Új népének-intonációk Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepére

2018. augusztus 12. vasárnap, 13:30

A Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában közreadott intonáció-sorozat újabb részeként megjelentek a Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepének népénekeihez komponált új bevezető orgona-előjátékok. Szerzőjük Maróti Gábor tanszékvezető, az egyházmegye zeneigazgatója.

Az intonációk formai jellemzője, hogy a feldolgozott népének dallamalkotó hangsoraiból kiemelt zenei idézet témaanyagának alkalmazásával úgy vezeti be a megszólaló művet, hogy az előjátékot befejező zárlat fokszáma és funkciós képlete, valamint a hangnem olyan tonális összefüggésben rendeződik, hogy közvetlenül folytatható a népének előadása.

A magyarországi katolikus egyházzenei gyakorlatra nem jellemzőek a protestáns közösségekben kedvelt hosszabb bevezető darabok, prelúdiumok, fantáziák, azonban minden megszólaló ének előtt szokás egy bevezetőt előadni, ami jelzi, hogy melyik ének fog megszólalni. A Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában folyamatosan megjelenő intonációk ehhez a tevékenységhez nyújtanak segítséget a kántoroknak.

Az eddig közreadott művek meghallgathatóak a Győri Egyházmegye Youtube-csatornáján. A kották letölthetőek ITT.

Forrás: Győri Egyházmegye/Pődör Lea

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd