Töltsük meg az ősi kultúrát újra élettel! – Érseki szentmise augusztus 20-án Egerben

Hazai – 2018. augusztus 21., kedd | 17:58

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét az egri bazilikában. A város és a megye elöljárói mellett a szertartáson jelen volt Varga Mihály miniszterelnök-helyettes is.

A főpásztor szentbeszédében az örökségről szólva kiemelte: aki örököl, azt köti az örökhagyó szándéka. Az örököstől elvárják, hogy tartsa tiszteletben ezt. Szent István ünnepén is gyakran beszélünk az ő örökségéről. Mi is örököseinek mondjuk magunkat. Ennek mintegy szimbóluma a Szent Korona, mely az egész országot jelképezi. Természetes örököse Szent Imre herceg lett volna, azonban elragadta a halál. István ezért koronáját és népét Szűz Máriának ajánlotta, így biztosítva, hogy egyetlen uralkodóház sem hivatkozhatott arra, hogy őt illeti. És Mária országát a Szűzanya megoltalmazta a történelem során.

Első királyunk örökségének identitást alakító ereje van a mai napig. Van politikai jellege, ha a közhatalom gyakorlására gondolunk, vagy európai szerepünket vizsgáljuk az elmúlt ezer év során. A politika annál méltóbb a szent király örökségéhez, minél jobban ragaszkodik a kereszténységhez. Szent István örökségének alapja a keresztény vallás, erre épül a keresztény kultúra, erre pedig a keresztény politika, vagyis az emberközpontú, konkrét cselekvés. Mindhárom szükséges ahhoz, hogy az örökséget megőrizzük és továbbvigyük.

A keresztény kultúra fontosságáról, értékeiről gyakran van szó, és elmondható, hogy konkrét cselekvés is társul hozzá, ennek is köszönhető, hogy számos épület megújulhat városunkban. A szent király intelmeit átszövi a vallásosság fontosságának hangsúlyozása. Az utolsó a tíz keresztény erény gyakorlására buzdít, és az erényeket teszi a keresztény ember életének sarokköveivé – emlékeztetett Ternyák Csaba.

A szent király nem az általunk ismert parancsolatokat ajánlja figyelmünkbe, a tízparancsolat azt mondja, hogy mit ne tegyél meg, ő pedig arra szólít, hogy mit kell tennünk, hogy életünk erényes legyen. Kegyesség és irgalmasság, szeretet és türelem, erő és alázat, mértékletesség és szelídség, becsület és szemérem. Ma mennyire tartjuk ezeket fontosnak? – tette fel a kérdést az érsek. Rámutatott: ez az erénykatalógus ma is érvényes; az erényes élet nagyon egyszerű, a rosszat kerüljük és a jóra törekszünk, miként a bűnbánati imádságban is mondjuk.

Szent István drága örökséget hagyott ránk, melyet az utánunk jövő nemzedékeknek tovább kell adnunk. Jó sziklaalapok kellenek hozzá; a mi szilárd vallásosságunk lehet ez az alap. Nincs keresztény politika keresztény kultúra nélkül, s nincs keresztény kultúra vallásukat gyakorló keresztények nélkül. Ezen áll vagy bukik a keresztény Magyarország jövője, felelősek vagyunk tehát mindezért. A felsorolt erények jelenléte az emberek életében fontos, és nem szabad csupán szokásként megjeleníteni ezt, mert a szokásokat könnyen meg lehet változtatni – figyelmeztetett a szónok.

A régi jogok és kötelességek mellett kiemelt szerepet kap a munka és a munkás tisztelete, a nők megbecsülése, a családok védelme. Az épített örökség rendbetételén túl is cselekedni kell. Miközben nemzetközi szervezetek nem tartják tiszteletben a természetjogot és az életet, helyette a halál kultúráját akarják bevezetni a magzati élet és a haldoklók esetében. Védjük meg az emberi életet fogantatásától kezdve a természetes végéig! Annál élőbb lesz a keresztény kultúra, minél inkább igazi keresztények leszünk, ha nem elméleteket gyártunk, hanem ragaszkodunk Krisztus evangéliumához, és arra alapozzuk életünket. Törekedjünk az erényes életre, ahogy Szent István tanítja, bízzuk életünket Krisztusra, újuljunk meg lélekben és gondolkodásban. Akkor a kultúránk valóban istenkeresésen és hiteles keresztény életen alapszik. Töltsük meg az ősi kultúrát újra élettel, járjunk a nagyszerű példaképek útján! Mindez nemcsak sikereket ígér, hanem elvezet az örök boldogságra is. A krisztusi új embert öltsük magunkra, aki Istenhez hasonló, igaz és valóban szent teremtmény – zárta szentbeszédét a főpásztor.

A szentmise után a hívek magukkal vihettek egy-egy darabkát a megáldott új kenyérből.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria