Új tornacsarnok épült a kiskunfélegyházi Szent Benedek-iskolában

2018. szeptember 21., péntek | 11:28

Félmilliárd forintos beruházással új tornacsarnokot építtetett a Pannonhalmi Főapátság a Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium kiskunfélegyházi tagintézményében. A létesítményt szeptember 19-én, szerdán adták át – közölte az MTI.


A több mint ötszáz, főként gépészeti és informatikai ismereteket szerző diák oktatását biztosító kiskunfélegyházi Szent Benedek-iskola 2013 szeptemberétől működik a Pannonhalmi Főapátság fenntartásában.

Hortobágyi T. Cirill pannonhalmi főapát a szeptember 19-én tartott avatóünnepségen így fogalmazott: „Mai imádságuk azt közvetíti, hogy leljék örömüket a diákok a nekik épült új tornacsarnokban, az testük és lelkük javát szolgálja, személyiségük formálódjon, fejlődjön az ott töltött idő alatt.”

Ez volt az intézmény életében az elmúlt évtizedek legjelentősebb fejlesztése, amely nagyszerű példája annak, hogy összefogással mire képes egy közösség – emelte ki Hardi Gábor Titusz, a Szent Benedek-iskola főigazgatója. – A város, az iskola, a helyi vállalkozók és az ezer éve fenntartott Pannonhalmi Főapátság együttműködésének köszönhető, hogy elkészülhetett az új sportlétesítmény.

Csányi József kiskunfélegyházi polgármester, az iskola egykori tanulója elmondta: Kiskunfélegyháza mindig híres volt magas színvonalú oktatásáról, tanárai és diákjai messzire vitték a város és intézményei jó hírnevét. A település életében több mint harminc évvel ezelőtt volt hasonló fejlődés, amikor, mint napjainkban is, elmondhatták az ott élők, hogy felépült egy új óvoda, épülőben van egy általános iskola és a város egyik legrégebbi oktatási intézménye is komoly fejlődésen megy keresztül.

Rokolya Csaba, a Szent Benedek-iskola igazgatója hangsúlyozta, hogy intézményük mindenkor kiemelt figyelmet szentelt a sportnak, a testi nevelésnek. Ennek bizonyítékai az iskola nevéhez fűződő hazai és nemzetközi sportsikerek, amelyek közül kiemelkedik Zsivótzky Gyuláé, az 1968-as mexikóvárosi olimpia kalapácsvető bajnokáé. A 2017 januárjában kezdődött fejlesztés keretében a kiskunfélegyházi tagintézmény udvarán egy olyan röplabda- és kosárlabdacsarnok épült, amely mindenben megfelel a kor elvárásainak – ismertette az iskolavezető.

A mintegy 500 millió forint összegű beruházás hetven százalékát a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége által jóváhagyott sportfejlesztési program keretéből finanszírozták; a fennmaradó összeget a Pannonhalmi Főapátság önerejéből fedezte, ezt Kiskunfélegyháza városa 68 millió forinttal kiegészítette. Az első osztályú kosárlabda-mérkőzések lebonyolítására is alkalmas új tornacsarnokban a játéktér pályaelválasztó függöny segítségével két részre bontható, így egy időben két osztály is részt vehet testnevelésórán. A létesítményben kétszáz ember befogadására alkalmas nézőteret alakítottak ki, továbbá négy öltözőt és két szertárat. Az új épületrészben külső burkolati elemként az elbontott, 112 éves tornaterem építőtégláit is felhasználták.

Forrás: MTI

Fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
utolso-utjara-kisertek-palos-frigyest-vacon
Utolsó útjára kísérték Pálos Frigyest Vácon

Pálos Frigyes Leó temetése alkalmából március 20-án Beer Miklós váci megyéspüspök mutatott be szentmisét a váci székesegyházban, Varga Lajos váci segédpüspök, Koza József tiszteletbeli kanonok, prépost, címzetes esperes, Tóth Ferenc esperes és Gedeon József koncelebrálásával.

2019. március 22., péntek
orzoje-vagyok-az-en-testveremnek-bemutattak-nemeth-gabor-bioetikai-konyvet
Őrzője vagyok az én testvéremnek – Bemutatták Németh Gábor bioetikai könyvét

Március 21-én este a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán mutatták be Németh Gábor „Bioetikai vázlatok” című könyvét, a kar és a kötetet kiadó Szent István Társulat közös szervezésében.

2019. március 22., péntek