Tüntetők követelése Isztambulban: Legyen újra mecset a Hagia Sophia

2019. március 20., szerda | 20:30

A Hagia Sophia egykor a kereszténység legnagyobb temploma volt, később mecset lett, ma múzeum. Az új-zélandi mecset ellen elkövetett merénylet után most számos muszlim azt követeli, hogy az isztambuli istenházát újra az iszlámhoz tartozó imahellyé alakítsák át.

Több százan tüntettek március 16-án, szombaton Isztambulban azért, hogy a jelenleg múzeumként működő egykori templom, a Hagia Sophia újra mecsetté legyen. A Welt március 17-i, vasárnapi jelentése szerint a tüntetők a két új-zélandi mecset ellen irányuló, legalább ötven halálos áldozatot követelő terrortámadásokra hivatkozva fejezték ki követelésüket. A feltételezett tettes röviddel a merénylet előtt egy kiáltványt tett közzé, melyben többek között a „minaret nélküli Hagia Sophia” szerepel tette indítékaként, indítóokaként.

A Hagia Sophia a 6. században épült; évszázadokon keresztül a kereszténység legnagyobb templomának számított. Miután a törökök 1453-ban elfoglalták Konstantinápolyt, a város új uralkodói mecsetté alakították az istenházát. A modern Törökország világi alapítója, Mustafa Kemal Atatürk rendelte el 1934-ben, hogy az épületet ezt követően múzeumként használják.

Az elmúlt években egyre többször adtak hangot annak a követelésnek, hogy alakítsák vissza az épületet mecsetté – ehhez az indítványhoz Recep Tayyip Erdoğan, Törökország köztársasági elnöke is csatlakozott. A közelmúltban néhányszor felolvasást tartottak a Koránból, mely a görög kormányzat tiltakozását váltotta ki. Az ortodox keresztények számára a Hagia Sophia továbbra is identitásuk meghatározó helyszíne és a kereszténység a régióból való kiszorításának szimbóluma.

Forrás és fotó: Katholisch.de

Magyar Kurír
(gj)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
istenkereses-es-beavatas-beszelgetes-katekumenatus-gyakorlatarol
Istenkeresés és beavatás – Beszélgetés a katekumenátus gyakorlatáról

A nagyböjt végéhez közeledve a budai ciszterci Szent Imre-plébánián Kató-Bellavics Ágota katekétával, valamint a keresztelésre készülő Pataki Barbarával és Burján Tamással beszélgettünk hitről, beavatásról.

13:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle