerekek versenyeken és előadásokon vehettek részt: lehetőségük volt fánkot díszíteni, mozaikképet készíteni és tematikus puzzlerejtvényt fejteni, de hallgathattak előadásokat a méhészetről és a téli betegségek gyógyításáról is. Volt sportvetélkedő célbadobással és a tanári kar a védőszentekkel és Szent Sebestyénnel kapcsolatos Ki mit tud?-dal is készült. Az osztályok az iskolában felállított dísztartóban helyezték el saját fogadalmaikat.

A felsővárosi ünnepi programok január 20-án, vasárnap a Szent Sebestyén-templomban folytatódtak, ahol a hagyományos fogadalmi szentmise előtt az iskola diákjai jeleneteket adtak elő Szent Sebestyén életéből és a város fogadalmának történetéből.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Kata

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

2019. április 23., kedd