Udvardy György megyéspüspök áldotta meg a pécsi Janus Pannonius Klinikai Tömböt

Hazai – 2015. szeptember 2., szerda | 10:59

Ünnepélyesen átadták szeptember 1-jén a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ 400 ágyas klinikai tömbjét, amelyet az ünnepség keretében Udvardy György megyéspüspök áldott meg – számol be a Pécsi Egyházmegye.

Az eseményen névváltoztatást is bejelentettek: az éves szinten közel félmillió beteget ellátó egészségügyi központ mostantól Janus Pannonius nevét viseli.

„Amikor átadunk egy hatalmas emberi alkotást, akkor elemi erővel érint meg minket újból, hogy álmaink, terveink, amik vagyunk, mind ajándék. Amikor áldást kérünk, akkor ezt még inkább átérezzük. Mindazt, amit el tudunk érni terveinkben, erőfeszítéseinkben, azért tudjuk, mert valaki ezt az áldást adja. Isten, aki gondoskodik rólunk” – ezekkel a szavakkal kezdte ünnepi beszédét Udvardy György megyéspüspök.

A főpásztor kifejtette, hogy a betegek testi-lelki gyógyulása egyaránt fontos. A Pécsi Egyházmegye eddig is nagy figyelmet fordított a betegek gondozására, a közeljövőben pedig kórházi lelkészség felállítását is tervezik. Udvardy György megyéspüspök nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a megújult klinikai tömb püspök elődje nevét veszi fel.

Az európai uniós támogatással finanszírozott projektek mintegy 27 ezer négyzetméteres területet érintettek, és több mint 15 milliárd forintból valósultak meg. A megújult klinikai tömb valamennyi kórterme egy- vagy kétágyas, fürdőszobával felszerelt, magas komfortfokozatú szoba. Az épület tetején kialakított modern helikopter-leszállópályának köszönhetően a légi úton szállított, súlyos állapotban lévő betegek a földet érést követően lift segítségével a lehető leggyorsabban a szükséges egészségügyi ellátás helyszínére juthatnak az épületben, amely akár életmentő is lehet.

A klinikai tömböt három ütemben adták át: 2013 decemberében a klinika ún. déli bővítményét, amely a Pécsi Tudományegyetem Nukleáris Medicina Intézetének és a Radiológiai Klinikának ad otthont; 2015 januárjában az A és C szárnyakat, valamint a Sürgősségi Betegellátó Osztályt; és a keddi napon a B szárnyat. Utóbbiban összesen 157 fekvőbeteget tudnak ápolni, és ebben a szárnyban kaptak helyet a belgyógyászat bizonyos szakterületei, így például a gasztroenterológia, a kardiológia vagy a hematológia. Ugyanebben a most átadott szárnyban fogják majd ápolni a sebészeti, illetve mozgásszervi sebészeti beavatkozásra kényszerülő betegeket a műtétet követően. A teljes klinikai épületegyüttesben egyszerre összesen 367 fekvőbeteget tudnak ápolni, s a PTE Klinikai Központ itt működő szervezeti egységei által nyújtott egészségügyi szolgáltatásokat éves szinten közel félmillió esetben veszik igénybe.

A TIOP projektek keretében megvalósult fejlesztési beruházásoknak köszönhetően egy szerkezetében, felszereltségében és működésében is rendkívül modern egészségügyi komplexumban látják el a Janus Pannonius Klinikai Tömbbe érkező betegeket.

Fotó: Loósz Róbert/Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria