Tizedik alkalommal rendezték meg a katolikus középiskolák helyesírási versenyét Vácon

2017. november 22. szerda 11:58

A váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola katolikus középiskolák diákjait megmozgató helyesírási versenyének évtizedes hagyománya van. Az idei megmérettetésen, melyet november 17-én tartottak, tizenhét intézmény harminckét tanulója vett részt.

A versenyt Gasparics Gyula főiskolai tanár szervezte. Libor Józsefné, a főiskola rektora köszöntőjében úgy fogalmazott, hasznos minden ilyen jellegű esemény, mert nagyon fontos az anyanyelvi tudás minél szélesebb körű elmélyítése.

Az ország minden részéből érkezett versenyzőknek három feladattípust kellett megoldaniuk: elsőként részben közismert, részben ritkán használatos szavakat kellett j-vel vagy ly-nal kiegészíteniük, ezt követően a helyesírás különböző területeihez kapcsolódó kiegészítő, átalakító és kreatív feladatokat oldottak meg, majd egyházi kifejezéseket is tartalmazó tollbamondást írtak.

Amíg a versenyzők dolgoztak, a kísérő pedagógusok Zóka Katalin főiskolai tanár, tanulmányi rektorhelyettes szakmai előadását hallgathatták meg. Az eredményhirdetést a korábbi hagyományoknak megfelelően a helyi Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola, Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak és növendékeinek komolyzenei előadása vezette be. 

A tizedik jubileumához érkezett verseny jó hangulatban zajlott, a résztvevők a vendégkönyv bejegyzéseiben dicsérték a szervezők gondos munkáját, pontosságát, a program magas színvonalát.

Szöveg és fotó: Ribáry Zoltán

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kitagult-liturgikus-ter-bemutatjuk-megujulo-gyori-szekesegyhazat
Kitágult a liturgikus tér – Bemutatjuk a megújuló győri székesegyházat

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújításáról Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora; Bognár István püspöki irodaigazgató, a székesegyház plébánosa és Németh Attila sopronbánfalvi plébános számolt be olvasóinknak.

2017. december 13. szerda
angyal-lehel-teren-bunbanati-es-imaestet-tartanak-az-arpad-hazi-szent-margit-templomban
ANGYAL a Lehel téren – Rekordszámú pap várja a gyónni vágyókat az Árpád-házi Szent Margit-templomban

A Regnum Marianum és a Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom közössége „Adventi és Nagyböjti Gyónási Alkalmat”, azaz ANGYAL-t szervez december 20-án, 18 órától a budapesti Lehel téri templomban.

2017. december 13. szerda