Ferenc pápa albániai látogatásának programja

Július 31-én, Loyolai Szent Ignác liturgikus ünnepén a Szentszék sajtóterme közzétette Ferenc pápa tiranai apostoli látogatásának programját, amelyre szeptember 21-én, vasárnap kerül sor. A Vatikáni Rádió híradását... »

A Pécsi Egyházmegye közleménye

Az alábbiakban a Pécsi Egyházmegye közleményét olvashatják.

Az orgona az istendicsőítés jelképe

A Szent Anna és Joachim-plébániatemplom búcsúján, a szentmise keretében Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke áldást kért a kadicsfalvi istenháza új orgonájára.

Ferenc pápa csütörtöki Twitter-üzenete

Minden családnak azt kívánom, hogy fedezze fel újra a közös otthoni imát: ez ahhoz is hozzásegít, hogy megértsük egymást, és megbocsássunk egymásnak.

Ferenc pápa megköszönte az ír tinédzsernek, hogy támasza édesanyjának

Remény tölti meg most otthonunkat – mondja Marie Kane. Lánya, Nicole személyesen Ferenc pápától kapott levelet – írja a The Irish Times, tájékoztat a Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége.

Márton Áron-konferencia Csíkszentdomokoson

Márton Áron püspökre emlékeznek augusztus 30-án, szombaton Csíkszentdomokoson. Az ünnepség szentmisével kezdődik, amelyet Tamás József segédpüspök mutat be a jelen lévő papokkal – közli a Rómkat.ro.

Perre mennek Európa eddigi legsikeresebb aláírás-gyűjtési akciójának szervezői

Az „Egy közülünk” Európai Polgári Kezdeményezés keresetet indított az európai intézményekkel szemben. Az Európai Bizottság azon döntésének megsemmisítését kérik, mely szerint a testület nem viszi az „Egy közülünk”... »

Elhunyt Tóth József prelátus

Életének 87., papságának 62. évében, 2014. július 26-án, Szent Joachim és Szent Anna emléknapján elhunyt dr. Tóth József prelátus, apostoli protonotárius, a bécsi Szent István-dóm káptalanjának emeritus prépostja, több község... »

Napi sajtószemle

A július 31-ei lapok szemléje

Egyre drámaibb a helyzet a Gázai övezetben

Július 30-án hajnalban húsz palesztin vesztette életét, amikor izraeliek lebombáztak egy ENSZ-iskolát. A pápa e-mailben fejezte ki szolidaritását. Telefonos nyilatkozatot adott a Vatikáni Rádiónak Jorge Hernandez gázai plébános.

Loyolai Szent Ignác

Július 31. Loyolai Szent Ignác áldozópap emléknapja. Szent Ignác a jezsuita rend (Jézus Társasága) megalapítója, a Lelkigyakorlatok című mű szerzője.

Felvételt hirdet a II. János Pál Katolikus Szakkollégium

A Szombathely belvárosában fekvő, II. János Pálról elnevezett egyetemi szakkollégium a 2014/2015-ös tanévben is várja az egyetemistákat és főiskolásokat.

A Szentszék jegyzékben fordult a kormányokhoz a Közel-Kelet érdekében

A vatikáni államtitkárság a Szentszék mellé akkreditált nagykövetségeknek diplomáciai jegyzéket küldött, hogy felhívja figyelmüket a pápa békefelhívásaira, amelyeket az Úrangyala elimádkozásakor tett a Szentföld érdekében. A... »

Ukrán válság: a történelmi egyházak aggódnak a mozgósítás miatt

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a három történelmi egyház július 29-én Ungváron kiadott nyilatkozatában aggodalmát fejezi ki a kelet-ukrajnai helyzet és a részleges katonai mozgósítás elindítása miatt,... »

Roma holokauszt: több mint száz fiatal indult útnak Budapestről Auschwitzba

Több mint száz, többségében roma fiatal indult útnak július 30-án reggel Budapestről Lengyelországba a roma holokauszt 70. évfordulója alkalmából tartandó, civilek által szervezett nemzetközi ifjúsági megemlékezésre – közli... »

Személyi változások egyházmegyéinkben – FRISSÜLT

A főpásztorok személyi és szervezeti változásokról döntöttek a papszentelések után. Az egyházmegyék híradását közöljük.

Elhunyt Hollai Antal

Életének 57., papságának 32. évében Hollai Antal pápai káplán, budapest-albertfalvi esperes-plébános, címzetes apát visszaadta lelkét Teremtőjének – tájékoztatta szerkesztőségünket Kovács Zoltán, az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye irodaigazgatója.

A békéért imádkozott vasárnap Ferenc pápa - VIDEÓVAL

„Kérem, hagyjátok abba!” Ferenc pápa a Közel-Kelet, Irak és Ukrajna békéjéért fogalmazott meg felhívást július 27-én, vasárnap délben, az Úrangyala elimádkozásakor – adta hírül a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa fogadta a hite miatt halálra ítélt szudáni fiatalasszonyt és családját

P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő csütörtökön kora délután közzétett tájékoztatása szerint Ferenc pápa 13 órakor a Szent Márta-házban fogadta a szudáni családot – adta hírül a Vatikáni Rádió.

Ukrán válság: a történelmi egyházak aggódnak a mozgósítás miatt

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a három történelmi egyház július 29-én Ungváron kiadott nyilatkozatában aggodalmát fejezi ki a kelet-ukrajnai helyzet és a részleges katonai mozgósítás elindítása miatt,... »

Böjte Csaba árvái lakhatják ötven évig a keresdi várkastélyt

A dévai Szent Ferenc Alapítvány használatába adták ötven évre az erdélyi Bethlen család örökösei a keresdi várkastélyt, ahol az alapítvány képzési és nevelési központját akarják létrehozni – adta hírül az MTI.

Pakisztán: a párbeszéd segíthet megszüntetni a vallási intoleranciát

A vallási intolerancia Pakisztán egyik legnagyobb problémája - nyilatkozta a Fides hírügynökségnek Inayat Bernard, a lahorei St. Mary szeminárium rektora. A Vatikáni Rádió német szerkesztőségének tudósítása.

Pünkösdista hívekkel találkozott Ferenc pápa Casertában

Július 28-án, hétfőn délelőtt Ferenc pápa visszatért Casertába, hogy találkozzon barátjával, Giovanni Traettino pünkösdista lelkésszel, akit még Buenos Airesben ismert meg – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A szeretet hullámhosszán: Állat és angyal között

Szabó Ferenc jezsuita a Vatikáni Rádióban futó sorozatában a családdal foglalkozó októberi püspöki szinódusra készülve a személyesség–szerelem–házasság kérdéseit érinti a keresztény antropológia és teológia szemszögéből. A második részt közöljük.

A brit parlament előtt az asszisztált öngyilkosság kérdése

Lord Falconer munkáspárti képviselő törvényjavaslatot terjesztett elő a brit parlament felsőházában, mely legálissá tenné az asszisztált öngyilkosságot az Egyesült Királyságban – tájékoztat a Zenit hírügynökség.

Könyvajánló: Nős papok? – Harminc égető kérdés a cölibátusról

Az Arturo Cattaneo olasz teológus, pap tanár által szerkesztett kötet érthetővé akarja tenni a szélesebb nyilvánosság számára azokat az okokat, amelyek miatt a papi cölibátus annyira szívügye az Egyháznak. A szerzők e célból válaszolnak a cölibátussal szembeni leggyakoribb és... »

Középkori építmények alapjait kutatták Székesfehérváron – VIDEÓVAL

Befejeződött a tervásatás a székesfehérvári püspökség kertjében – tájékoztat a Székesfehérvári Egyházmegye.