Tízéves a marosvásárhelyi Szent Imre Kollégium

Külhoni – 2015. április 27., hétfő | 15:26

Az egy évtizede működő római katolikus Szent Imre Kollégiumban minden tanévben több mint száz fiatal lel otthonra – közli a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapja.

Oláh Dénes főesperes, a marosvásárhelyi Keresztelő Szent János-plébánia lelkésze ismertette röviden a kollégium létesítését és az ott folyó munkát:

„2005-ben Csató Béla főesperesben merült fel a gondolat, hogy kollégiumot kellene létrehozni. A Kossuth utcában fekvő „Lábasház” eléggé rozoga állapotban volt, többnyire szolgálati lakások működtek benne, a kántorék, a harangozóék is ott laktak. Csató Béla úgy látta jónak, hogy az épületet fel kell újítani és át kell alakítani, hogy a többnyire Székelyföldről Marosvásárhelyre kerülő, itt tanuló diákok számára biztosíthasson szállást. Akkor még nem volt lehetőség arra, hogy saját iskolánk legyen, így csak a kollégium ötletét lehetett kivitelezni. Hiszem, hogy a kollégium sokkal több, mint az iskola. Az iskolában tanítanak, de a kollégiumban együtt vannak a gyerekek és fiatalok, olyan foglalkozásokat lehet velük folytatni, amelyek az emberré nevelés bizonyos fázisai, s amelyek elvezetik őket az öntudatos hitre.

Örülök, hogy Papp László volt évfolyamtársam személyében megtaláltuk azt az embert, aki vállalta, hogy a kollégiumot megtölti lélekkel, szellemiséggel. Korábban a nagyenyedi tanítóképző diákjaival hozta létre a Mustármag közösséget. Egy kollégiumban akkor gyümölcsöző a munka, ha abban a lelkiség is megmutatkozik. A mustármag kicsi, kisebb minden kerti vetemény magjánál, de ha megnő, fává terebélyesedik – ez a szellemiség hatja át a nevelést, hogy a fiatalok úgy növekedjenek a hitben, mint a mustármag.

Papp László révén következetes, szisztematikusan átgondolt keresztény nevelés folyik a kollégiumban, ezenkívül nagy hangsúlyt fektetnek a kultúrára is, valamint Erdély tágabb gazdasági-földrajzi megismerésére, például kirándulások szervezésével – emelte ki a főesperes.

Évente átlagosan száz diák lakik a kollégiumban, az idei tanévben 109-en vannak. A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem hallgatói közül 45-en, a Sapientia diákjai közül 22-en laknak itt, míg a középiskolások közül bolyais diákokból vannak a legtöbben, 19-en, a művészetiből pedig heten laknak a kollégiumban.

Első perctől kezdve nemcsak római katolikus, hanem más felekezetű diákoknak is otthont ad a kollégium. Az együttélésben fontos támpontot adnak azok a szabályok, amelyeket mindenkinek be kell tartania, hogy a diákok egymás épülésére és ne rombolására legyenek. A közösség összeforrott, évről évre megtartják a Szent Imre Kollégium búcsúját november 5-én.”

A főesperes elmondta: Isten nagy kegyelme, hogy van ez a kollégium, s hogy Papp László áll az élén. Amint rámutatott, a korszellem, a „rózsaszín” buborék magával ragadja a gyermekeket, életidegenekké, internetfüggővé válnak, aminek révén leszűkül a gondolkodásuk, elszegényedik az érzelemviláguk, az emberi kapcsolataik felületessé válnak. Aki felismeri a veszélyt, és állást foglal, annak felüdülés itt nevelkedni – fogalmazott Oláh Dénes.

Fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Mezey Sarolta/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria