Továbbra is diszkriminálják a keresztény dalitokat Indiában

2017. augusztus 11. péntek 14:03

Augusztus 10-én tartották Indiában a fekete napot (Black Day), amely a helyi katolikus egyház által indított tiltakozási nap a dalitokkal – kaszton kívüliekkel – szembeni diszkrimináció ellen.

Ezen a napon emlékeznek meg 1950. augusztus 10-ről, amikor az indiai elnök jóváhagyta az alkotmány azon paragrafusát, amely csak a hindu vallású dalitok jogait és kiváltságait biztosítja. Később a szikh és a buddhista dalitokra is kiterjesztették a törvényt, a keresztényekre és a muszlimokra azonban nem. Ők a mai napig kirekesztettek.

Devaszagája Radzs, az indiai püspöki konferencia dalitokkal foglalkozó irodájának titkára a Vatikáni Rádiónak nyilatkozva elmondta: „A 16. században sok dalit keresztény hitre tért. Ennek ellenére továbbra is súlyos társadalmi és gazdasági kirekesztést szenvednek el, pedig ők képviselik a keresztények nagy részét. Az indiai katolikusok 65 százaléka dalit. Ezért az Egyház nagy jelentőséget tulajdonít nekik.”

Az Egyházon belül is létezik a kasztrendszer, a dalitok különböző módon, de peremre szorulva élnek – tájékoztatott Devaszagája Radzs. – Például a dalitok és nem dalitok számára külön temető létezik, külön halottaskocsi, és a plébánia ünnepét is eltérő módon tartják meg. Szinte hihetetlen, de vannak templomok, amelyeket a dalitok számára tartanak fenn, más templomokat pedig a nem dalitoknak. Vannak olyan helyek, ahol a dalitok nem szerepelhetnek a kórusban vagy az oltárszolgálatot sem láthatják el, és nem olvashatnak fel a szentmise során. A diszkrimináció más típusa is él: előfordul egyes helyeken, hogy nem lehetnek papok vagy szerzetesek.

A fekete napon a keresztény és a muszlim dalitokra emlékeznek – hangsúlyozta Radzs atya. – A katolikus és a protestáns egyházak együtt szervezik meg helyi, állami és fővárosi szinten a tiltakozást. Ennek keretében a keresztény dalitok felvonulnak a Szent Szív-székesegyház elé, hogy kifejezzék egyet nem értésüket azzal, hogy kirekesztik őket a regisztrált kasztok közül. Jegyzékeket adnak át a nemzeti kormány képviselőinek, melyekkel emlékeztetnek a keresztény dalitok jogainak megtagadására. Sok helyen a muszlim dalitok is részt vesznek a fekete napon, mert ők is kirekesztettek.

India 1,324 milliárd lakosa közül 19,9 millió a katolikus. Ez a népesség 1,55 százalékát jelenti. A Katolikus Egyház a legnagyobb keresztény egyház Indiában. 168 egyházmegye van a kontinensnyi országban. 131 latin rítusú katolikus, 29 szír-malabár, 8 szír-malankár rítusú egyházmegye működik. A katolikusok alacsony száma ellenére Indiának van a Fülöp-szigetek után a második legnagyobb katolikus lakossága, az ország lakóinak hatalmas száma következtében.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ahol-befogadas-nem-fellangolas-menekult-gyerekek-budapesti-patrona-iskolaban
Ahol a befogadás nem fellángolás – Menekült gyerekek a budapesti Patrona iskolában

Kongói gyerekek és egy afgán kisfiú is tanulnak tavaly szeptember óta a Boldogasszony Iskolanővérek által működtetett Patrona Hungariae iskolában. Többségüket keresztény hitükért üldözték. Utánajártunk, hogyan zajlik az integráció az iskolai hétköznapokban.

2017. október 17. kedd
palanki-ferenc-furtan-ha-helyesen-unneplunk-kilepunk-onzesunkbol
Palánki Ferenc Furtán: Ha helyesen ünneplünk, kilépünk önzésünkből

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök a jubileumi Szent László-évben meglátogatja az egyházmegye Szent László titulusú templomait, ahol szentmisét mutat be és találkozik az egyházközség híveivel. Október 15-én a Hajdú-Bihar megyei Furtára, Berettyóújfalu filiájára érkezett.

2017. október 17. kedd