Történelmi pillanat: dél-koreai püspökök látogattak Észak-Koreába

2015. december 3. csütörtök 18:57

Hetvenévnyi elszigeteltség után – Ferenc pápa 2014-es látogatása hatására – magas szintű katolikus egyházi küldöttség utazott az észak-koreai Phenjanba, hogy előmozdítsa a két ország közötti kiengesztelődést, és feltárja, hol élnek még az országban katolikusok.

A dél-koreai püspöki konferencia elnöke, Hyginus Kim Hídzsong vezetésével három püspök, a koreai nép kiengesztelődéséért létrehozott egyházi bizottságokat képviselő papok és a dél-koreai bencés tartományfőnök utaztak el Észak-Koreába december 1-jén. Az ott töltött négy nap alatt az észak-koreai kormány által létrehozott katolikus szövetség tagjaival és várhatóan a politikai élet képviselőivel is folytatnak megbeszéléseket.

Észak-Koreában évtizedeken keresztül nem voltak felszentelt papok, akik szentmisét mutathattak volna be, gyóntathattak volna. A mostani küldöttség egyik fontos célja éppen az, hogy feltárja, vajon ennyi év elnyomás után hol élnek még katolikus közösségek az országban. Bjun Dzsinhung, a koreai nép kiengesztelődéséért munkálkodó egyházi bizottság tagja a Vatican Insidernek elmondta, hogy a két ország különválásának idején 55 ezer megkeresztelt katolikus élt északon. Véleménye szerint – ha számításba vesszük, milyen sok év telt el azóta, és hogy az üldöztetések alatt sokan elmenekültek – néhány ezren lehetnek ma is, akik titokban megőrizték hitüket.

A dél-koreai küldöttség szeretné ismét felajánlani, hogy lelkipásztorokat küld az észak-koreai hívek szolgálatára, hogy legalább abban az épületben bemutathassanak szentmisét, amelyet az észak-koreai rezsim a nyolcvanas évek végén építtetett a katolikusok számára. Javasolják azt is, hogy az irgalmasság szentévében dél-koreai katolikus karitatív szervezetek támogassák az észak-koreai népet. Utazásuk céljai közé tartozik, hogy felmérjék, hol lehetne Phenjanban katolikus templomot építeni a polgárháború idején lerombolt katedrális helyett.

Az utazás hátterében az áll, hogy a dél-koreai katolikus egyház igyekszik egyre nagyobb szerepet vállalni a két nép közötti kiengesztelődés, a két ország esetleges újraegyesítése folyamatában, miután 2014 augusztusában Ferenc pápa dél-koreai látogatása során arról beszélt, hogy a testvéreknek ki kell békülniük egymással. A kiengesztelődést előmozdító bizottságok minden egyházmegyében aktívan működnek; püspökök, papok, szerzetesek, laikusok igyekeznek nap mint nap felébreszteni az emberek érzékenységét a téma iránt.

A koreai nép kiengesztelődéséért létrehozott püspöki bizottság elnöke, Timothy Li Unhjung a Vatican Insidernek elmondta, hogy a koreai népen mély sebeket ejtett a háború, amelyben milliószámra ölték egymást. Sokakban a sebek fájóbbak, mint a múltbeli egység iránt érzett nosztalgia, de a fiatal nemzedék képes lenne felülemelkedni az ellentéten és a jövőre koncentrálni. Timothy atya egy olyan templom káplánja, amelyet 2013-ban a határtól néhány kilométerre építettek fel. A szentmiséken az újraegyesítés ajándékáért imádkoznak, és érzékenyítő kurzusokat tartanak, amelyekre egész Dél-Koreából érkeznek csoportok.

„Először is arra van szükség, hogy beismerjük, milyen hibákat vétett a koreai nép. Aztán türelemre van szükség a kiengesztelődés folyamata során. Az újraegyesítés nem úgy mehet végbe, hogy váratlanul bekövetkezik, vagy hogy a fejlettebb ország magába olvasztja az elmaradottabbat. A kiengesztelődés csak úgy valósulhat meg, mint találkozás emberek között, akik megnyitják a szívüket egymás felé. Arra van szükség, hogy tegyünk félre minden felsőbbrendűségi érzést. Tisztelettel bánjunk egymással. Ezért az egyház fontos közvetítő szerepet tölthet be” – nyilatkozta Timothy Li Unhjung.

Hozzátette, hogy a dél-koreai politikai erők és a társadalom a sok évtizedes katonai és ideológiai szembenállás miatt nem támogatja a megbékélési folyamatot. Az állami nevelés része volt, hogy gyűlölni kell az „ellenséget”, és ez a hozzáállás egyházi körökbe is beférkőzött. Nagy a kihívás ezen a téren, de Ferenc pápa igehirdetése sokat segít – tette hozzá Timothy atya. – Fontos, hogy hidak, nem falak építésére buzdít, a találkozás kultúráját mozdítja elő a kiselejtezés kultúrájával szemben. Észak-Koreának előbb-utóbb ki kell lépnie az elszigeteltségből, és az észak-koreai egyház jelen lehet ebben a folyamatban, hogy mérsékelje a szenvedést, és előmozdítsa az emberek javát.

A koreai püspökök hetven évvel a különválás után nyilvánosan elismerték, hogy a múltban az egyházi közösségből hiányzott a megfelelő prófétai lelkület ahhoz, hogy a kiengesztelődésre buzdítson mindenkit. A jelenben viszont elöl akarnak járni az újraegyesítés útján. Ha a katolikus egyház úttörő szerepet vállal a kiengesztelődésben, ezzel más köröket is erre buzdíthat, segítheti a politikai vezetőket a döntésekben – hangsúlyozta Bjun Dzsinhung.

Forrás: Vaticaninsider.it

Fotó: English.hani.co.kr; Vatikáni Rádió

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
iranytu-dontesekhez-elsoaldozok-talalkozoja-mariagyudon
Iránytű a döntésekhez – Elsőáldozók találkozóját tartották Máriagyűdön

Közel hatszázan vettek részt a Pécsi Egyházmegye elsőáldozóinak találkozóján Máriagyűdön május 27-én. A második alkalommal megszervezett eseményre a 270 gyermeket, akik idén találkoznak először az Úrral az Eucharisztiában, szüleik és hitoktatóik is elkísérték.

09:01
pecsi-rita-az-ertekeles-nagy-hatalom2
Pécsi Rita: Az értékelés nagy hatalom

Az Új Ember katolikus hetilapban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő Életre nevelő címmel havonta jelentkező rovatot indított. Első alkalommal az iskolai év végéhez közeledve az értékelés lehetőségeit tárja elénk, hogy valóban annak a kifejezése legyen, amit értéknek tartunk.

10:58