Templomöleléssel köszöntötték a székesfehérvári iskolások Szent Sebestyén ünnepét

2019. január 22. kedd, 11:55

Szent Sebestyén tiszteletére hagyományőrző programokat szerveztek január 18-án, pénteken a székesfehérvári Felsővárosi Általános Iskolában.

280 évvel ezelőtt, 1739-ben a pestisjárványtól való megszabadulás emlékére tett Székesfehérvár lakossága örök időkre szóló – böjttel és körmenettel kísért – fogadalmat a vértanú Szent Sebestyén tiszteletére. Emiatt épülhetett meg a Szent Sebestyén-templom, és ennek a fogadalomnak a tiszteletére csatlakozik minden évben a hagyományőrző városrészi programokhoz a Felsővárosi Általános Iskola is.

Mintegy 350 diák és tanár reggel orgonakoncerttel egybekötött „templomöleléssel” kezdte a Szent Sebestyén-napi programokat. A rendhagyó tanórák keretében a gyerekek versenyeken és előadásokon vehettek részt: lehetőségük volt fánkot díszíteni, mozaikképet készíteni és tematikus puzzlerejtvényt fejteni, de hallgathattak előadásokat a méhészetről és a téli betegségek gyógyításáról is. Volt sportvetélkedő célbadobással és a tanári kar a védőszentekkel és Szent Sebestyénnel kapcsolatos Ki mit tud?-dal is készült. Az osztályok az iskolában felállított dísztartóban helyezték el saját fogadalmaikat.

A felsővárosi ünnepi programok január 20-án, vasárnap a Szent Sebestyén-templomban folytatódtak, ahol a hagyományos fogadalmi szentmise előtt az iskola diákjai jeleneteket adtak elő Szent Sebestyén életéből és a város fogadalmának történetéből.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Kata

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő
Útravaló – 2019. február 19.

Útravaló – 2019. február 19.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 19.

Mai evangélium – 2019. február 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,14–21

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle