Ünnepi szentmise Rómában Galilei emlékére

2009. február 16. hétfő, 16:31

Február 15-én a római Santa Maria degli Angeli-bazilikában Gianfranco Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke szentmisét mutatott be Galileo Galilei emlékére.

„Galilei a múltban kiérdemelte az 'isteni' jelzőt is, mert a hit szemével tudta vizsgálni a tudományos kérdéseket” – fogalmazott Tarcisio Bertone bíboros államtitkár az ünnepi szentmisére küldött üzenetében.

A szentmise bemutatását a Tudósok Világszövetsége kezdeményezte a modern tudomány megalapítója születésének 445. évfordulója alkalmából. „Galilei meg tudta különböztetni a két érvet: a tudomány igazságát és az üdvösségünk szempontjából hasznos igazságokat” – mondta homíliájában Ravasi érsek, és idézett abból a levélből, amelyet a tudós egykor Borromeo bíborosnak írt: „Egyetlen az, Aki mindent tud, és mindenkinek adni akarja igazságát.”

A szertartás végén, amely 400 év után az első ünnepélyes szentmise volt Galileo Galiei tiszteletére, Antonino Zichichi fizikus, a Tudósok Világszövetségének elnöke bejelentette, hogy a bazilikában szobrot is állítanak majd a nagy tudós tiszteletére – írja a SIR.

Magyar Kurír

Kép: www.puskas.hu

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
nemzetkozi-eucharisztikus-kongresszus-kivul-es-belul-tizenot-kerdes-es-valasz-segit-keszuletben
Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kívül és belül – Tizenöt kérdés és válasz segít a készületben

Fábry Kornélt, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) általános titkárát kérdeztük a budapesti találkozó előkészületeiről, tudnivalóiról. A kérdéseket és a válaszokat két részben adjuk közre. Az alábbiakban az első rész olvasható.

2019. február 18. hétfő
isten-tud-kozel-hozni-minket-egymashoz-uzeni-hazassag-hete
Isten tud közel hozni minket egymáshoz – üzeni a házasság hete

A hazánkban tizenkettedszer megrendezett házasság hete programsorozat záró szentmiséjére február 17-én, a budapest-belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban került sor. A liturgiát Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök vezette.

2019. február 18. hétfő
Útravaló – 2019. február 18.

Útravaló – 2019. február 18.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 18.

Mai evangélium – 2019. február 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,11–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle