Új pályát avatott a gördeszkás pap Rédicsen

2018. szeptember 13. csütörtök 12:54

Szeptember 12-én felújított útszéli keresztet és gördeszkapályát áldott meg Székely János megyéspüspök Rédicsen. Az ünnepi eseményen jelen volt Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Az átadóünnepség a plébánia közelében található felújított útszéli kereszt megáldásával kezdődött, majd az új gördeszkapályán folytatódott.

Székely János szombathelyi megyéspüspök arról beszélt, egy iszlám imám vagy egy buddhista szerzetes csodálkozna azon, hogy a katolikus Egyház jelen van egy ilyen eseményen. De a kereszténységnek az a meggyőződése, hogy „Isten ember lett, átölelte a világot, egy lett velünk, ezért Istentől semmi sem idegen, ami hitelesen emberi”.

A kereszténységnek nem csak a vallás a lényege, mert a hit átjárja a tudományt, a sportot, a játékot, az együtt töltött időt, a családjainkat. Ebből a titokból született Európa, és ettől ilyen szép és élhető ez a világ – fogalmazott a katolikus püspök.

A fiatalok mellett állunk, igyekszünk számukra biztonságos környezetet teremteni, és igyekszünk megtanulni az ő nyelvüket, hogy szót értsünk egymással – hangoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerdán Rédicsen.

Novák Katalin az Emmi által 2,2 millió forinttal támogatott, felújított gördeszkapálya avatásán arról beszélt, hogy az ezernél is kevesebb lakosú zalai településen olyan pályát alakítottak ki, amely Budapesten és a nagyvárosokban is ritkaságnak számít. A „gördeszkás papként” ismert Lendvai Zoltán kezdeményezésével kapcsolatban kifejtette: itt olyan élő közösség van, amely összefog annak érdekében, hogy a fiatalok számára biztonságos és élhető jelent és jövőt biztosítson.

Az államtitkár szerint a pályának az az „üzenete”, hogy itt „meg lehet tanulni, mit jelent hibázni, mit jelent elbukni és újra felállni”, főleg ha vannak olyan emberek körülöttünk, akik segítenek, támogatnak, figyelnek ránk. Lendvai Zoltán pedig a gördeszkával megtalálta azt az eszközt, amely megnyitja a gyerekek szívét és lelkét, amivel közel lehet hozni őket.

A Rédicshez közeli szlovéniai Lendván működő Varis Group cég által ingyen felajánlott elemekből épített gördeszkapályát Novák Katalin és Lendvai Zoltán rendhagyó módon avatta fel. Az Emmi államtitkára görkorcsolyát húzva, a katolikus plébános gördeszkára állva gurulta körbe többször is az új pályát.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye; Kormány.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-hutlenseg-megelozese-mit-mond-pszichologus-es-moralteologus
A hűtlenség megelőzése – Mit mond a pszichológus és a morálteológus?

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézetének szervezésében szeptember 20-án Somogyiné Petik Krisztina, Asztalosné Elekes Szende pszichológus és Papp Miklós görögkatolikus lelkész, morálteológus beszélt a hűtlenség megelőzéséről a főiskola nagyelőadójában.

2018. szeptember 21. péntek
-masok-okulni-fognak-vallomasombol-megjelent-kruesz-krizosztom-pannonhalmi-foapat-oneletrajza
„Mások okulni fognak vallomásomból” – Megjelent Kruesz Krizosztom pannonhalmi főapát önéletrajza

Szeptember 20-án este a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban mutatták be Sólymos László Szilveszter OSB Kruesz Krizosztom (1865-1885), Kruesz Krizosztom Önéletrajz című kötetének a bemutatására.

2018. szeptember 21. péntek