Tízparancsolat és korrupció: a pápa telefonon gratulált Benigninek

Kultúra – 2014. december 20., szombat | 9:25

Roberto Benigni tévéshow-jában a tízparancsolat alapján űzött gúnyt az olasz politikusok és üzletemberek korruptságából. A bibliai parancsolatokra épülő, szellemes és találó kritika Ferenc pápát arra indította, hogy kedden este felhívta Benignit és gratulált neki – tájékoztat az MTI.

A 62 éves, Oscar-díjas Benigni többek között azt mondta: Isten annyira szereti az olaszokat, hogy külön számukra hozott egy parancsolatot, a „Ne lopj!” felszólítást azonban Olaszországban csak a gyermekek képesek felfogni.

Roberto Benigni, aki szellemes kritikájával a kedélyeket hetek óta izzásban tartó római maffiabotrányt is célba vette, Tízparancsolat című kétrészes show-jával rendkívüli nézettséget ért el: hétfőn 9,1 millióan, kedden 10,2 millióan nézték a műsort, utóbbi 38,3 százalékos nézettséget hozott a közszolgálati RAI 1 televíziócsatornának.

A bibliai parancsolatok talaján álló szellemes és találó kritika Ferenc pápát arra indította, hogy december 16-án, kedden este felhívta Benignit és személyesen gratulált neki – írta a La Repubblica című római napilap.

A show-t a katolikus egyház más vezetői is méltatták – Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke például azt emelte ki, hogy a műsor egy olyan nehéz téma, mint a tízparancsolat átgondolására késztette az embereket, beleértve az egyházi tisztségviselőket is.

Más lapok a műsor magas nézettségét emelték ki, az Il Messaggero című újság például Habemus record címmel közölt cikket, egyszerre utalva a nézettségi rekordra és a "habemus papam", a pápa megválasztását bejelentő latin kifejezésre.

Olaszországban a napokban az utcákon, az otthonokban és a médiában is sokat beszélnek Roberto Benigni előadásáról. A Famigla Cristiana című katolikus hetilapban vallási vezetők is kifejezték elismerésüket, ezekből az írásokból válogattunk néhányat:


Mi a sikerének titka? Talán az, hogy a tízparancsolat igazi értelmét adta vissza egy olyan világnak, amely már nem érzi a szavak jelentését, súlyát – mondta Vincenzo Paglia érsek, a Család Pápai Tanácsának elnöke. Hangsúlyozta, hogy nem csodálkozik a pápai telefonhíváson, hiszen Benigni showműsora nagyon jól kifejezi annak az egyháznak a képét, amelyet Ferenc pápa annyira szeret: a világba kilépő egyházét. Benigni azokhoz a világba kilépő művészekhez tartozik, akik képesek bibliai ismereteik tárházát sallangmentesen a közönség elé tárni. Művészien, szenvedélyesen és hittel nyúlt a tízparancsolat témájához.

Firenze érseke, Giuseppe Betori bíboros annak a reményének adott hangot, hogy Benigni majd az Újszövetségből, Jézus életéből is merít következő műsorához, miután ennyire szépen beszélt az Istenről egy ószövetségi téma kapcsán. Különlegesen szépen hangsúlyozta, mennyire fontos – azon a meggyőződésen túl, hogy Isten létezik –, hogy Isten közöttünk van, közel van hozzánk.

Bruno Forte teológus, Chieti-Vasto püspöke is kifejezte elismerését, amiért Benigni élővé, a modern emberhez közel állóvá tette a Tízparancsolat. Megmutatta, hogy Isten törvénye nem börtön, hanem az ember szabadságának gyökere: Isten parancsolatai megmentenek a szolgaságból és boldoggá tesznek. A Tízparancsolat nem egy ketrec, hanem meghívás, ajándék. 


A zsidóság körében is nagy sikert aratott a műsor. Riccardo Di Segni római főrabbi Twitter-üzenetében ezt írta: „Manapság a komoly dolgokról csak a humoristák beszélnek.” Di Segni – aki nemzetközi hírű talmudista – meglepődésének és örömének adott hangot amiatt, milyen mélyen ismeri Benigni a Talmudot és a zsidó szentírásmagyarázatokat.

Fotó: Famigliacristiana.it

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria