Egyre több észak-iraki keresztény család menekül Bagdadba

Kitekintő – 2014. október 30., csütörtök | 11:04

Egyre növekszik a Bagdadba menekült, Moszulból és a Ninivei-síkságról származó családok között a keresztények száma, akik az Iszlám Állam (IS) dzsihádistáinak támadása miatt kényszerülnek elhagyni otthonaikat.

Az iraki kisebbségek pénzügyi támogatásával megbízott iroda felelőse, Raad Dzsalil Kadzsadzsi a Fides missziós hírügynökségnek adott nyilatkozatában kiemelte, hogy napról napra folyamatosan emelkedik az iraki fővárosban a keresztény menekültek száma. A vezető arra buzdította a nemzetközi segélyszervezeteket, hogy határozottabban támogassák a helyi hatóságokat a humanitárius szükséghelyzet kezelésében.

Október 27-én Raad Dzsalil Kadzsadzsi hosszú megbeszélést folytatott I. Louis Raphael babilóniai káld pátriárkával a patriarkátus székhelyén. Arról tájékoztatta a pátriárkát, hogy az iroda rendelkezésére álló kormányzati források kiapadóban vannak. A több mint hétszáz keresztény család életkörülményei – az iskolákban, templomokban és keresztény szervezetek székhelyein berendezett ideiglenes szálláshelyeken – a tél közeledtével egyre rosszabbá válhatnak.

Az elvándorlókkal és menekültekkel foglalkozó minisztérium értesülései szerint a Bagdadban menedékre talált észak-iraki családok száma összesen több mint 19 ezer.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Asianews.it

Magyar Kurír