Rabat érseke: Észak-Afrikában is lehet békességben élni!

Az észak-afrikai régió püspökei március 2-án, hétfőn kezdték meg római ad limina látogatásukat. Vincent Landel, a marokkói főváros, Rabat érseke és az Észak-afrikai Regionális Püspöki Konferencia elnöke nyilatkozott hazájuk... »

Ferenc pápa Twitter-üzenete március 3-án

A Szentatya az alábbi bejegyzést tette közzé Twitter-oldalán.

Elhunyt P. Dinya Vince SVD

Életének 86., papságának 46. évében 2015. február 25-én elhunyt Dinya Vince SVD – tudatja az Az Isteni Ige Társasága. A hírt az Egri Főegyházmegye tette közzé.

Napi sajtószemle

A március 3-i lapok szemléje

Áldoztatók és igeliturgiát végzők részére tartottak képzést Pécsen

Százhúszan vettek részt a Pécsi Egyházmegye területéről azon a képzésen, amelyet Kajtár Edvárd tartott az áldoztatók és igeliturgiát végzők részére. Az előadás az egyházi szolgálat és a szentmise megéléséről szólt –... »

Ételosztás Nagyváradon

A múlt hét folyamán két alkalommal is ételt osztott a rászorulóknak a nagyváradi Caritas Catolica, a német Caritasverband Passau szervezet támogatásával – tájékoztat a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye.

Domonkos nővérek látogatása a debreceni Szent László-plébánián

A debreceni Szent László Domonkos Plébánia és Górski Jacek OP plébános meghívására február 25-én három domonkos nővér érkezett a plébániára Budakesziről, az Árpád-házi Szent Margitról Nevezett Szent Domonkos Rendi Nővérek... »

Nagyböjti kalendárium – március 3.

Az idei nagyböjtben a megszentelt élet évéhez kapcsolódva korábbi századokban élt és köztünk élő, ismert és kevésbé ismert szerzetesek gondolatait idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus feltámadásának ünnepére!

Majnek Antal püspök a kárpátaljai helyzetről

Majnek Antal munkácsi megyéspüspököt kérdeztük arról, hogyan élnek Kárpátalján az emberek, milyen félelmeik és reményeik vannak, hogyan tudunk segíteni gondjaikon ebben a nehéz időszakban.

Apor Vilmoshoz kapcsolódó emléktárgyakat keresnek a püspök emlékmúzeumába

Boldog Apor Vilmos püspök vértanúságának 70. évfordulóján Pápai Lajos megyéspüspök újévi körlevelében Apor-imaévet hirdetett. Ehhez kapcsolódóan a győri püspökvár pincéjében található Apor-emlékmúzeum is megújul –... »

Március 25-én áldják meg a felújított miskolci görögkatolikus székesegyházat

Megújult a görögkatolikus egyház több mint százéves miskolci székesegyháza, melyet magas egyházi méltóságok jelenlétében áldanak meg március 25-én – mondta Orosz Atanáz, a Miskolci Apostoli Exarchátus püspöke a március 2-án... »

Szerelmi kalandtúra: Hogy örökké tartson!

A házasság hete gazdag programsorozata már véget ért, de Kecskeméten, a Parázs Pasztorális Központ „szerelmi kalandtúrájára” még lehet jelentkezni. A tizenhat állomásból összeállított túra aktivitásra, beszélgetésre... »

Ferenc pápa: Ne ítéljünk meg senkit, vádoljuk magunkat Isten előtt!

Ferenc pápa közel egyhetes lelkigyakorlatos távolléte után március 2-án, hétfőn ismét megtartotta reggeli miséjét a Szent Márta-ház kápolnájában. A napi igék az irgalomról szóltak, ehhez kapcsolódott a Szentatya homíliája.

A családszinódusra készültek a nagybecskereki püspökségen

Házaspárokat, egyedülállókat, özvegyeket, újraházasodottakat hívott együtt gondolkodásra a Nagybecskereki Egyházmegye főpásztora, Német László SVD a nagybecskereki püspökségre február 27-én – tájékoztat az egyházmegye... »

Megújult a lourdes-i kápolna Angyalföldön

Snell György esztergom-budapesti segédpüspök március 1-jén, ünnepi szentmise keretében megáldotta a hívek adományából felújított és berendezett lourdes-i kápolnát Budapesten, az Angyalföldi Szent Mihály-templomban.

Gyorssegély Kárpátalja megsegítésére

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) a Kárpátalján kialakult súlyos helyzet miatt döntött arról, hogy katasztrófaalapból 10 millió forint értékben gyorssegélyt juttat el a nehéz helyzetben lévő családok és az egyedülálló idős emberek megsegítésére.

Ferenc pápa: Az igazi gazdaság a közjót szolgálja

Február 28-án a VI. Pál-teremben fogadta Ferenc pápa az Olasz Szövetkezetek Szövetségének 7 ezer tagját – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Ferenc pápa lelkigyakorlata: „Felölteni Illés köntösét”

Utolsó elmélkedésében Illés próféta életének újabb szakaszát elemezte Bruno Secondin kármelita atya Ferenc pápa és a Római Kúria mintegy 70 fős közössége előtt február 27-én, pénteken délelőtt. A Vatikáni Rádió tájékoztat.

A budapesti taizéi imacsoport Pozsonyba látogatott

Február 20. és 22. között Budapest egyes kerületeiből és a főváros környékéről, többek között Vácról is ellátogattak Pozsonyba a taizéi imacsoport tagjai – írja a Felvidék.ma.

Felavatták Lukács Pelbárt ferences vértanú emléktábláját Horvátországban

Lukács Pelbárt ferences szerzetes tiszteletére február 21-én kétnyelvű emléktáblát avattak a horvátországi Valpón, abban a templomban, ahol a vértanút keresztelték – tájékoztatott Szerdahelyi Csongor a Ferences Sajtóközponttól.

Graffiti a világ peremvidékén Ferenc pápáról

Egy tizennyolc éves, képzőművésznek tanuló szicíliai fiú egy romos ház falára festette meg a pápát: az úton haladó autókból éppen rálátni, előtte a mezőn pedig birkák legelésznek. Videófilmen mutatja be az alkotás fázisait.

A damaszkuszi nuncius a szíriai helyzetről nyilatkozott

Immár háromszázötvenre emelkedett Szíriában az Iszlám Állam által elrabolt keresztények száma. A legfrissebb híradások szerint csütörtökön tizenöt fiatal keresztényt végeztek ki. A polgárháború közepette is Damaszkuszban maradó Mario Zenari érsek, apostoli nuncius a Vatikáni... »

Bemutatkoznak: a szociális testvérek – KÉPGALÉRIÁVAL

A megszentelt élet évében meghirdettük „Bemutatkoznak...” kampányunkat. Azt kértük a szerzetesrendek elöljáróitól, mutassák be rendjüket, közösségüket, történetüket, karizmájukat, írjanak tevékenységükről, jövőbeli terveikről, valamint a tematikus évhez kapcsoló... »

Indiai misszionáriusok mutatták be magyarországi munkájukat

Magyarországon szolgáló indiai misszionáriusok osztották meg tapasztalataikat február 26-án az Indiai Kulturális Központban Budapesten. Az esemény Malay Mishra indiai nagykövet kezdeményezésére jött létre.

Újjáteremtő szabadság: nagyböjti beszélgetés Udvardy György megyéspüspökkel

Udvardy György pécsi megyéspüspökkel Heidl György, a Pécsi Egyházmegye kulturális, tudományos és kommunikációs igazgatója beszélgetett. Az egyházmegye honlapján megjelent interjút tesszük közzé.

Interjú Tóth Tamással, a Pápai Magyar Intézet rektorával

A Róma szívében működő Pápai Magyar Intézet immár száz éve lehetőséget biztosít a magyar papoknak, hogy bekapcsolódhassanak a világegyház lüktetésébe. Tóth Tamás rektorral beszélgetünk az intézetről, szolgálatról, tudományról és hivatásról.

Nagyböjti kalendárium – március 3.

Az idei nagyböjtben a megszentelt élet évéhez kapcsolódva korábbi századokban élt és köztünk élő, ismert és kevésbé ismert szerzetesek gondolatait idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus feltámadásának ünnepére!

Avilai Szent Teréz műve és öröksége

Török Csaba teológus tartott előadást február 26-án a budapesti Avilai Szent Teréz-plébánián „Ki volt Ő…? Szent Teréz személyiségének bemutatása” címmel.