Templomot szenteltek Csíkszeredában

Kitekintő – 2009. szeptember 4., péntek | 8:01

A csíkszeredai Szent Ágoston-templom felszentelése a fennállásának millenniumára emlékező Gyulafehérvári Főegyházmegye ünnepi rendezvényeinek sorába illeszkedik.

A több mint két évtizeden át épült templom méreteiben a csíksomlyói kegytemplom utáni második legnagyobb templom a régióban. A szentelést Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és Tamás József segédpüspök végezte.

Az épület tervezője, Albert Homonnai Márton műépítész felidézte, hogyan választották ki 1990 őszén Csíkszereda akkori plébánosával, Borbély Gábor főesperessel az építendő templom helyét. A jelenlévők egyperces csenddel emlékeztek a kivitelező Nagy Csaba mérnökre, aki nem érhette meg a templom szentelésének napját. Pénzes József plébános hálát adott Istennek az elmúlt 15 esztendő munkájáért, hogy teljesíteni tudta közösségével a templomépítés nagy feladatát – olvasható a Gyulafehérvári Főegyházmegye honlapján.

Jakubinyi György többek között arról is beszélt, miért Szent Ágoston tiszteletére szentelték fel az új templomot. Erdély első érseke, Bálint Lajos döntött úgy, hogy olyan szent tiszteletét hirdesse, akinek Csíkban még nem szenteltek templomot. Ha önálló község lenne, Csíkszentágoston lenne, mondta a szentek nevét viselő csíki falvak analógiájára az érsek. De mennyire él Szent Ágoston tisztelete ezen a vidéken? A kérdésre Márton Áron példájával válaszolt, aki 1896-ban Szent Ágoston napján született, és akinek édesapját Ágostonnak hívták.

Az épületegyüttes hasznos területe 3720 négyzetméter, 700 ülőhely van benne, a templom 1200 hívő befogadására, az altemploma pedig közösségi rendezvények lebonyolítására is alkalmas – írja az Új Magyar Szó.

A beruházáshoz szükséges pénz nagy része a hívők adományaiból gyűlt össze, a példátlan civil összefogást romániai, magyarországi és külföldi intézmények, segélyszervezetek, köz- és magánalapítványok is támogatták.

Magyar Kurír