Tomasi érsek: Izrael túlzott erőt használt, a palesztin rakétákat is le kell állítani

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa szerdán megszavazta Genfben, hogy indítsanak vizsgálatot a gázai háborúban elkövetett jogsértésekről – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

850 éve Kölnben a Szent Háromkirályok ereklyéi

850 évvel ezelőtt érkeztek Kölnbe a Szent Háromkirályok ereklyéi. „Gazdagon megajándékozva” mottóval ünneplik Németországban az eseményt, és ismét felhívják a figyelmet arra a titokra, ki is volt valójában a Jézust... »

Ferenc pápa Twitter-üzenete július 24-én

Amikor a pénzhez, a büszkeséghez és a hatalomhoz ragaszkodva élünk, nem lehetünk boldogok.

Az Ökumenikus Segélyszervezet fehéroroszországi projektjének új szakasza

Hét főből álló delegáció látogatott Magyarországra annak a kétéves nemzetközi fejlesztési programnak a keretében, amely börtönviseltek rehabilitációját és a társadalomba való visszailleszkedésüket segíti... »

Ferenc pápa imádkozik a tajvani repülőszerencsétlenség áldozataiért

A Szentatya szomorúan értesült a balesetről, és Istenhez fohászkodik vigaszért, erőért és békéért mindenki számára – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Árpád-házi Szent Kinga

Lengyelország és Litvánia patrónája, a sóbányászok védőszentje IV. Béla magyar király és Laszkarisz Mária bizánci császári hercegnő első gyermekeként született 1224-ben.

Ferenc pápa fogadta a hite miatt halálra ítélt szudáni fiatalasszonyt és családját

P. Federico Lombardi szentszéki szóvivő csütörtökön kora délután közzétett tájékoztatása szerint Ferenc pápa 13 órakor a Szent Márta-házban fogadta a szudáni családot – adta hírül a Vatikáni Rádió.

Nagyszülők zarándoklatára készülnek Mátraverebély-Szentkúton

A Mátraverebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen július 27-én, vasárnap tartják a hagyományos Szent Anna-búcsút és a nagyszülők zarándoklatát. Az ünnepi szentmisét Ternyák Csaba egri érsek celebrálja a megújult szabadtéri... »

Meriam, a korábban halálra ítélt szudáni édesanya Rómába érkezett – KÉPGALÉRIÁVAL

Meriam Ibrahim az olasz kormány segítségével elhagyta Szudánt, és az olasz külügyminiszter-helyettes kíséretében megérkezett Rómába – adta hírül a Famiglia Cristiana katolikus hetilap.

Szavak helyett konkrét segítségre van szükségük az iraki keresztényeknek

Egyre drámaibb az iraki keresztények helyzete, akik menekülni kényszerülnek lakóhelyükről az iszlám állam erőszakos előretörése miatt. Az UNICEF jelentése szerint a menekültek száma eléri háromezret – olvasható a Vatikáni... »

Napi sajtószemle

A 2014. július 24-ei lapok szemléje

Templommegáldás és ezüstmise a kilyénfalvi búcsún

Templomuk védőszentjének ünnepére, a felújított istenháza újraáldására gyűltek össze a helyiek az erdélyi Kilyénfalván július 22-én. Ez alkalommal mutatta be ezüstmiséjét Fejér Lajos helyi plébános – írja Pethő Melánia... »

Duna-nap Gönyűn

A Gönyűi Honismereti Egylet július 19-én tartotta a már hagyományosnak mondható Duna-napot. A gönyűi temetőben Maróti Gábor plébános megáldotta a hajós emlékművet – olvasható a Győri Egyházmegye honlapján.

Levél Gázából

A VIS nemzetközi önkéntes szolgálat megosztott az olasz közvéleménnyel egy levelet, amelyet július 19-én kaptak egy Gázában élő palesztin munkatársuktól – olvasható a Szaléziak.hu honlapon.

Palóc búcsú Szent Anna tiszteletére

Szűz Mária édesanyja, Szent Anna tiszteletére rendeznek búcsút július 27-én, vasárnap Balassagyarmaton. A népművészeti fesztivállal kiegészülő vallási rendezvényt évek óta megrendezik a Nógrád megyei településen. Az... »

Katolikusok tiltakoznak a boldipukuri templom elleni támadás miatt Bangladesben

Mintegy kétezer-ötszáz katolikus, köztük Sebastian Tudu dinajpuri püspök és több mint száz pap és szerzetesnő tiltakozott július 21-én a boldipukuri katolikus templom július 6-ai megtámadása miatt – tájékoztat a Vatikáni... »

Házaspárok lelkigyakorlata a szombathelyi Martineum akadémián

Negyedik alkalommal rendezték meg július 11. és 13. között a házaspárok lelkigyakorlatát a Martineum Felnőttképző Akadémián – adja hírül a Szombathelyi Egyházmegye honlapja.

Személyi változások egyházmegyéinkben – FRISSÜLT

A főpásztorok személyi és szervezeti változásokról döntöttek a papszentelések után. Az egyházmegyék híradását közöljük.

Ferenc pápa: A konkoly nem Istentől származik – VIDEÓVAL

A világban jelenlévő rossz, a konkoly, nem Istentől, hanem ellenségétől származik – mondta július 20-án, vasárnap déli beszédében a pápa a Szent Péter teret megtöltő hívekhez az Úrangyala elimádkozása előtt – írja a Vatikáni Rádió.

A pápa fölhívta telefonon Simon Pereszt és Mahmud Abbászt

Ferenc pápa pénteken délelőtt személyesen fölhívta telefonon Simon Perez és Mahmud Abbasz elnököket  – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

Több formában is életre kelt a peleskei ikon az ifjúsági táborban

Második alkalommal rendezték meg július 17. és 20. között a peleskei görögkatolikus ifjúsági tábort. A romániai Nagypeleskén tartott összejövetel jelmondatának ezt választották: „Uram, jó nekünk itt …” – tájékoztatott Pallai Béla parókus. A helyi egyházközség és az Angeli... »

Huszonöt éves a ferences misszió Kárpátalján

1989. július 26-án érkezett meg Majnek Antal Nagyszőlősre, majd néhány nap múlva követték őt Zatykó László és Radics Dávid. Az első ferencesek július 25-én, 17 órakor adnak hálát a nagyszőlősi plébániatemplomban az elmúlt huszonöt év kegyelmeiért – tájékoztatott a Ferences... »

Ferenc pápa vigasztaló üzenetet küldött Gáza argentin plébánosának

Ferenc pápa vigasztaló üzenetet küldött Gáza argentin plébánosának és az egész gázai keresztény közösségnek – tudósít a Zenit hírügynökség.

Irak: Az ISIS magára vállalta a bagdadi merényleteket

Az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIS) terrorista csoportja, amely Irak északi és nyugati részét uralma alatt tartja, magára vállalta a merényleteket, amelyek július 19-én 27 ember halálát okozták Bagdad síita lakónegyedeiben – adta hírül a Vatikáni Rádió.

Testben való létünk: „A test az üdvösség sarkpontja”

Szabó Ferenc jezsuita a Vatikáni Rádióban futó sorozatában a családdal foglalkozó októberi püspöki szinódusra készülve a személyesség–szerelem–házasság kérdéseit érinti a keresztény antropológia és teológia szemszögéből. A bevezető részt közöljük.

Henri Boulad Budapesten – VIDEÓVAL

A Magyarországra látogató Henri Boulad SJ, számos népszerű lelkiségi könyv szerzője kopt rítusú szentmisét celebrált 2014. július 17-én a zsúfolásig megtelt pesti Jézus Szíve-templomban, majd aznap délután előadást tartott a Párbeszéd Házában.

Bálint Sándorra emlékeznek születésének 110. évfordulóján

Gyulay Endre nyugalmazott püspök megemlékezésre hívja paptestvéreit és a híveket Bálint Sándor születésének 110. évfordulóján.

Megismerni Isten szeretetét…

A Kairosz Kiadó Miért hiszek? című sorozatában ezúttal Lukács László piarista szerzetessel beszélget egykori tanítványa, Juhász Ferenc római katolikus pap. Bodnár Dániel recenzióját olvashatják.