Tizenkettedik alkalommal szervezett jótékonysági sétát a Caritas Szatmárnémetiben

2018. június 12. kedd 17:41

Több száz szatmári indult el június 9-én a szatmárnémeti székesegyház elől azzal a céllal, hogy támogassa egy terápiás kert felszerelését. A Szatmári Egyházmegyei Caritas jótékonysági – immár Caritas Charity Walk nevű – sétája újra megmozgatta és összefogta a segíteni vágyókat egy jó ügy érdekében.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A jótékony gyalogláson szatmárnémeti lakosok és a megye más településeiről érkezett segítő szándékú emberek vettek részt. A séta eredményeként az Autonet Kft. 14 ezer lejjel támogatja a Caritas által működtetett szenzoriális kert terápiás eszközökkel való felszerelését.

Mivel idén rövidebb a táv – hat kilométer –, ezúttal több kisgyermekes család és idős ember is vállalta a sétát. Üdítő gyaloglás után érkeztek a célba – az Unirii úti szenzoriális kertbe.

Az önkéntesek tapssal és uzsonnával fogadták az érkezőket. A résztvevőknek gratulált Láng László,  a Caritas vezérigazgatója; Iank Mirela, a főtámogató Autonet Kft. képviselője és Gnandt Gábor, a Varázskertért felelős gyógypedagógus.

Színes programokkal folytatódott a nap. Volt, aki felfedező körútra indult, hiszen sokan először jártak szenzoriális kertben; másokat a Szent József Rehabilitációs Központ tevékenységét bemutató fényképek kötöttek le. Sokan beneveztek a 7próba játékra, ahol gyógypedagógusok és önkéntesek segítségével kipróbálhatták, milyen akadályokba ütköznek a látás-, hallás-, mozgássérültek és a Down-szindrómás emberek.

Folyamatosan pörgött az Autonet Szerencsekerék, népszerű volt a tombolajáték is. Ötven nyeremény talált gazdára: játékok, Aquastar-belépőjegyek, valamint a fődíj, egy kerékpár.

Az idei jótékonysági séta újragondolásában, szervezésben, valamint az esemény lebonyolításában is fontos szerepet vállaltak szatmári gimnazisták: a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium, az I. C. Brătianu Műszaki Kollégium, a Ioan Slavici Főgimnázium, a Johann Ettinger Líceum diákjai, valamint a 44. Számú Dsida Jenő Cserkészcsapat tagjai.

A szatmári egyházmegyei segélyszervezet köszönetet mond minden résztvevőnek, akik eljöttek a Caritas Charity Walkra, és megtették azt a 12 ezer lépést, amellyel hozzájárultak ahhoz, hogy a Varázskert minél előbb elkezdhesse rendeltetésének megfelelő működését, és sok-sok gyermek számára nyújtson varázslatos terápiás helyszínt.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Varázskert elnevezésű projektjének célja egy olyan természetes környezet kialakítása, mely a speciális szükségletű gyermekek fizikai, lelki, társadalmi és szellemi szükségleteit szem előtt tartva lehetőséget biztosít számukra a természet felfedezésére, megismerésére, a játékos tanulásra, a felhőtlen kikapcsolódásra.

Az ösvényeket úgy alakították ki, hogy tolószékben ülő gyermekek is közlekedhessenek rajtuk. A növények kiválasztásában a fő szempont az volt, hogy öt érzéket stimuláljanak aktívan: élénk színeik, pompás illataik, sima, érdes, puha leveleik, zizegésük, susogásuk által, a zöldségek és gyümölcsök esetében pedig zamatuk révén.

Szöveg: Palincas Erika/Romkat.ro

Fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
elhunyt-gaal-endre
Elhunyt Gaál Endre

Életének 73., áldozópapságának 50. évében elhunyt Gaál Endre protonotárius, kanonok, nagyprépost, teológiai tanár. Az alábbiakban közzétesszük az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye közleményét és a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Facebook-oldalán megjelent nekrológot.

13:06
te-hol-tartasz-az-uton-nagymaroson-kiderul
Te hol tartasz az úton? Nagymaroson kiderül!

Október 6-án újra megrendezik a Nagymarosi Ifjúsági Találkozót, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. Az idei őszi találkozó témája az úton levés lesz.

12:00