Tizenkét diakónust szenteltek a római Il Gesù templomban

2019. április 26., péntek | 15:37

Április 23-án, kedden délután négy órakor rég nem látott ünnepet tartottak a jezsuiták római főtemplomában, az Il Gesùban. Tizenkét fiatal jezsuita skolasztikus állt a szentelő püspök elé. Az alábbiakban Vértesaljai László jezsuita személyes hangvételű beszámolóját olvashatják.

Tizenketten kérték, hogy beléphessenek a papi rend diakónusi fokozatába és ezáltal az evangélium hirdetésére, valamint a szeretetszolgálatra kapjanak különleges küldetést. A római Il Gesù kollégium és mellette a hasonló nevű templom Szent Ignác egykori római „főhadiszállása” volt. Szent Ignác néhai dolgozószobája és pici cellája ma emlék- és zarándokhely, mely a kollégium bejáratán keresztül nyitva áll bárki érdeklődő számára. A jezsuiták nemzetközi kollégiumában mintegy nyolcvan diák, „skolasztikus” tanul, köztük négyen a magyar rendtartományból.

Mintegy kétszáz pap, főként jezsuita szerzetes, a tizenkét szentelendő családtagjai, a kollégium diákjai, barátok és ismerősök töltötték meg az Il Gesùt, mely a trienti reformok utáni katolikus megújulás első barokk temploma. Az ugyancsak jezsuita szerzetes Cyril Vasil érseket, a Keleti Egyházak Kongregációjának titkárát kérték fel a diákok, hogy kézfeltételével közvetítse számukra a diakónusszentelés kegyelmét. A tizenkét diakónus összetétele valamiként keresztmetszetét adja a Katolikus Egyház mai „hivatáshelyzetének”: öten Indiából jöttek, míg Európát egy magyar fiatal, Hiba György és egy portugál jezsuita képviselte. Egy ukrán jezsuita fiatal, a görögkatolikus rítus szolgálatában Kazahsztánt is megjelenítette, hiszen missziós küldetésben tanulmányai befejeztével akár oda is kerülhet szolgálni. Ázsia távoli részeit egy szingapúri és egy koreai fiatal képviselte, míg Afrikát a Dél-Szudánból érkezett „skolasztikus”.

A sok nyelv, az afrikai, a kolumbiai és a koreai színes népviselet egyszerre jelezte, hogy a katolikus hit mennyire egyetemes, a feltámadt Krisztus valóban egybefog minden népet és nemzetet. E sorok írója megrendülten és boldogan látta, hogy amikor a szentmise során elhangzott a „Köszöntsétek egymást a béke jelével” felhívás, az új diakónusok azonnal megkeresték családtagjaikat és főként a szülők, forró szeretettel átkarolták gyermekeiket, akiket éppen most engedtek el hivatalosan is az Egyház szolgálatára. Előttem éppen az ukrán és koreai szülők álltak és az apák, igen az apák, férfias keménységgel, de szemükben büszke és féltő könnyekkel jelezték ugyanazt a szeretetet, amit a templomban kicsit távolabb afrikai és dél-amerikai szülők hasonlóképpen kimutattak. Valóban egy nagy család a kereszténység, összeköt a hit Jézusban, és a mise végén énekelt Regina Coeli imádságban kifejeződik a Szűz Mária iránti közös nagy tiszteletünk és szeretetünk.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News; Collegiodelgesu.info

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle