Új népének-intonációk Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepére

2018. augusztus 12. vasárnap 13:30

A Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában közreadott intonáció-sorozat újabb részeként megjelentek a Nagyboldogasszony és Szent István király ünnepének népénekeihez komponált új bevezető orgona-előjátékok. Szerzőjük Maróti Gábor tanszékvezető, az egyházmegye zeneigazgatója.

Az intonációk formai jellemzője, hogy a feldolgozott népének dallamalkotó hangsoraiból kiemelt zenei idézet témaanyagának alkalmazásával úgy vezeti be a megszólaló művet, hogy az előjátékot befejező zárlat fokszáma és funkciós képlete, valamint a hangnem olyan tonális összefüggésben rendeződik, hogy közvetlenül folytatható a népének előadása.

A magyarországi katolikus egyházzenei gyakorlatra nem jellemzőek a protestáns közösségekben kedvelt hosszabb bevezető darabok, prelúdiumok, fantáziák, azonban minden megszólaló ének előtt szokás egy bevezetőt előadni, ami jelzi, hogy melyik ének fog megszólalni. A Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában folyamatosan megjelenő intonációk ehhez a tevékenységhez nyújtanak segítséget a kántoroknak.

Az eddig közreadott művek meghallgathatóak a Győri Egyházmegye Youtube-csatornáján. A kották letölthetőek ITT.

Forrás: Győri Egyházmegye/Pődör Lea

Fotó: Ács Tamás

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
egyben-tart-ferences-zarandoklat-matraverebely-szentkutra
Egyben tart – Ferences zarándoklat Mátraverebély-Szentkútra

Augusztus 14–20-áig immár huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a ferencesek Esztergomtól Mátraverebély-Szentkútig vezető zarándoklatát. A résztvevők száma idén is meghaladta a kétszázat. Augusztus 19-én, a Szécsénytől Szentkútig tartó szakaszon csatlakoztunk a zarándokokhoz

14:27
a-kereszt-tartja-meg-hazat-szent-istvan-kiraly-unnepe-gyori-egyhazmegye-fotemplomaban
A kereszt tartja meg a hazát – Szent István király ünnepe a Győri Egyházmegye főtemplomában

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be augusztus 20-án, Szent István király, hazánk fővédőszentje ünnepén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

13:00