Tüntetők követelése Isztambulban: Legyen újra mecset a Hagia Sophia

2019. március 20., szerda | 20:30

A Hagia Sophia egykor a kereszténység legnagyobb temploma volt, később mecset lett, ma múzeum. Az új-zélandi mecset ellen elkövetett merénylet után most számos muszlim azt követeli, hogy az isztambuli istenházát újra az iszlámhoz tartozó imahellyé alakítsák át.

Több százan tüntettek március 16-án, szombaton Isztambulban azért, hogy a jelenleg múzeumként működő egykori templom, a Hagia Sophia újra mecsetté legyen. A Welt március 17-i, vasárnapi jelentése szerint a tüntetők a két új-zélandi mecset ellen irányuló, legalább ötven halálos áldozatot követelő terrortámadásokra hivatkozva fejezték ki követelésüket. A feltételezett tettes röviddel a merénylet előtt egy kiáltványt tett közzé, melyben többek között a „minaret nélküli Hagia Sophia” szerepel tette indítékaként, indítóokaként.

A Hagia Sophia a 6. században épült; évszázadokon keresztül a kereszténység legnagyobb templomának számított. Miután a törökök 1453-ban elfoglalták Konstantinápolyt, a város új uralkodói mecsetté alakították az istenházát. A modern Törökország világi alapítója, Mustafa Kemal Atatürk rendelte el 1934-ben, hogy az épületet ezt követően múzeumként használják.

Az elmúlt években egyre többször adtak hangot annak a követelésnek, hogy alakítsák vissza az épületet mecsetté – ehhez az indítványhoz Recep Tayyip Erdoğan, Törökország köztársasági elnöke is csatlakozott. A közelmúltban néhányszor felolvasást tartottak a Koránból, mely a görög kormányzat tiltakozását váltotta ki. Az ortodox keresztények számára a Hagia Sophia továbbra is identitásuk meghatározó helyszíne és a kereszténység a régióból való kiszorításának szimbóluma.

Forrás és fotó: Katholisch.de

Magyar Kurír
(gj)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda