Újságírók kérdéseire válaszolt Ferenc pápa úton Panama felé

2019. január 23., szerda | 17:22

Úton Panama felé, a repülőn, január 23-án a Szentatya megemlékezett az oroszországi TASZSZ hírügynökség nemrég elhunyt tudósítójáról. Újságírói kérdésekre válaszolva a pápa lehetséges jövőbeli útjairól is beszélt.

Alekszej Bukalov, a TASZSZ hírügynökség római tudósítója a pápai utak veteránja volt, a legutóbbin is részt vett még. December 28-án hunyt el, 78 évesen.

Ferenc pápa a repülőn vele utazó újságírókat köszöntve, és előre megköszönve nekik azt az intenzív munkát, amit Panamában végeznek majd, megemlékezett az orosz újságíróról: „Ez az első alkalom, hogy hiányzik egyik kollégátok, akit nagyon kedveltem, Alekszej Bukalov, a TASZSZ hírügynökségtől. Nagyon emberséges volt, olyan humanizmus jellemezte, amely nem fél a legalacsonyabb emberi és a legmagasabb isteni dimenziótól sem. Képes volt Dosztojevszkij-stílusú összegzéseket készíteni.”

Ezt követően a Szentatya azt kérte, hogy rövid csenddel emlékezzenek az elhunytra, majd elimádkozták a Miatyánkot.

Az újságírók tapssal üdvözölték a megemlékezést, majd kérdéseket tettek föl a pápának.

„Novemberben jövök Japánba, készülj fel rá” – válaszolta Ferenc pápa a repülőgépen egy japán újságíró kérdésére. Azt is megemlítette, hogy szeretne Irakba látogatni, de a helyi püspökök szerint jelenleg ez még nem biztonságos.

Egy másik újságíró átadott a pápának egy rajzot, amely egy, a tengeren elhunyt fiatal bevándorlót ábrázolt, aki a ruháira felvarrva hordta magán iskolai bizonyítványát. A Szentatya elérzékenyülve azt mondta, a visszaúton szeretne erről a témáról beszélni.

Az olasz televízió egyes csatornája híradójának tudósítója a mexikói–amerikai határnál, Tijuanánál a migránsok megállítására felépített falról kérdezte Ferenc pápát. „A félelem megbolondít minket” – válaszolta a Szentatya, és arra biztatta az újságírókat, olvassák el a L’Osservatore Romano A félelem falai című vezércikkét.

A repülőúton Mauricio Rueda Belz prelátus, a pápai utak szervezője bemutatta az újságíróknak Alessandro Gisottit, a Szentszék Sajtótermének ideiglenes igazgatóját, akinek ez az első útja ebben a pozíciójában.

Az igazgató kérdésekre válaszolva elmondta, a Japánba vezető apostoli látogatás lehetőségének felmérése folyamatban van. Ahogy a Szentatya már más alkalmakkor is említette, nagyon szeretne ellátogatni ebbe az országba. Egy esetleges iraki utat illetően pedig arra emlékeztetett Alessandro Gisotti: Pietro Parolin bíboros államtitkár szerint, aki decemberben járt Irakban, jelenleg nincsenek meg a megfelelő körülmények ahhoz, hogy a Szentatya felkeresse az országot.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd
husvetvasarnapi-szentmisek-puspoki-szekhelyeken
Húsvétvasárnapi szentmisék a püspöki székhelyeken

Országszerte szentmiséken ünnepeltük április 21-én, húsvétvasárnap Urunk, Jézus Krisztus feltámadását. A püspöki székhelyek ünnepi szertartásairól adunk körképet.

2019. április 23., kedd