Erdő Péter: az Európai Unióban nem divat a vallás

Az Európai Unióban hivatalosan nem nagy divat a vallás, különösen nem annak a keresztény változata – mondta Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában... »

A Szentatya vesperást vezetett a tiranai Szent Pál-székesegyházban

Az albán vallási vezetőkkel megtartott találkozót követően Ferenc pápa vasárnap délután 5 órától a tiranai Szent Pál-székesegyházban vesperást vezetett – adta hírül a Vatikáni Rádió.

A pápa találkozott a főbb vallási közösségek vezetőivel Tiranában

Ferenc pápa a tiranai Jó Tanács Anyja Katolikus Egyetemen találkozott a főbb albániai vallásfelekezetek képviselőivel – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A német muzulmán közösség tiltakozása a szélsőséges iszlamizmus ellen

A németországi muzulmán közösség országos tiltakozó akciót tartott pénteken a vallás nevében elkövetett terrorcselekmények ellen – tájékoztat az MTI.

A pápa az újságírókhoz: „Albánia szép jel a világ számára”

A vallások közötti békés együttélés Albániában szép jel a világ számára – mondta Ferenc pápa az 50 újságírónak, akik vele utaztak a repülőúton Tiranába. A Vatikáni Rádió hírét közöljük.

A pápa a fiatalokhoz: életeteket Jézus Krisztusra építsétek! – VIDEÓVAL

Tudjatok nemet mondani a pénzimádásra, a hamis individualista szabadságra, a függőségekre és az erőszakra! – kérte az Úrangyala előtti beszédében a a Teréz anyáról elnevezett tiranai téren vasárnap a Szentatya. A Vatikáni... »

Ferenc pápa délelőtti programja Albániában

A Szentatya vasárnap délelőtt 9 órakor érkezett meg Tirana nemzetközi repülőterére, amelyet Teréz anyáról neveztek el. A délelőtti eseményekről a Vatikáni Rádió tudósít.

Ferenc pápa: Ne féljetek válaszolni Krisztus hívására!

Ferenc pápa vasárnap délelőtt Tiranában a Teréz anyáról elnevezett téren mutatott be szentmisét – tájékoztat a Vatikáni Rádió magyar és angol nyelvű oldala.

Móricz Zsigmond: A nyáj és pásztora

A Kálvin Kiadó által 2014-ben megjelentetett és Baranyai Norbert által szerkesztett kötet Móricz Zsigmond keresztény ihletésű elbeszéléseit tartalmazza.

Megszólaltak a zuglói Páduai Szent Antal-plébániatemplom harangjai

68 éven át tartó folyamat fejeződik be azzal, hogy a helyükre kerültek a Páduai Szent Antal-plébániatemplom új tornyában a harangok. A zuglói közösség 2014. szeptember 21-én Székely János püspökkel ünnepelte a harangszentelést.

Először állítják ki a világ legrégibb zsidó imakönyvét

Jeruzsálemben elsőként kiállítják a következő hetekben a világ legrégebben ismert zsidó imakönyvét, közölték izraeli média források – tájékoztat az MTI.

Licskó Szabolcs: A gondoskodás a szeretet egyik nyelve

„Jóság és irgalom jár velem életem minden napján” (23. zsoltár). A fenti zsoltáridézet a pappá szentelési jelmondata Licskó Szabolcs atyának, aki két éve érkezett Montrealba a magyar plébánia közösségének élére. Szabolcs... »

Ferenc pápa szavai kísérték az Auschwitz-Birkenau-i zarándokokat

A Szent Egyed közösség Auschwitz-Birkenau-i zarándoklatán szeptember 17. és 20. között részt vevő közép-európai fiatalok kiáltványukban megfogalmazták: tevékenyen részt akarnak venni egy békés, erőszak nélküli világ... »

A katolikus egyház liturgiáját bemutató tárlat nyílt Veszprémben

Szépség és méltóság a Katolikus Egyház liturgiájában címmel nyílt szombaton kiállítás Veszprémben az Ars Sacra Fesztivál keretében – tájékoztat az MTI.

A Lett Köztársaság elnöke a pápánál

Ferenc pápa szombat délelőtt kihallgatáson fogadta Andris Bērziņš-et, a Lett Köztársaság elnökét – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Elkezdődött az Ars Sacra Fesztivál

A Nemzeti Múzeumban tartott ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét szeptember 19-én a nyolcadik Ars Sacra Fesztivál. A szakrális művészetek programsorozata szeptember 20–28. között látogatható.

Erdő Péter: Az emberiség menekül az intézményes formák elől

Az októberi rendkívüli püspöki szinódus előtt végzett felmérésekből az derül ki, hogy az emberiség szinte minden földrészen menekül az intézményes formák, így a polgári házasság elől is. Erdő Péter bíboros erről szeptember 19-én beszélt az M1-en és a Kossuth rádióban –... »

Ferenc pápa: Az egyház misszionáriusnak született – VIDEÓVAL

Szeptember 17-én, szerdán Ferenc pápa folytatta katekézisét az egyházról a Szent Péter téren tartott általános kihallgatáson. Tanításában az egyház két ismertetőjegyét: a „katolikus” és az „apostoli” fogalmát világította meg – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa: Lesznek keresztek, de az Úr mindig velünk van

Szeptember 14-én, a Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén 40 igen hangzott el a Szent Péter-bazilikában, amikor Ferenc pápa 20 jegyespárt egyesített a házasság szentségében. A Szentatya homíliáját és a házaspárok rövid bemutatását a Vatikáni Rádió tudósítása nyomán adjuk... »

Licskó Szabolcs: A gondoskodás a szeretet egyik nyelve

„Jóság és irgalom jár velem életem minden napján” (23. zsoltár). A fenti zsoltáridézet a pappá szentelési jelmondata Licskó Szabolcs atyának, aki két éve érkezett Montrealba a magyar plébánia közösségének élére. Szabolcs... »

Megemlékező szentmise az Uzsoki-hágón

Majnek Antal munkácsi püspök vezetésével megemlékező szentmisét tartottak az Uzsoki-hágón, a Kárpátalja és Lemberg megye határán álló I. világháborús emlékműnél szeptember 15-én, a Fájdalmas Szűzanya ünnepén – tájékoztat a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye.

Sajtószemle Albániából

Az albán sajtó szemléje a holnapi pápalátogatással kapcsolatban. A Vatikáni Rádió összeállítását tesszük közzé.

Ferenc pápa üzenete az Európai Katolikus Társadalmi Napokra

Ferenc pápa üzenetét a szeptember 18. és 21. között Madridban megrendezett II. Európai Katolikus Társadalmi Napok alkalmából Pietro Parolin vatikáni államtitkár tolmácsolta a találkozó résztvevőinek – tájékoztat az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE).

Erdő Péter: az Európai Unióban nem divat a vallás

Az Európai Unióban hivatalosan nem nagy divat a vallás, különösen nem annak a keresztény változata – mondta Erdő Péter bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke a Kossuth Rádió Európai idő című műsorában... »

Lemondásunk jutalma

Évközi 25. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 20,1–16a)

„Szerzetesek szekere” – konferencia a szerzetesek utazásairól – KÉPGALÉRIÁVAL

„Szerzetesek szekere” címmel rendezték meg az idei budapesti szerzetesi gyűjteményi napot és konferenciát szeptember 17-én a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán, ahol a különféle rendek tagjainak külföldi útjairól és hagyatékaik kalandos sorsáról hallhattak előadásokat az... »

Kincsre bukkantak a magyarországi jezsuita provincia levéltárában

A jezsuita rend 1814. évi újjáalapítását engedélyező, VII. Pius által kiadott pápai bulla egy példánya került elő a – tájékoztat a Jezsuita Levéltár és Rendtörténeti Könyvtár honlapja.