Törökországban egyre többen vallják magukat ateistának

2019. január 16. szerda, 16:40

Egy közelmúltban készült demográfiai felmérés szerint jelentősen csökkent az iszlám hívők száma az országban. Sokan a török elnök vallással összefonódott politikájára adott reakciónak tartják az ateisták számának növekedését.


A török demográfiai felmérés alapján a német DW (Deutsche Welle) tette közzé a hírt, amely szerint az iszlám hitűek száma 55 százalékról 51 százalékra csökkent. Ez azt jelenti, hogy Erdoğan iszlám hitből fakadó erkölcsi alapelvekre épülő politikája miatt sokan az ateizmust választják. A teljhatalmú elnök főleg a közigazgatásban alkalmazza a vallási jellegű irányítást. Sokan korlátozásnak élik meg az iszlám jelenlétét a mindennapi életben, különösen a nagyvárosokban, míg Anatóliában pozitív visszhangra talál ez a fajta vezetés.

Nem kevesen vannak, akik megkérdőjelezik, hogy az igazi Törökország valóban az iszlám vallás erkölcsi alapelvei szerint működik, ahogyan Erdoğan gyakran utal erre. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a Török Köztársaság arra az alapelvre épült, hogy állampolgárai iszlám hitűeknek tartják magukat. Ez az oka annak, hogy konzervatív körökben az a vélemény uralkodik, hogy a török lakosság 99 százaléka vallásos. A kultuszminisztérium 2014-ben is tényként közölte ezt az arányt.

Cemil Kılıç török író, teológus szerint a mindennapi életet nem befolyásolja az, hogy az emberek 99 százaléka iszlám hitűnek vallja magát. Mecsetben imádkozni, böjtölni, a nőknek bekötött fejjel járni szerinte nem azt jelenti, hogy a hitet gyakorolják is az emberek, hanem csak azt, hogy követik az iszlám erkölcsi alapelveit. Becslése szerint 60 százalék körül lehet a vallásukat gyakorlók aránya.

A mai Törökországnak ez az elterjedt politikai konformizmusa Kılıç szerint a 7. századi Omajjád szultánsághoz hasonlítható, amely – a Koránnal ellentétben, amely szerint az imádság az igazságtalanság elleni fellépés – az imádságot a szultánnak való engedelmeskedés módjának tekintette. Most pedig az Erdoğannak való engedelmeskedést jelenti.

Zehra Pala, az ateista törökök szövetségének vezetője szerint Erdoğan azzal, hogy folyamatos nyomást gyakorol az új nemzedékekre annak érdekében, hogy tartsák be az iszlám vallás erkölcsi előírásait, éppen ellenkező hatást ér el főként az iskolázottabb fiatalok körében, akik inkább külföldre menekülnek.

Mindenesetre az is igaz, hogy Erdoğan engedélyezte Isztambulban a szír ortodox templom megépítését. Ez lesz az első keresztény templom, amely a Török Köztársaságban épül. Újabb jele az országban gyakori ellentmondásoknak, az örök identitáskeresésnek.

Forrás és fotó: Asia News

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00