Templomos lovagok rejtegették a torinói leplet

2009. április 7. kedd, 10:39

A vatikáni titkos archívumokból előkerült dokumentum azt igazolja, hogy a keresztes hadjáratok után több mint 100 éven át a templomos lovagok rejtegették a torinói leplet – közölte április 5-én a L'Osservatore Romano. A felfedezéssel megoldódni látszik a lepel történetéből hiányzó évek rejtélye.

A torinói székesegyház királyi kápolnájában őrzött lenvászon leplet évszázadok óta Krisztus halotti lepleként tisztelik. A negyedik keresztes hadjárat során 1204-ben, Konstantinápoly ostromakor nyoma veszett, és legközelebb csak 1353-ban bukkant fel a franciaországi Lirey-ben. Barbara Frale, a vatikáni titkos archívumok kutatója szerint a történészek számára mindig is rejtély volt, mi történt a lepellel a két időpont közt eltelt több mint száz esztendő alatt.

A L'Osservatore Romanóban megjelent cikk szerzője a templomos lovagok perét kutatva egy francia fiatalember, Arnaut Sabbatier vallomására bukkant, aki 1287-ben lépett a rendbe. A fiatalember azt vallotta, hogy beavatásakor „egy titkos helyre vezették, ahová csak a templomos testvéreknek volt bejárásuk". Ott „egy lenvászon leplet" látott, „amelyen egy férfi alakjának lenyomata látszott", akinek a lábát háromszor meg kellett csókolnia tisztelete jeléül.

Frale megjegyzi, hogy a templomosokat többek közt bálványimádással, „egy szakállas ember" imádásával is vádolták – valójában azonban Krisztus halotti leplét tisztelték titokban. Feltehetően azért rejtették el a leplet, nehogy a kathar eretnekek kezébe kerüljön. A kutató szerint a mostani felfedezés Ian Wilson brit történész 1978-ban keletkezett elméletét igazolja.

A lepel a középkorban Franciaországból több európai országba eljutott, végül a 16. században Torinóba szállították. Korábban a Savoy dinasztia tulajdonát képezte, 1983-ban került a Szentszék birtokába. Legutóbb 2000-ben állították ki; újabb nyilvános kiállítását 2010-re tervezik – írja a TimesOnline.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Címkék: torinói lepel
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő