Tíz éve működik a börtönlelkészi szolgálat

Hazai – 2010. október 13., szerda | 15:17

Szerdán tartotta tízéves jubileumi konferenciáját Pilisszentkereszten a Büntetés-végrehajtási Szervezet. Az eseményen megjelent dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára, ünnepi köszöntőt mondott dr. Kökényesi Antal bv. altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.

A történelmi egyházak részéről beszédet mondott Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspök-elnöke, Márkus Mihály református püspök, Mohos Gábor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára, valamint Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége ügyvezető igazgatója. A jubileumi konferencián és hálaadáson részt vettek a büntetés-végrehajtási szervezetben szolgálatot teljesítő lelkészek és a missziós vezetők.

Az Európa Tanács börtönügyi ajánlásai meghatározóak voltak a magyar büntetés-végrehajtás munkájában. Mára kijelenthetjük, hogy a jogi szabályozottság és végrehajtási gyakorlat folyamatos fejlődést mutat, és megfelel az európai elvárásoknak. A nemzetközi és a hazai jogban rögzített emberi jogok összességében érvényesülnek a büntetés-végrehajtás során. Ezt támasztják alá a különböző magyar és nemzetközi jogvédő szervezetek vizsgálatainak megállapításai, és a büntetés-végrehajtási szervezet törvényességi felügyeletét ellátó ügyészségek vizsgálatai is. A hatékonyan működő Börtönlelkészi Szolgálat nagyban hozzájárul ezeknek a sikereknek, elismeréseknek a megvalósításában.

Valamennyi büntetésvégrehajtási intézetben rendelkezésre áll egyházi célokat szolgáló felszentelt vagy felavatott helyiség, kápolna, imaszoba, az intézetek könyvtáraiban több vallás könyveit, kiadványait olvashatják, forgathatják az érdeklődők.

A négy történelmi egyház (katolikus, református, evangélikus, izraelita) között létrejött megállapodás értelmében a büntetés-végrehajtási intézetekben 33 börtönlelkész tevékenykedik (15 katolikus, két görög katolikus, 11 református, négy evangélikus és egy zsidó).

A börtönlelkészek munkájuk során nem csak a szorosan értelmezhető lelkipásztori feladataikat látják el, hanem jelentős időt és nem kevés energiát fordítanak az intézeteken belüli egyházi és karitatív munka szervezésére az intézetek parancsnokaival és személyi állományával együttműködve. A lelkész abban is nagy segítséget tud nyújtani az elítéltnek, hogy amikor elérkezik a szabadulás ideje, felveszi a kapcsolatot a családdal, a hozzátartozókkal, és felkészíti a fogvatartottat a szabadulásra, a társadalomba való visszailleszkedésre. Külön említésre méltó, hogy nyári tábort szerveznek az elítéltek gyermekeinek, és egyéb programok koordinálásában is feladatot vállalnak. Több helyen a lelkészek irányításával színjátszó körök, énekkarok alakultak, tagjai rendszeresen szerepelnek más büntetés-végrehatási intézetekben és külső helyszíneken is, például templomokban, vallási ünnepeken, rendezvényeken. Az intézetekben évente megrendezik a bibliavetélkedőt, világi imanapokat.

A Magyar Börtönlelkészi Szolgálat tevékenységét a határon túli egyházi szervezetek is elismerik. A Nemzetközi Katolikus Börtönpasztorációs Bizottság (ICCPPC) tavaly világtalálkozót rendezett az esztergomi Szent Adalbert Központban, ahol a felszólalók méltatták a magyarországi börtönökben folyó lelkészi tevékenység magas színvonalát – írja a szolgálat közleménye.

Magyar Kurír