Ternyák Csaba áldotta meg az átadott Egri Érseki Palota Kulturális és Turisztikai Látogatóközpontot

2016. január 6. szerda 20:35

Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg január 6-án, Urunk megjelenése, vízkereszt ünnepén az Egri Érseki Palota Kulturális és Turisztikai Látogatóközpontot, mely a megújult érseki palota legrégebbi, középső szárnyában került kialakításra.


Ternyák Csaba egri érsek ünnepi beszédében hangsúlyozta: ez a hányatott sorsú épület most megújulva, és kapuit megnyitva az emberek, a város, a megye és az ország szolgálatába áll.

Célunk az is, hogy a palota fenséges tereit bejárva, kiállításait megtekintve megnyíljon a látogatók előtt a katolikus egyház olykor zártnak tűnő világa és helyes képet adjon magáról az egyházról - fogalmazott az érsek.

Az épületben található impozáns kápolna kórusáról letekintve méltán eszünkbe jut, hogy ez az imádságnak és az Istennel való találkozásnak a helye, a palota kiállításainak köszönhetően pedig olyan kulturális értékeket ismerhet meg a látogató, amelyek arról tanúskodnak, hogy régen az egyház a kultúra és a művészetek egyik legfőbb mecénása volt - hangsúlyozta az érsek.

Ternyák Csaba kiemelte: az épületben látható képek és a liturgikus eszközök Isten dicsőségét hirdetik, és az emberek lelki javát, kulturális és vallási identitásának megőrzését szolgálják ma is.


Istenhitre és a katolikus egyház támogatására van szükségünk ahhoz, hogy megőrizzük Európát és megerősítsük országunkat - mondta köszöntőjében Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Soltész Miklós hangsúlyozta: egy egyházi épület felújítása soha nem öncélú, hiszen az egyház nem önmagában használja. Kitűnő példa erre a most átadott egri érseki palota, amely most már nyitva áll a nagyközönség előtt is kulturális és turisztikai látogatóközpontként - tette hozzá.

Mi, egriek hiszünk abban, hogy városunk egy "kis Magyarország", amely fontos egyházi, történelmi és turisztikai központ - fogalmazott köszöntőjében Habis László, Eger polgármestere.

Kiemelte: Magyarország alaptörvénye rögzíti, hogy a magyarok elismerik a kereszténység nemzetmegtartó szerepét, ennek szellemében tehát az érseki palota felújítása Magyarország jelenét és jövőjét szolgálja.

Virág Zsolt projektmenedzser a beruházásról elmondta: az Észak-magyarországi Operatív Program (ÉMOP) keretében 1,1 milliárd forintos uniós forrásból megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően az egri épületegyüttes Kelet-Közép-Európa egyetlen olyan főpapi palotája lesz, amelynek egyik szárnya napjainkban is eredeti funkcióját tölti be. A legrégebbi, legértékesebb középső szárnya ugyanakkor teljesen megnyílik a nagyközönség előtt és komplex, sokrétű turisztikai szolgáltatást nyújt.


Az egri érseki palota legrégebbi, középső szárnyát 1949-ben államosították, és csak a rendszerváltozás után több évvel került vissza egyházi tulajdonba. A leromlott állapotú épületrész európai uniós turisztikai vonzerőfejlesztési pályázat támogatásával kapott új rendeltetést, így az egri érseki palota épületegyüttesének egyik szárnya napjainkban is eredeti funkcióját tölti be, legrégebbi, legértékesebb középső szárnya és díszkertje pedig kulturális, turisztikai látogatóközpontként teljesen megnyílik a nagyközönség előtt.

A Látogatóközpont kiállítása bepillantást enged a püspök sekrestyéjébe, dolgozószobájába, kincstárába, képtárába és könyvtárába.


A Bepillantás címet viselő egyházművészeti kiállítás öt teremből álló térsora újszerű módon, 21. századi köntösben mutatja be az Egri Főegyházmegye több évszázados szellemi és tárgyi örökségét.

Az érseki palota középső tömbjének első emeleti, díszudvar felé néző termeiben – az élményturisztikai trendekbe illeszkedő módon – az érdekességek mentén felépített, ugyanakkor sokrétű levéltári, történeti és művészettörténeti kutatásokon alapuló tartalmak révén kerülnek bemutatásra a műtárgyak. Az elsötétített, a fények által teremtett atmoszférával rendelkező termeken végighaladva az ismeretek átadását okostelefonos vezetés, interaktív eszközök és különleges installációk segítik, ezáltal nyerünk bepillantást a palota és lakói egykori életébe. A tematikákhoz kapcsolódó részletes szakmai tartalmak a kiállításban elhelyezett érintőképernyős terminálokon érhetők el. A bemutatás eszközei: tárgy köré vetített animált információs interaktív pult, interaktív terminálok, monitorok, okostelefonos vezetés.


Forrás és fotó: MTI, Egri Érseki Palota Turisztikai Látogatóközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
az-udvosseg-eletado-ereje
Az üdvösség életadó ereje

Keresztelő Szent János születése – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 1,57–66.80)

16:00
papszenteles-elott-nyitott-szivvel-holpar-balazs
Nyitott szívvel – Holpár Balázs, a Győri Egyházmegye újmisése

Holpár Balázzsal a szentelés előtti nap délutánján beszélgettünk a győri szeminárium rekreációs termében.

12:00