Szeretetmorzsát osztottak Csíkszeredában

Tizenhárom csíkszeredai civil szervezet összefogásából idén újra nagyböjti szeretetmorzsával kedveskedtek március 31-én, kedden délután a Szabadság térre látogatóknak. A zeneszó mellett kaláccsal és forró teával kínálták az... »

Napi sajtószemle

Az április 1-jei nyomtatott és online sajtó szemléje.

Nagyböjti lelkinapot tartottak Babócsán

A megszentelt élet évében egész napos lelki rendezvényt szervezett a Somogy megyei Babócsán Roca Daniel plébános és munkatársa, Kőhegyi Viktória március 28-án. A lelkinapra szerzetes előadókat hívtak meg – tájékoztatta... »

Ferenc pápa április 11-én teszi közzé a rendkívüli szentévet meghirdető bullát

A március 13-i bejelentés után a Szentatya az irgalomnak szentelt jubileumi évet bulla közzétételével hirdeti meg hivatalosan április 11-én, az Isteni Irgalmasság vasárnapjának vigíliáján a Szent Péter-bazilikában – tájékoztat... »

Keresztutak a Veszprémi Főegyházmegyében – VIDEÓVAL

Veszprémben és Pápán is tartottak keresztutat a virágvasárnapot megelőző pénteken, március 27-én – tájékoztat a Veszprémi Főegyházmegye.

Nagyheti és húsvéti műsorok a közmédiában

A kereszténység legnagyobb ünnepére a közmédia is méltó módon készül. A jeles naphoz illő összeállításokkal, filmekkel és a történelmi egyházak programjaival készülnek – tájékoztat Csermák Zoltán, az MTVA senior külhoni... »

Hívom a családokat 2015 áprilisában – Bíró László püspök levele

Hívom a családokat, a házaspárokat, a jegyeseket és a szerelmeseket, a szerzetes- és paptestvéreket, és mindenkit, aki a család és az élet mellett áll!

Az élet igéje – 2015. április

Az egész világon milliók olvassák és igyekeznek tettekre váltani – Chiara Lubich, a Fokoláre Mozgalom alapítójának kezdeményezése szerint – az adott hónapra kiválasztott bibliai mondatot és a hozzá fűzött magyarázatot, amely... »

Nagyböjti kalendárium – április 1., nagyszerda

Az idei nagyböjtben a megszentelt élet évéhez kapcsolódva korábbi századokban élt és köztünk élő, ismert és kevésbé ismert szerzetesek gondolatait idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus feltámadásának ünnepére!

Pápai küldött látogatta meg a Jordániába menekült irakiakat

Nagylelkűség, méltóság, barátság – ezekkel a szavakkal jellemezte Fernando Filoni bíboros, a Népek Evangelizálása Kongregáció prefektusa a jordániai Ammánban március 30-án tett látogatását, ahol két plébániai közösséggel... »

A Katolikus Karitász nagyböjti élelmiszerosztása Budapesten és Pécsett

Országszerte 22 ezer rászoruló családnak készít húsvéti ajándékcsomagokat a Katolikus Karitász a templomi tartósélelmiszer-gyűjtés adományaiból. Budapesten kétszázötven, Pécsett százötven családnak adtak át csomagot március... »

A pápa Versaldi bíborost nevezte ki a Nevelésügyi Kongregáció új prefektusává

A Szentatya kinevezte a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció új vezetőjét, valamint az Apostoli Szentszék Vagyonkezelőségének új tagját – tette közzé a hírt a Vatikáni Rádió honlapja március 31-én.

Jézus érzelmeinek ad hangot a Szentatya nagypénteki keresztútja

A kereszt Isten szeretetének ragyogó csúcspontja, Istené, aki megóv bennünket. Arra kaptunk meghívást, hogy mi is a szeretet őrzői legyünk – e gondolatból kiindulva írta meg a nagypénteki elmélkedést Renato Corti püspök a pápa... »

Három passió a Pécsi Egyházmegyében

A Pécsi Egyházmegyében három helyszínen: a pécsi Tettyén, Máriagyűdön és Bátaszéken rendeztek nagyszabású passiójátékot március 29-én, virágvasárnap. A Pécsi Egyházmegye összefoglalóját közöljük.

Szentszék: A közel-keleti keresztény közösségek megszűnése fenyeget

„Az etnikai és vallási alapú visszaélések áldozatai a Közel-Keleten” témában tartott nyílt vitát március 27-én az ENSZ Biztonsági Tanácsa New Yorkban. Az ülésen felszólalt Bernardito Auza érsek, a Szentszék állandó... »

A váci egyházmegyei világi munkatársak találkozója

Március 21-én tartották a gödöllői premontrei gimnázium aulájában az egyházmegyei világi munkatársak találkozóját. A tanárok, hitoktatók, szolgálattevők, egyháztanácstagok előtt bemutatkoztak az egyházmegyében működő... »

Virrasztás Boldog Apor Vilmos halálának 70. évfordulóján

Boldog Apor Vilmos püspök vértanúságának 70. évfordulójára készülve Pápai Lajos győri megyéspüspök imaévet hirdetett az idei évre. Ennek kiemelt eseménye lesz a virrasztás, melyet április 1-jén tartanak a győri bazilikában.

Keresztút az Andrássy úton: Tegyetek tanúságot Krisztus szeretetéről

„Keresztút az életért” mottóval emlékeztek meg Krisztus szenvedéstörténetéről március 28-án, virágvasárnap előtti szombat délután Budapesten. A Regnum Christi Apostoli Mozgalom kezdeményezte keresztút imádkozó menetét Erdő Péter bíboros vezette az Andrássy úton.

Ferenc pápa: Nincs alázat megalázkodás nélkül

Március 29-én, virágvasárnap Ferenc pápa a Szent Péter téren tartotta az ünnepi szentmisét. Az idei virágvasárnap egyúttal a 30. ifjúsági világnap ünnepe is. A körmenet elején fiatalok haladtak, kezükben hatalmas pálmaágakkal – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa: Az egyház egyetlen családot sem hagy magára

Gyümölcsoltó Boldogasszony március 25-ei ünnepéhez kapcsolódóan a szentatya azt kérte, hogy mindnyájan imádkozzunk a családszinódusért, hogy az egyház teljesíteni tudja a családok megsegítésére szóló küldetését.

Virágvasárnap a külhoni magyar egyházmegyékben

Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeztek a szatmárnémeti és a nagyváradi székesegyházban is március 29-én. A virágvasárnapi püspöki szentmisékről az egyházmegyék híradása alapján számolunk be.

Találkozóra várják a katolikus családokat Kárpátalján

A beregszászi római katolikus egyházközség kárpátaljai magyar katolikus családtalálkozót szervez május 16-án, szombaton Beregszászban, a Pásztor Ferenc közösségi házban – tájékoztat a Kárpátinfó.net.

Rabszolgaság elleni törvényt fogadtak el az Egyesült Királyságban

A királynő jóváhagyásával törvényerőre emelkedett az Egyesült Királyságban az a törvénytervezet, amely szembeszáll az emberkereskedelem és a rabszolgaság minden formájával – tudósít a Vatikáni Rádió.

Manila – keresztút a békéért és a természeti csapásoktól való szabadulásért

Tagle bíboros kezdeményezésére hét kilométer hosszú keresztutat járnak végig a hívek a Fülöp-szigetek fővárosában nagypénteken. A béke ajándékát és a természeti csapásoktól való szabadulást kérik az Úrtól hazájuknak – a Vatikáni Rádió olasz nyelvű portálja... »

Ferenc pápa levele Nagy Szent Teréz születésének 500. évfordulójára

Március 28-i keltezéssel szombaton tették közzé a Vatikánban Ferenc pápa levelét, melyet Saverio Cannistrà atyának, a sarutlan kármelita rend legfőbb elöljárójának küldött – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Jó hír Írországnak: Mary Aikenhead Isten tiszteletre méltó szolgálóleánya lett

Ferenc pápa jóváhagyta az Isten szolgálóleánya, Mary Aikenhead hősies erényeiről szóló dekrétumot. A Catholic Herald írását adjuk közre.

Urbán Erik OFM: A lélek anyanyelvének szolgálatában

Jakubinyi György érsek 2015. március 22-ei hatállyal Urbán Erik ferences szerzetest, a csíksomlyói kegytemplom igazgatóját a Gyulafehérvári Főegyházmegye megszentelt élet intézményeiért felelős érseki helynökének nevezte ki. Borsodi L. László ferences sajtóreferens készített... »

Ferenc pápa üzenete a XXX. ifjúsági világnapra

„Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent.” (Mt 5,8)

Nagyböjti kalendárium – március 31., nagykedd

Az idei nagyböjtben a megszentelt élet évéhez kapcsolódva korábbi századokban élt és köztünk élő, ismert és kevésbé ismert szerzetesek gondolatait idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus feltámadásának ünnepére!

Film készült az üldözött zsidók előtt megnyitott római kolostorokról

A dokumentumfilmben túlélők és szerzetesek beszélnek arról, mi történt a náci vészkorszak idején a klauzúrás kolostorokban, amelyek – feltehetően XII. Piusz pápa kérésére – megnyitották kapuikat, és befogadtak ötezer üldözöttet – írja a Vatican Insider.

Rádióhallgatás élőben
hírlevél feliratkozás