Tizenöt éves a debreceni Szent Erzsébet Otthon

2018. október 11. csütörtök 14:16

A debreceni Szent Erzsébet Otthon október 9-i, hálaadó szentmisével egybekötött ünnepén részt vettek Bosák Nándor püspök, Fodor András püspöki helynök, az intézményben élő Wutkowatz Károly nyugalmazott plébános, az otthon további lakói, jelenlegi és nyugdíjas munkatársai.

Az ünnepség kezdetén Tóth Attila, az egyházmegyei fenntartású intézmény vezetője felidézte a szeretetotthon történetét a kezdetektől napjainkig, és megemlékezett Petrik Jánosról, az idősek otthona első vezetőjéről, aki a kezdetektől, 2003 októberétől hosszú éveken keresztül jó házigazdaként segítette az ott lakók életét. Az intézményvezető arról is beszélt, hogy a mai társadalom egyre mostohábban bánik az idős korosztállyal, az idősotthonban való életre pedig úgy tekint, mint az élet lezárásának színhelyére. Ezért a debreceni intézmény célul tűzte ki, hogy a fizikai segítségnyújtás mellett az itt lakóknak szeretetteljes környezetet és lelki támaszt is biztosítanak.

Mi, az otthon dolgozói nem az élet lezárásaként értelmezzük a beköltözés pillanatát, hanem egy új életszakasz kezdeteként. Egy otthonba élni kell bejönni! Itt ismeretségek, barátságok, akár szerelmek is szövődhetnek. A kollégáink megpróbálnak mindent megtenni azért, hogy ellátottjaink teljes életet élhessenek, mint valamikor az előző otthonukban. A dolgozók, akiknek hivatásuk az idősellátás, nap mint nap könnyebbé, szebbé, vidámabbá teszik ezt az életszakaszt – fogalmazott Tóth Attila.

Az ünnepségen közreműködött a Lyra Kamarazenekar, 17–18. századi barokk zenét játszva, valamint énekével Sári Ajsa, a debreceni Szent József-iskola 2. osztályos tanulója.

Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a szentmise homíliájának kezdetén visszaemlékezett a debreceni intézmény születésére a tervezéstől a megvalósításig, majd szólt azon dolgozókról, köztük Petrik János korábbi vezetőről, akik nemcsak az építkezésben, hanem a szeretetotthon szellemiségének kialakításában is nagy szerepet vállaltak. A püspök bátorította a munkatársakat, hogy továbbra is teljes bizalommal, elkötelezettséggel végezzék az idősek szolgálatát. Az otthon lakóit pedig arra biztatta, ne felejtsék el, hogy minden testi-lelki gyengeség, nehézség ellenére nagy ajándéka a Jóistennek, hogy ilyen körülmények között élhetnek, majd bátorításként azt is elmondta, hogy ő maga immár harmadik éve Nyíregyházán, az egyházmegyei papi szociális otthonban él.

Ezt követően Magyarok Nagyasszonya ünnepéről is megemlékezett Bosák Nándor. Az Ószövetséget idézve beszélt Mária szerepéről: „Jó illatot árasztok, mint a szőlőtő. Anyja vagyok a szép szeretetnek, az istenfélelemnek, a megismerésnek és a szent reménynek. Nálam van az út és az igazság minden kegyelme, nálam az élet és az erény minden reménye. Jöjjetek hozzám mind, akik kívántok engem, és teljetek el gyümölcseimmel, mert lelkem édesebb a méznél, és birtoklásom a lépes méznél!” (Sir 24,23–28)

A püspök kiemelte, amikor az Egyház Máriára tekint, akkor a helyes isten- és emberszolgálat példáját mutatja meg. Mária együtt járta Jézussal az élet útját, amely göröngyös, nehéz út volt, de legfőképpen diadalmas, mert föltámadást, örök életet szerzett.

Merítsünk erőt Máriától, hogy a mi életük is diadalmas, eredményes legyen, munkánk, szolgálatunk, életünk utolsó szakasza az isteni dicsőség felé vezessen. Kérjünk a Jóistentől erőt, bátorságot, a Szűzanyától pedig ragyogó oltalmat, hogy töltsön el bennünket azzal az édességgel és örömmel, ami az ő életét betöltötte. Az elkövetkezendő években pedig ne a számokat nézzük, hanem azok mindig az örvendezés, a békesség és a szeretet megvalósulásai lehessenek – zárta gondolatait Bosák Nándor nyugalmazott debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Az ünnepi ebéd előtt levetítették az otthon elmúlt éveinek fontos eseményeit felidéző fényképes összeállítást.

Forrás és fotó: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
het-kerdes-ferenc-paparol-magyar-kurir-adventi-nyeremenyjateka
Hét kérdés Ferenc pápáról – A Magyar Kurír adventi nyereményjátéka

Játékra hívjuk Olvasóinkat! A kérdéseinkre helyes választ adók között Wim Wenders „Ferenc pápa – Egy hiteles ember” című filmjét, valamint az Új Ember Kiadványok sorozatban a pápa katekéziseiből megjelent „Őrzők vagyunk – Szerdai katekézisek 2013–2014” című könyv egy-egy példányát sorsoljuk ki.

19:56
mezeskalacsos-puspoki-elokaracsony-szekesfehervari-szent-kristof-hazban
Mézeskalácsos püspöki előkarácsony a székesfehérvári Szent Kristóf Házban

Mézeskalács illata mellett készülődtek a karácsonyra a székesfehérvári Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézményének lakói a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum munkatársainak közreműködésével december 14-én.

19:24