Stift Zoltán kiállítása a szombathelyi Premontrei Gimnáziumban – VIDEÓVAL

December 17-én Stift Zoltán, művésznevén Angelico atya előadása és kiállítása gazdagította a Premontrei Gimnázium karácsonyi készületét. Az új evangelizációhoz új utakat kereső művészetét mutatja be a január 9-ig látható... »

Isten velünk jár történelmünk útján – Ferenc pápa csütörtök reggeli homíliája

Rá kell bíznunk magunkat Istenre életünk sötét időszakaiban is, akkor is, amikor nem értjük történelmünket, amelyen ő is osztozik velünk, és amely mindig üdvösséget hozó történelem – hangsúlyozta a pápa csütörtök reggeli... »

Karácsonyi és újévi szentmisék a püspöki székhelyeken

A karácsonyi időszak ünnepi püspöki szentmiséinek helyszíneiről és időpontjáról a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Sajtószolgálata tájékoztat.

Olasz sportolókat fogadott a pápa

A Szentatya december 19-én a Szent Péter-bazilikában fogadta az Olasz Nemzeti Olimpiai Bizottság (CONI) vezetőit és sportolóit, közel ötezer főt abból az alkalomból, hogy a testület idén ünnepli százéves fennállását.

A Sója Miklós-iskola megmentéséért indítottak kampányt a huszártelepi szülők

A nyíregyháza-huszártelepi Sója Miklós Általános Iskola tanulói és szüleik, barátaik és támogatóik közösségi kampányt indítottak az intézmény megmentéséért – számol be az iskolát üzemeltető Hajdúdorogi Egyházmegye... »

Ferenc pápa a karácsonyfa és a jászol üzenetéről

A pápa december 19-én az Apostoli Palota Kelemen-termében köszönetet mondott a veronai és catanzarói küldöttség tagjainak, akik a Szent Péter téren pénteken délután felavatandó betlehemi jászolt és fenyőfát ajándékozták.

Ünnepi koncert Szatmárnémetiben

Szatmárnémetiben december 17-én zsúfolásig megtelt a Kálvária-templom az Adoremus kórusnak az Aurel Pop Művészeti Líceum Excelsior kórusával és az iskola zenekarával közösen adott karácsonyi koncertjére – tájékoztat a... »

Az amerikai és a kubai püspökök üdvözölték a diplomáciai kapcsolatok javulását

Az Egyesült Államok és Kuba püspöki konferenciája örömének adott hangot, hogy normalizálódnak a diplomáciai kapcsolatok a két ország között, hála Ferenc pápa közvetítő szerepének.

Ferenc pápa: Az egyház anya legyen, ne üzletasszony

Az idei évben utoljára misézett Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában a hívek egy csoportjának. Szentbeszédében az új teremtésről, Jézus születéséről szólt, amely megújít mindent.

Akadály gördült a marosvásárhelyi katolikus gimnázium működése útjába

Csütörtöki leváltása előtt egy bírósági keresettel akadályt gördített a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium működése útjába Vasile Oprea Maros megyei prefektus – közölte a Krónika erdélyi magyar napilap december 19-i... »

„Szeretetutakon” járt Pápai Lajos – KÉPGALÉRIÁVAL

Pápai Lajos megyéspüspök idén is ellátogatott három olyan intézménybe, ahol rászorulók és szükséget szenvedők laknak. Az idei „szeretetútra” Szabó György egyházmegyei karitászigazgató kíséretében került sor december... »

Budapest után Pécsett gyűlt össze a legtöbb cipősdoboz

Idén Pécsett a székesegyház nagycsaládos egyesülete készítette elő a Cipősdoboz jótékonysági programot, így az ajándékok egy részét a Szent Mór Katolikus Iskolaközpont nagycsaládban élő tanulói vehették át – közli a... »

„Rád találtam”: rendhagyó lelki nap Zalaegerszegen – VIDEÓVAL

A „Rád találtam” csoport december 13-án hatodik alkalommal tartott a fiatalokat aktívan is bevonó, tanúságtételen alapuló rendhagyó lelkinapot a zalaegerszegi Mindszenty-gimnáziumban – számolt be Sziráki Péter főszervező.

Napi sajtószemle

A december 19-i lapok szemléje

A vallási és zarándokturizmus vonzerejét növelnék Erdélyben

A csíksomlyói Pro Educatione Egyesület és a nagyváradi Posticum keresztény szellemiségű ifjúsági és kulturális központ közös projektje a vallási és zarándokturizmus vonzerejének növelését célozza Erdélyben. A Gyulafehérvári... »

Kaszap Istvánra emlékeztek halálának 79. évfordulóján – VIDEÓVAL

Koncelebrált püspöki szentmisén emlékeztek a szent életű kispapra, Kaszap Istvánra december 17-én Székesfehérváron – tájékoztat a Székesfehérvári Egyházmegye.

Ferenc pápa az Olasz Katolikus Akció gyermekeihez: Jézussal minden lehetséges

Ötven gyermekkel találkozott a Szentatya december 18-án. A gyerekek az Olasz Katolikus Akció tagjainak nevében vitték el karácsonyi jókívánságaikat a pápának.

Álruhás nővérek az emberkereskedelem ellen Indiában

A Szeplőtelen és Segítő Szűz Mária Katekista Nővérek (SMI - a Szalézi Család egyik ága) tagjai a helyi rendőrséggel együttműködve négy év alatt harminc emberkereskedőt juttattak rács mögé a bordélyházakban végzett razziák... »

Adventi kalendárium – 2014. december 19.

Advent első vasárnapján elkezdődött egyházunkban a megszentelt élet éve. Ehhez kapcsolódunk kalendáriumunkkal: korábbi századokban élt és köztünk élő, ismert és kevésbé ismert szerzetesek gondolatait idézzük mindennap. Várjuk... »

Bővült a kurzuskínálat a Pázmány Szenior Egyetemen

Az első szemeszterben tapasztalt érdeklődésnek köszönhetően kibővült kurzuskínálattal indul a Pázmány Szenior Egyetem (PSZE) tavaszi féléve. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának budapesti előadás-sorozataira január 23-ig lehet jelentkezni –... »

Filep Mária és Kozma Imre atya kapták a Petőfi-díjat

Az idei Petőfi-díjakat a Terror Háza Múzeumban tartott ünnepség keretében adták át december 15-én – tájékoztat az MTI.

Ferenc pápa: A keresztény öröm az imádságból születik – KÉPGALÉRIÁVAL

Ferenc pápa mint Róma városának püspöke advent harmadik vasárnapján ellátogatott a Vatikán mögött fekvő Primavalle városrész San Giuseppe all’Aurelio plébániájára.

Ferenc pápa: Jézussal mindenkihez elérkezett az öröm

„Nem kell többé máshol keresni. Jézus azért jött, hogy mindenkinek és örökre elhozza az örömet” – emlékeztetett Ferenc pápa december 14-én, az úrangyala elimádkozásakor a Szent Péter téren összegyűlt mintegy ötvenezer hívő előtt a karácsonyt megelőző adventi időszakban.... »

Betegeket segítő gyerekcsoport Csíkszentdomokoson

Közel harminc gyerek tartozik a csíkszentdomokosi kamilliánus gyerekcsoportba, akik pásztorjátékkal készülnek az ünnepekre. A csoport tagjai rendszeresen imádkoznak a betegekért, azok hozzátartozóiért, az ápolókért és az orvosokért – számol be a Székelyhon.ro.

Örömünnep Kolozsmonostoron

Örömünnepre gyűlt december 14-én a kolozsvár-monostori plébánia az egykori bencés apátság területén épült szentélybe: főpásztori mise keretében megáldották a felújított és megerősített Kálvária-kápolnát, valamint a Nagyboldogasszony tiszteletére szentelt templom... »

Kályhákat, hűtőket, mosógépeket kapnak a szerbiai árvízkárosultak

Százöt árvízkárosult családnak szállít új háztartási készülékeket a szerbiai Obrenovacba a Magyar Máltai Szeretetszolgálat – adta hírül a Máltai.hu.

Krisztus Légiója: papszentelés Rómában

Harmincöt légiós kispapot szenteltek pappá december 13-án Rómában, köztük két magyart – tájékoztatta szerkesztőségünket Csernus László, a Krisztus Légiójának magyarországi sajtóreferense.

Artime szalézi rendfőnök: Semmivel sem igazolható a pakisztáni vérengzés

A pakisztáni Peshawar város katonai kézben lévő iskolájába december 16-án törtek be tálib fegyveresek. „Nem hallgathatunk, ha ekkora barbársággal szembesülünk” – nyilatkozott a 141 emberi életet követelő támadásról Ángel Fernández Artime szalézi rendfőnök. A Szaléziak.hu... »

Az én szerzetesem: Vízi Gábor András

A megszentelt élet évében meghirdettük „Az én szerzetesem” kampányunkat. Azt kérjük olvasóinktól, osszák meg velünk, ki a kedvenc szerzetesük – vagy más megszentelt életet élő ismerősük –, mit jelent ő számukra. Erika Víziová Mešterová a Felvidékről írt nekünk.

Cyberteológia – Hogyan gondoljuk el a kereszténységet a világháló korában?

„Cyberteológia” című könyve bemutatójára december 16-án Budapestre érkezett Antonio Spadaro SJ, a La Civiltà Cattolica olasz teológiai folyóirat főszerkesztője, aki „Elgondolni és megélni a hitet a világháló korában” címmel tartott előadást a Párbeszéd Házában.

Ferenc pápa: Senkinek sem kívánok számlát benyújtani

Ferenc pápa első alkalommal adott interjút Dél-Amerikában megjelenő lapnak. Elisabetta Piqué interjúja az argentin La Nación napilap nyomtatott változatában jelent meg 2014. december 7-én. A beszélgetést teljes terjedelmében közöljük – az alábbiakban a második, befejező része... »

Adventi kalendárium – 2014. december 19.

Advent első vasárnapján elkezdődött egyházunkban a megszentelt élet éve. Ehhez kapcsolódunk kalendáriumunkkal: korábbi századokban élt és köztünk élő, ismert és kevésbé ismert szerzetesek gondolatait idézzük mindennap. Várjuk... »

Elkészült Cristina nővér új videóklipje – VIDEÓVAL

Idén november 11-én jelent meg az olasz The Voice tehetségkutató nyertese, Cristina Scuccia nővér első lemeze. A lemez bemutatkozó dala, a „Like a Virgin” után most közzétették egy másik dal videoklipjét is.