Irgalmasság lelkinapot tartottak a Szent István-bazilikában

Mintegy háromszázan vettek részt a budapesti Szent István-bazilikában megrendezett irgalmasság lelkinapon február 13-án. Az irgalmasság szentévéhez kapcsolódó eseményen Török Csaba teológus tartott előadást az irgalmasságról,... »

Egy nap alatt egymillió emberrel találkozott Ferenc pápa Mexikóban

Alig kezdte meg mexikói látogatását Ferenc pápa, mindössze egy nap leforgása alatt már egymillió emberrel találkozott – tájékoztatta az újságírókat február 14-én Federico Lombardi szentszéki sajtószóvivő.

Hároméves a párKatt.hu katolikus tárkereső

Február 14-én ünnepli harmadik születésnapját a párKatt.hu katolikus online társtaláló. A három éve működő honlapon harminc boldog pár köszönőlevele olvasható.

Orlando di Lasso megzenésített bűnbánati zsoltárai

Orlando di Lasso 1584-ben komponált bűnbánati zsoltárai, a Psalmi Davidis poenitentiales a zeneirodalom talán legszebb műve, amely a hét bűnbánati, Dávid királynak tulajdonított zsoltár reneszánsz zenei feldolgozása.

Ferenc pápa Twitter-üzenete február 14-én

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Ferenc pápa és Kirill pátriárka találkozója – Tusor Péter egyháztörténész gondolatai

A szíriai keresztények megmentése lehetett Ferenc pápa és Kirill pátriárka pénteki találkozójának célja – mondta Tusor Péter történész, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) oktatója az M1 aktuális csatorna esti műsorában... »

Rónay László: Katolikus reneszánsz

Rónay László legújabb könyvében több mint harminc, a 19. század utolsó harmadától a 20. század második feléig élt és alkotott személyt mutat be, akik jelentős szerepet játszottak a katolikus szellemiség újraéledésében és... »

Az „okos” eszközökről és a családalapításról beszélgettek szegedi fiatalok a házasság hetében

„Te meg Én” tréninget tartottak Szegeden a házasság hete programsorozat keretében február 8-án. Az újdonságnak számító programot a Katolikus Egyetemisták és Főiskolások Egyesülete szervezte, nem csak katolikus fiatalok számára.

Menekültek tettek látogatást a Nemzeti Múzeumban a Szent Egyed közösséggel

Február 13-án, szombaton 15 órakor Bicskén élő menekültekkel és budapesti hajléktalanokkal látogattak el a Magyar Nemzeti Múzeumba a Szent Egyed közösség tagjai. A vendégeket az intézmény főigazgatója, Csorba László fogadta.

Ferenc pápa harmadik Twitter-üzenete február 13-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Ferenc pápa a Guadalupei Szűz Mária kegyhelyén: Az emberek életét építsd kegyhelyként!

Február 13-án, a Szentatya a Guadalupei Szűz Mária kegyhelyén mutatott be szentmisét Mexikóvárosban. Amint egykor a fiatal tanulatlan indiánfiút használta fel Mária, úgy ma minket küld követeiként, hogy az embereket segítve olyan... »

Nagyböjti kalendárium – február 14., nagyböjt 1. vasárnapja

Idei nagyböjti kalendáriumunkkal az irgalmasság rendkívüli szentévéhez kapcsolódunk. Szent II. János Pál pápa Dives in misericordia kezdetű, az isteni irgalmasságról szóló enciklikáját idézzük napról napra. Készüljünk együtt... »

Pannonhalmán tartották a pap- és szerzetesnövendékek 2016-os találkozóját

A 2016-os UNITAS-találkozón közel kétszáz pap- és szerzetesnövendék gyűlt össze Pannonhalmán február 13-án. A Szent Márton-év rendezvényeinek sorába illeszkedő eseményen részt vett Donato Ogliari montecassinói bencés főapát... »

Ferenc pápa beszéde a mexikóvárosi Nemzeti Palotában

Ferenc pápa február 13-án, szombaton, helyi idő szerint délelőtt negyed tizenegykor találkozott a mexikói politikai vezetőkkel, a civil társadalom és a diplomáciai testület képviseletével.

Betegek világnapja egyházmegyéinkben – FRISSÍTVE

Betegek világnapja egyházmegyéinkben – FRISSÍTVE

Február 11-én a püspöki székhelyeken is szentmisével emlékeztek meg a betegek világnapjáról, és szolgáltatták ki a betegek a betegek szentségét.

Felhívás az áprilisi budapesti családpasztorációs papi találkozóra

Felhívás az áprilisi budapesti családpasztorációs papi találkozóra

Április 13-án, szerdán rendezik a tavaszi családpasztorációs papi találkozót a fővárosban, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Irodaházában. Bíró László családreferens püspöknek a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottsága honlapján olvasható felhívását adjuk... »

Ferenc pápa érkezése Mexikóvárosba – sombrero, tánc, világító mobiltelefonok

Ferenc pápa érkezése Mexikóvárosba – sombrero, tánc, világító mobiltelefonok

Ferenc pápa február 13-án megérkezett a világ egyik legnagyobb városába, Mexikóvárosba – negyedik alkalommal tért vissza pápaként Amerika földjére. Mexikót II. János Pál pápa ötször, Benedek pápa pedig egyszer látogatta meg.

Ferenc pápa úton Mexikó felé: A Szűzanya szemébe szeretnék nézni

Ferenc pápa úton Mexikó felé: A Szűzanya szemébe szeretnék nézni

Ferenc pápa február 12-én, pénteken reggel 7 óra 45-kor az Alitalia repülőgépével elindult hétnapos mexikói útjára, melynek közbeiktatott „előállomása” a havannai nemzetközi repülőlőtér, ahol kubai helyi idő szerint délután kettő órakor találkozik Kirill moszkvai... »

A megszentelt élet éve lezárása Nagyváradon

A megszentelt élet éve lezárása Nagyváradon

Február 6-án, szombaton Nagyváradon találkoztak a Nagyváradi Római Katolikus és Görögkatolikus Egyházmegyék területén élő szerzetesek és szerzetesnők, hogy lezárják a megszentelt élet évét.

Jakubinyi György érsek köszöntése

Jakubinyi György érsek köszöntése

Jakubinyi György, a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye főpásztora február 13-án ünnepli 70. születésnapját. Tamás József segédpüspök köszöntő szavait adjuk közre.

Elbúcsúztatták Rómában a szent kapucinus gyóntatók ereklyéit

Elbúcsúztatták Rómában a szent kapucinus gyóntatók ereklyéit

Pietrelcinai Szent Pio és Szent Leopold Mandić földi maradványai február 11-én visszatértek San Giovanni Rotondóba, illetve Padovába. A búcsúztató szentmisét Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke mutatta be a Szent Péter-bazilikában.

Fél évezred után katolikus szertartást tartottak VIII. Henrik magánkápolnájában

Fél évezred után katolikus szertartást tartottak VIII. Henrik magánkápolnájában

Először tartottak katolikus vesperást február 9-én a Hampton Court palota kápolnájában azóta, hogy VIII. Henrik angol uralkodó 1534-ben szakított a katolikus egyházzal. A Londonhoz közel fekvő királyi kastély kápolnája VIII. Henrik magánkápolnája volt.

Az én szerzetesem: Varga Kapisztrán ferences testvér

Az én szerzetesem: Varga Kapisztrán ferences testvér

A megszentelt élet évében meghirdettük „Az én szerzetesem” kampányunkat. Kértük olvasóinkat, osszák meg velünk, ki a kedvenc szerzetesük – vagy más megszentelt életet élő ismerősük –, mit jelent ő számukra. Zsilinszky Gyula Varga Kapisztrán ferences testvért mutatja be.

Szaléziak az emberkereskedelem ellen

Szaléziak az emberkereskedelem ellen

A katolikus egyházban február 8-án második alkalommal emlékeztek meg az emberkereskedelem elleni világnapról. Szombaton, február 6-án a szaléziak két jelentős eseménnyel hívták fel a figyelmet erre az égető kérdésre.

Jézus megkísértése

Jézus megkísértése

Nagyböjt 1. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 4,1–13)

Böjte Csaba: Az irgalmasság iskolája – A rabokat meglátogatni

Böjte Csaba: Az irgalmasság iskolája – A rabokat meglátogatni

Böjte Csaba ferences szerzetes a Ferenc pápa által meghirdetett rendkívüli szentévben „Az irgalmasság iskolája” címmel beszédsorozatot indított. A február 7-én és 10-én, hamvazószerdán Déván tartott elmélkedéseiben az irgalmasság testi cselekedeteinek hatodik állomásáról... »

Bizánci elemek Magyarország középkori művészetében – Takács Imre előadása

Bizánci elemek Magyarország középkori művészetében – Takács Imre előadása

„Szavakban leírhatatlan – Válogatás Magyarország élő bizánci művészetéből” címmel kiállítás nyílt a Párbeszéd Házában. A tárlathoz kapcsolódóan február 12-én Takács Imre művészettörténész, az Iparművészeti Múzeum volt főigazgatója tartott előadást.

Nagyböjti kalendárium – február 13.

Nagyböjti kalendárium – február 13.

Idei nagyböjti kalendáriumunkkal az irgalmasság rendkívüli szentévéhez kapcsolódunk. Szent II. János Pál pápa Dives in misericordia kezdetű, az isteni irgalmasságról szóló enciklikáját idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus feltámadásának ünnepére!