Tűnődések II. János Pál pápával (2.)

Nézőpont – 2018. május 18., péntek | 19:33

Gondolatok a szentatyától a mindennapokra. Egyszerű szavak, melyek által mégis olyan alapvető fogalmakon gondolkodhatunk, mint szeretet, szabadság, igazság, irgalmasság – Szent II. János Pál pápa tanítása szerint.

Tanuljátok a szeretetet – azt a nehéz szeretetet, amelyik nem fut el a szenvedés elől.

Az embernek, ha szíve mélyéig érteni akarja önmagát, Krisztushoz kell mérnie magát.

Az imádság életszükséglete a léleknek. Minden tevékenységnek az imádságban kell gyökereznie. Át kell imádkoznunk gondolatainkat és szavainkat is.

Ha az ember felül tudja múlni önmagát, akkor nem lehet véges, befejezett lény – egy olyan „rés”, valami olyan befejezetlenség van benne, amely megnyitja őt a végtelen felé és amely örök nyugtalanságának oka.

Korunk legnagyobb rossza nem annyira Isten nyílt tagadása, hanem annak a kísértése, hogy az ember úgy éljen, mintha Isten nem is létezne.

Szükségünk van a megtérésre – ezáltal nyerjük vissza méltóságunkat. A méltóságunk igényli, hogy szabadságban éljünk.

Az együttérzés keserűbb tud lenni a fájdalomnál. Mert a szenvedésnek megvannak a természetes határai, de az együttérzés nyitottá teszi az embert a végtelen felé, széttépi anélkül, hogy elpusztítaná.

Atya, Fiú és Szentlélek kifürkészhetetlen kapcsolatában az igazságosságot átölelő szeretet utat nyit az irgalomnak, az igazságosság pedig az irgalom által kinyilvánítja a szeretet tökéletességét.

A Szentlélek – azzal, hogy feltárja a világnak a Golgota bűnét, az ártatlan Bárány halálát, amint azt pünkösdkor tette – leleplez minden bűnt, melyet bárhol és az emberi történelem folyamán bármikor elkövetnek, megmutatva szoros kapcsolatukat Krisztus keresztjével.

A megváltást a Fiú teljesítette, mint Fölkent, ki a Szentlélek erejében jött és tevékenykedett, és végül a keresztfán teljes áldozatul adta magát. De ez a megváltás állandó folyamat az emberek szívében és tudatában, a világ történetének folyamán, a Szentlélek által, aki a „másik Vigasztaló”.

A szeretet magában foglalja a Szentlélek minden adományát, de mindenekelőtt az istenfélelmet, minden bölcsesség kezdetét.

Ne féljetek!


Forrás
Redemptor hominis
Dives in misericordia
Dominum et Vivificantem
Keresztutak a Colosseumban a szentatyával (2000)
Ne féljetek! – André Frossard és II. János Pál pápa párbeszéde
André Frossard: II. János Pál arcképe

Magyar Kurír
(bh)

Kapcsolódó fotógaléria