Teológiai napok Máriapócson

Hazai – 2014. október 23., csütörtök | 10:03

Október 17-18-án, pénteken és szombaton görögkatolikus teológiai napokat tartottak Máriapócson, az Orientalium Ecclesiarum zsinati határozatot állítva az elmélkedések központjába – adja hírül a Hajdúdorogi Egyházmegye honlapja.

Az idei teológiai napok különös aktualitását adta, hogy éppen fél évszázaddal ezelőtt, a II. Vatikáni Zsinat harmadik ülésszakának végén fogadták el az Orientalium Ecclesiarum határozatot, amely a keleti katolikus egyházakról szól.

Péntek délután az imádságos kezdetet és Atanáz püspök atya köszöntő szavait követően Seszták István Az Orientalium Ecclesiarum helye a II. Vatikáni Zsinaton és a 20. század teológiai rendszerében és Kruppa Tamás A II. Vatikáni Zsinat ekkleziológiája című bevezető előadásait hallgatták meg, melyeket érdekes hozzászólások és kérdések követtek. A máriapócsi kegytemplomban elimádkozott alkonyati istentisztelet és a zarándokház vendégszeretét megmutató vacsora után a teológiai napok sajátos esti programja, a püspökökkel való fórum következett. 


Szombaton, az utrenye imádságát és a reggelit követően, a zsinati dokumentum egyes részkérdéseibe nyerhettek betekintést a résztvevők. Ennek fényében hallhatták Lukács Imrét (Az Orientalium Ecclesiarum szentségtani útmutatása) és Kovács Csabát (A hiteles keleti hagyomány kérdése a II. Vatikáni Zsinat Orientalium Ecclesiarum kezdetű dekrétumában), Szabó Pétert (Az Orientalium Ecclesiarum kánonjogi hangsúlyai, különös tekintettel a keleti egyházak fegyelmi megújulására), végül Horváth Tamást (Communicatio in sacris az Orientalium Ecclesiarum szemléletében: a dekrétum hatása és mai megfontolások).

Kocsis Fülöp püspök zárszava és az Orientalium Ecclesiarum zsinati tanítás ismét felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a papi hivatásukat mindig az egymást harmonikusan kiegészítő oszlopokra – a szív, a lélek és az értelem alapjaira – kell építeniük, megtalálva az imádság és a teológia egységét.

Fotó: Görögkatolikus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria