Tomasi érsek: Izrael túlzott erőt használt, a palesztin rakétákat is le kell állítani

Nézőpont – 2014. július 24., csütörtök | 19:20

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa szerdán megszavazta Genfben, hogy indítsanak vizsgálatot a gázai háborúban elkövetett jogsértésekről – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A határozatot 29 szavazattal fogadták el, az USA nem támogatta, míg 17 ország, köztük EU-tagok, tartózkodtak. A megbeszélésen fölszólalt az állandó szentszéki megfigyelő, Silvano Tomasi érsek is, aki azonnali tűzszünetet kért, hogy eljuttathassák a humanitárius segélyeket a kimerült gázai lakosságnak.

Izraeliek és palesztinok sajnos két külön világot alkotnak, nem beszélnek egymással, és a problémákat erőszakkal akarják megoldani, holott az sosem hoz eredményt – hangsúlyozta a vatikáni főpásztor, amikor a Vatikáni Rádió az ENSZ vizsgálóbizottságáról kérdezte.

Természetesen a bizottságnak meg kell majd vizsgálnia a túlzott katonai erőt, amellyel az izraeli hadsereg fellép, amikor állítólag védelmi okokból lerombol magánházakat, és megtámadja az egészségügyi intézményeket. Ugyanilyen objektív módon kell megvizsgálni a palesztin csoportokat is, akik az izraeli polgári lakosság ellen indított rakétákat felügyelik. Az ENSZ-bizottság feladata tehát nem lesz könnyű – mutatott rá az érsek.

Silvano Tomasi szerint nincs meg a politikai szándék a probléma gyökeres megoldására mindenki jogainak tiszteletben tartásával. Az izraelieknek joguk van ahhoz, hogy békében és biztonságban éljenek államukban anélkül, hogy megtámadnák őket. A palesztinoknak pedig joguk van az emberhez méltó élethez és ahhoz, hogy identitásukat egy államon keresztül erősítsék meg – tette hozzá a Vatikáni Rádiónak a szentszéki állandó ENSZ-megfigyelő.

Magyar Kurír