Tüntetéssorozatba kezdtek a szülők Marosvásárhelyen a katolikus gimnázium ügyében

2017. március 14. kedd 10:48

Péntekig tartó tüntetéssorozatba kezdett március 13-án, hétfőn a marosvásárhelyi prefektusi hivatal előtt a létbizonytalanságba sodort marosvásárhelyi római katolikus gimnáziumban tanuló gyermekek szüleinek egy csoportja.


Az iskola védelmében szervezett 2016. november 12-i tüntetés a marosvásárhelyi Vársétányon

A Civilek a katolikus iskoláért csoport tíz tagja péntekig naponta 10 és 11 óra között feliratokkal tiltakozik a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal és prefektusi hivatal közelében levő téren. Csíky Csengele, a csoport szóvivője az MTI-nek elmondta: korábban közérdekű adatigényléssel fordultak az iskola ügyében érintett valamennyi intézményhez, és a kapott információk alapján megállapították, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalé a legnagyobb felelősség az iskola körül kialakult áldatlan helyzet miatt. Hozzátette: ennek ellenére nem tüntethetnek a polgármesteri hivatal előtt, mert a helyi önkormányzati testület egy korábbi határozata ezt megtiltja.

Csíky Csengele elmondta, tíz személy tiltakozását kérték, és a városháza a közeli Győzelem teret jelölte meg a tiltakozás helyszínéül. Hozzátette, a molinójuk kifeszítésére nem kaptak engedélyt, ezt ennek ellenére kibontották a tiltakozás helyszínén. Megjegyezte, szívesen látják a szolidaritásukat kifejezni óhajtó marosvásárhelyieket. Aki tiltakozni jön, pár percre beállhat a táblákat tartó szülők sorába, vagy a közelben megállva biztosíthatja szolidaritásáról a szülői csoportot.

A szóvivő elmondta, a tüntetéssorozattal nyomást akarnak gyakorolni a polgármesteri hivatalra, hogy lássa el feladatát az iskolák ügyében. Ha a hivatal továbbra is késlekedik a jövő évi iskolahálózatra vonatkozó határozat elkészítésével, akkor más, erősebb tiltakozási formákat választanak. „Megyünk előre, nem adjuk fel!” – jelentette ki a szülői csoport szóvivője.

Elmondta: ugyan egy sor határidő lejárt, még mindig van lehetőség arra, hogy a cikluskezdő osztályokat is beindítsák a római katolikus gimnáziumban. Úgy vélte: nem áll fenn annak a veszélye, hogy a bizonytalanság láttán a szülők más tanintézet elemi osztályába íratják be gyermekeiket. Hozzátette, az is jogi kapaszkodót nyújt számukra, hogy az előkészítő osztályba jelentkező 24 gyermek több mint felének a nagyobb testvérei a római katolikus gimnáziumban tanulnak.

A romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) tavaly november elején indított eljárást Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ştefan Someşan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá a római katolikus gimnázium működéséhez, hogy tudták: valójában az iskola nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel.

A DNA február végén az iskolában tanuló gyermekek szüleit is kezdte kihallgatni, azt sugallván számukra, hogy gyermekeik elveszíthetik azokat az iskolai éveket, amelyek alatt a gimnáziumban tanultak. A Maros megyei tanfelügyelőség február végén arról döntött, hogy a bizonytalan jogi helyzet miatt nem engedélyezi a beiratkozást az iskola cikluskezdő osztályaiba.

Forrás: MTI

Fotó: Boda L. Gergely/MTI

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-isten-kitartoan-szeret-es-vigasztal-minket-ez-remenyunk-alapja
Ferenc pápa: Isten kitartóan szeret és vigasztal minket – ez reményünk alapja!

Március 22-én a szentatya a keresztény remény azon vonását hangsúlyozta, hogy erőnket, kitartásunkat, vigasztalásunkat nem magunknak köszönhetjük, hanem az Úrnak, és ő a belőle szüntelenül áradó jóság csatornájává tud tenni minket. Katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

2017. március 22. szerda
erdo-peter-tartott-eloadast-az-europai-maria-radiok-talalkozojan
Erdő Péter tartott előadást az európai Mária Rádiók találkozóján

A jelenleg hetvenegy országban működő Mária Rádiók háromévente tartanak világtalálkozót, évente pedig regionálisat. Utóbbinak ebben az esztendőben március 21. és 23. között Magyarország volt a házigazdája Esztergomban, a Szent Adalbert Központban.

2017. március 22. szerda