Tomán Zoltán kutató a Szentszék és Románia közötti 1929-es konkordátum történetéről

2019. március 26., kedd | 10:28

Kutatási témájáról, a szórványpasztorációról és a közelgő pápalátogatásról kérdezte a Vatikáni Rádió Tomán Zoltánt, a temesvári belvárosi plébánia segédlelkészét, aki a vatikáni államtitkárság levéltárában végzett kutatásokat licenciadolgozatához.


Majláth Gusztáv Károly püspök az I. világháború idején Besztercén

Tomán Zoltán a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kánonjogi posztgraduális intézetében végzi tanulmányait; vatikáni kutatásai során többek között azokkal a levelekkel foglalkozott, amelyek a bukaresti apostoli nunciatúráról kerültek a vatikáni államtitkárság levéltárába.

Az 1927-ben aláírt és 1929-ben jogerőssé vált egyezmény (konkordátum), amelyet a Szentszék kötött Romániával, az adott időszakot és körülményeket figyelembe véve hasznos volt, és szükség volt rá – fogalmazott Tomán Zoltán a Vatikáni Rádió magyar műsorának adott interjúban.

Kutatásaiban nagyon érdekesnek találta az Erdélyből érkezett leveleket, amelyeket a helyi magyar püspökök írtak a Szentszéknek. Eleinte nagy veszélyt láttak a konkordátumban, az egyezmény következtében ugyanis a nagyváradi és a szatmári egyházmegyét egyesítették. A főpásztorok mindvégig igyekeztek felhívni a Szentszék figyelmét arra, hogy óvatosan tárgyaljanak a kormánnyal és a többi érdekelt féllel. Majláth Gusztáv Károly püspök Erdélyből rengeteg, kézzel és írógéppel írt levelet küldött a Vatikánba, rendszeresen beszámolt a Szentszéknek a helyzetről, a különböző törvények hatásáról.

A Szentszék és az akkori Román Királyság közötti konkordátum egy megállapodás két állam között, amely garantálja a Katolikus Egyház szabad működését és rögzíti az egyházmegyék határait, továbbá biztosítja az iskolákban a hitoktatást. Az első világháború befejeződése után rögtön megkezdődtek a tárgyalások. Ismerjük e háború következményeit az erdélyi egyházmegyék számára – nem volt egyszerű létrehozni a megállapodást. A múltból hozott sebek és problémák éltek. A tárgyalások hét évig tartottak, ami szintén mutatja a nehézségeket. Az egyezmény egyik következménye az volt, hogy a Katolikus Egyház szabadon gyakorolhatta a hitét. Az akkori körülményeket figyelembe véve, és tekintve, hogy a Katolikus Egyház már kisebbségben volt, jól jött és hasznos volt a megállapodás – mutatott rá a kutató. – A konkordátum végül nem volt hosszú életű, mert 1948-ban a kommunisták egyik napról a másikra  felbontották az egyezményt, a nemzetközi jog szabályait figyelmen kívül hagyva, amely szerint hat hónappal korábban az adott fél tájékoztatja a másik felet. Azóta nem létezik a két ország között konkordátum.

Tomán Zoltán, aki a temesvári belvárosi plébánián végzi kápláni szolgálatát, a temesvári egyházmegyéről szólva elmondta, hogy nagyon színes környezetről van szó, mert nyolc nemzetiség él a területén, amelyek a székhely városban is jelen vannak. A vasárnapi szentmiséken több nyelven: magyar, román, német, angol és olasz nyelven mondanak homíliát. Magyarul az egyházmegyében többségben levő magyar híveknek, angolul a városban tanuló külföldi egyetemistáknak, olaszul pedig az ott dolgozó olaszoknak. A szórványpasztoráció egyik jellegzetessége, hogy meg kell tanulni: nem szabad tömegben gondolkodni. Örülni kell minden egyes hívőnek, aki eljön a szertartásokra. Az egyik pozitívum az, hogy ennek következtében jól ismerik a híveket, és közel állnak hozzájuk. Negatívumként esetleg az említhető meg, hogy nagyszámú tömegrendezvényeket nehéz megszervezni. Ha azonban sikerül, akkor azok mindig három-négynyelvű programok. Az a szépsége az egyházmegyének, hogy multikulturális és többnyelvű – emelte ki Zoltán atya.

Rendkívüli történelmi eseménynek nevezte Ferenc pápa látogatását, az egyházmegyéből egy vonatot indítanak Temesvárról Csíkszeredába, amelyre már minden hely elkelt, a 16 engedélyezett vagon helyett már 18-at is meg tudnának tölteni. Most azon dolgoznak, hogy az összes érdeklődőt el tudják juttatni Csíksomlyóra, illetve Balázsfalvára. Lelki előkészületként az ifjúsági csoportokban filmeket, dokumentumfilmeket vetítenek a pápáról, jelentőségéről beszélnek. Ferenc pápa karizmatikus személy, és Zoltán atya elmondta: nem ismer olyan fiatalt, aki ne szeretné a Szentatyát. Jó látni, hogy ragaszkodnak hozzá. Imával is készülnek a látogatására. Több nyelven egyetemes könyörgéseket fogalmaztak meg, amelyeket a szentmiséken felolvasnak. A különböző imacsoportok is imádkoznak a pápalátogatásért, élő, aktív előkészületről van tehát szó – nyomatékosította a temesvári káplán.

A pápa gyakran hív arra, hogy a mai világban úgy éljük a kereszténységünket, hogy az jel legyen; hangsúlyozza a tanúságtétel fontosságát, ami sokszor nehézséget jelent a mai társadalomban. A komoly és őszinte tanúságtétel azonban mindig vonzó. Zoltán atya reménykedik, hogy Ferenc pápa látogatása ilyen jellegű gyümölcsöket is terem majd. Ehhez kérte a Csíksomlyói Szűz Mária segítségét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikipedia.org

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle