Új magyar tagja van a Pápai Biblikus Bizottságnak

Kitekintő – 2014. október 20., hétfő | 11:16

A Szentatya új tagokat nevezett ki, illetve egyes tagokat megerősített a Pápai Biblikus Bizottságban. Az összesen húsztagú nemzetközi bizottság munkájában tizennyolc pap és két világi nő vesz részt.

Az újonnan kinevezett tagok között van Martos Levente Balázs, a Szombathelyi Egyházmegye papja.

Martos Levente Balázs 1973-ban született, 1998-ban szentelték pappá. 2013-tól a Győri Hittudományi Főiskola tanulmányi prefektusa, 2014-től főtitkára.

A Pápai Biblikus Bizottságot XIII. Leó hozta létre 1902-ben Biblikus Bizottság néven azzal a céllal, hogy gondoskodjék a Szentírás hiteles és korszerű értelmezéséről. A bizottság bíboros tagokból és a Szentírás tudósai közül kinevezett tanácsadókból állt.

X. Pius a Pápai Biblikus Bizottság döntéseinek ugyanolyan hatályt adott, mint amilyennel a kongregációk pápa által jóváhagyott határozatai rendelkeznek. E döntéseket tehát hívő engedelmességgel kell fogadni, de a megfogalmazást minden esetben külön kell mérlegelni, főként arra ügyelve, hogy e határozatok a vitatott kérdés eldönthetőségi fokát adják meg. Azaz, ha nem dogmatikailag már rögzített tételről szólnak, nem tévedhetetlenek, nem is végérvényesek, hanem nyitva hagyják az utat a további kutatás előtt, s az újabb eredmények hatására módosulhatnak.

VI. Pál 1971-ben átszervezte a bizottságot Pápai Biblikus Bizottság néven, és a Hittani Kongregációhoz kapcsolta – olvasható a Magyar katolikus lexikonban.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Martinus.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria