Új boldogokkal és tiszteletre méltó személyekkel gazdagodik a világegyház

2019. március 22., péntek | 11:59

Ferenc pápa március 19-én magánkihallgatáson fogadta Angelo Becciu bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát. Az audiencián jóváhagyta új dekrétumok közzétételét kilenc új boldogra és öt tiszteletre méltó személyre vonatkozóan.

Ahogy korábban megírtuk, közöttük van a hét román görögkatolikus püspök, akik a kommunista rezsim idején szenvedtek vértanúhalált. Vasile Aftenie bukaresti püspöki helytartó, Ioan Suciu balázsfalvi megbízott püspök, Tit Liviu Chinezu titkos püspök, Valeriu Traian Frențiu nagyváradi, Ioan Bălan lugosi, Alexandru Rusu máramarosi és Iuliu Hossu kolozsvári püspökök a román kommunista rendszer áldozatai voltak, akiket az akkori hatalom hitük miatt bebörtönzött és megkínzott, és a megpróbáltatások következtében életüket vesztették 1950 és 1970 között.

A most jóváhagyott boldoggáavatási dekrétumok között szerepel továbbá  egy Isten szolgálója Maria Emilia Riquelme y Zayas rendalapítónő közbenjárásának tulajdonított csoda elismerése, valamint Isten szolgája Alfredo Cremonesi missziós pap vértanúságának elismerése, akit a hit elleni gyűlöletből öltek meg Mianmarban 1953-ban.

A Szentatya jóváhagyta a hősies erények elismerését a következő rendalapítók esetében: Isten Szolgája Francesco Maria Di Francia olasz egyházmegyés pap; Isten szolgálója Maria Hueber; Isten szolgálója Maria Teresa Camera; Isten szolgálója Maria Teresa Gabrieli, valamint Isten szolgálója a Szentlélekről nevezett Giovanna Francesca.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

2019. április 22., hétfő
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

2019. április 22., hétfő