Új zarándokközpont létesül Santiago de Compostelában

Kitekintő – 2015. január 28., szerda | 15:15

A spanyolországi Santiago de Compostelában a zarándokokat fogadó, számukra a találkozás lehetőségét biztosító központot létesítenek. A beruházás a Szent Jakab-út fejlesztését szolgálja. A Kathpress tudósítása.


Santiago de Compostela belvárosában egy évek óta üresen álló idősotthon épületében alakítanak ki zarándokokat fogadó központot. A Szent Jakab-út végpontján eddig nem volt olyan létesítmény, ahol a zarándokok az út fáradalmai után közösségben, fogadtatást élvezve örülni tudtak volna a megérkezésnek. Úgy érezték, a bazilikában ünnepelt zarándokmise és a szálláshelyeken folytatott beszélgetések nem elégítik ki a találkozás, a megosztás igényét.

A nemzetközi zarándokház német mintára jön létre. A Rottenburg-Stuttgarti Egyházmegye és a német püspöki konferencia külügyi titkársága együttműködésével Santiagóban már néhány éve működik május és október között egy zarándokokat fogadó központ. Az „Úgy érkezni meg, hogy várnak” mottóval elindított lelkipásztori program a zarándokok találkozásra és megosztásra való igényét szolgálja. A német projekt felkeltette más nemzetekhez tartozó zarándokok figyelmét is. Francia, brit, olasz és lengyel összefogással kezdtek dolgozni a nemzetközi zarándokház létrehozásáért.

Az új központban zarándokiroda fog működni, és a különböző nemzetek termeket kapnak rendezvényeik lebonyolítására. A szervezők szerint még ebben az évben át tudják adni az épületet. Az átalakítás költségeit másfél millió euróval támogatja Galicia autonóm közösség kormánya.

2014-ben a Szent Jakab-út zarándokainak 48%-a spanyol volt, ők érkeznek legnagyobb számban az apostol városába. A sorban az olaszok követik őket, a harmadik helyen a németek állnak. Utánuk következnek Portugália, az USA, Franciaország, Írország, Nagy-Britannia és Dél-Korea zarándokai.

A zarándokok foglalkozás szerinti megoszlásáról is készült statisztika: 23%-uk alkalmazott, őket 19%-kal az egyetemisták, majd 12%-kal a nyugdíjasok és ugyancsak 12%-kal a szabad foglalkozásúak követik. 2014-ben a zarándokok között 1 328 pap és 1 104 szerzetesnővér volt.

Hogy mi vezeti az embereket Santiago de Compostelába? Erre a kérdésre sokféle válasz érkezett: a vallásos indíttatás mellett a teljesítménytúra is szerepelt a motivációk között, de sokan beszéltek az elvonulás, a hétköznapokból való kilépés szükségességéről és önmaguk megtalálásáról is indokolva útra kelésüket.

Fotó: Andreaskirche.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria