Tizenkét köztéri alkotást öltöztetnek fel idén a virágkötők Székesfehérváron

Kultúra – 2015. május 17., vasárnap | 17:01

A Pünkösdi Virágálom programsorozat ez évi rendezvényeiről sajtótájékoztatón számoltak be május 14-én Brájer Éva alpolgármester, Juhász Zsófia, a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetője, valamint Varga Andrea programgazda – tájékoztat a Székesfehérvári Egyházmegye.

Tizenegyedik alkalommal öltözik virágdíszbe a pünkösdi hétvégén Székesfehérvár belvárosa. A város virágkötői ebben az évben is látványos virágkompozíciókkal díszítik fel több középület bejáratát, és virágok kerülnek az emlékművekre is.

Május 22-én, pénteken kora délután már érdemes lesz sétát tenni Székesfehérvár belvárosában, hiszen a Pünkösdi Virágálom idei kompozícióit kora reggel elkezdik építeni vágott virágokból a versenyre jelentkező virágkötők. Kora délután kezdődnek a zenei programok, a Városháza udvarán pedig a legkisebbeket várják a Bábakalács gyerekelőadással. A Török-kútnál a Kákics együttes és az Alba Táncegyüttes gyerekcsoportjának 17 órakor kezdődő műsora után Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyéspüspök nyitják meg a Pünkösdi Virágálom hétfőig tartó rendezvénysorozatát. A köszöntőket követően a közönség a Kákics együttes és fiatal táncosok zenés-táncos kíséretével, Kneifelné Laczkó Krisztina vezetésével járhatják be a virágba borult belváros egyes állomásait.

Kamarás Emese a pünkösdi hétvége minden napján interaktív séta keretében vezeti körbe a virágkompozíciók között az érdeklődőket. A program szombaton, vasárnap és hétfőn a Városház térről indul 16 órakor. A körsétára a Tourinform Irodában lehet előzetesen regisztrálni.

A virágkötők ebben az évben a Városháza környékét, az Országalmát, a Szent Imre-templom, a Püspöki Palota és a ciszterci templom bejáratát, a Mátyás király emlékművet, valamint a Török-kutat virágozzák fel, emellett elhelyeznek virágkompozíciókat Pátzay Pál lovasszobránál, a Pipo toronynál, a Basa utcánál, illetve a Fekete Sas Patika és a Tip-top áruház előtt.

Az alkotásokat a látogatók is értékelhetik, május 25-én, hétfőn 15 óráig lehet szavazni a Pünkösdi Virágálom főbb eseményeinek helyszínén elhelyezett szavazólapokkal, melyeket a Tourinform Irodában és a Polgármesteri Hivatal portáján található urnákba lehet bedobni. A közönségszavazás eredményét hétfőn 17 órakor hirdetik ki a Mátyás király emlékműnél.

A Mátyás király emlékműnél felállított színpadon május 22-én, pénteken 18 órától elkészítik a virágkötészet remekeit, amelyre licitálni is lehet. Az árverést Szabó János, a Virágkötők és Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének képviselője vezeti, az ebből befolyt pénzt pedig a székesfehérvári Szent Kristóf Háznak ajánlják fel, mely a Székesfehérvári Egyházmegye kezelésébe tartozó intézmény, ahol fogyatékkal élők napközi ellátása folyik.

A látvány mellett a Fehérvári Programszervező Kft. munkatársai tartalmas kísérőrendezvényeket is ajánlanak a pünkösdi hétvégére a belvárosba látogatóknak. A Hírbelebumm csapata kézműves foglalkozásokkal és játékos vetélkedőkkel várja a kicsiket és nagyokat a Mátyás király emlékműnél szombaton, vasárnap és hétfőn 15 és 19 óra között.

A négynapos rendezvénysorozat zenei csemegéket is tartogat: pénteken, május 22-én 19 órakor a Mátyás király emlékműnél a Corpus Rézfúvós Quintet, szombaton 18 órakor a Szent István Múzeum udvarán a Stringers vonósnégyes, vasárnap 18 órakor a Mátyás király emlékműnél a Berki-Cserta-Varró Trió koncertje lesz hallható, hétfőn 17.30 órakor pedig a Kákics együttes tart táncházat moldvai és felcsíki dallamokra a Mátyás király emlékműnél.

(Esős idő esetén a helyszínek: pénteken és szombaton a múzeum emeleti foglalkoztatója, vasárnap és hétfőn a Hiemer-ház foglalkoztatója)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria