Uniós pályázatnak köszönhetően felújítják a szatmárnémeti székesegyházat

Külhoni – 2017. október 2., hétfő | 9:50

Egy, a regionális operatív programba illeszkedő európai uniós pályázatnak köszönhetően megújul a következő években a szatmárnémeti Urunk mennybemenetele székesegyház.

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye sikeresen pályázott az Európai Unió regionális operatív programjánál – a megfelelő döntéshozói szervek jóváhagyták A Szatmár megyei szatmárnémeti római katolikus székesegyház felújítása című pályázatot.

Ennek köszönhetően megerősítik az épület szerkezetét, restaurálják a homlokzatot és a hozzá tartozó díszítőelemeket, cserélik a közművekhez kapcsolódó berendezéseket. Rendezik a székesegyház környezetét is, különös tekintettel arra, hogy történelmi városrészben található műemlék épületről van szó.

A projekttől azt remélik, hogy nemcsak a helyi római katolikus közösség, illetve a város és a régió polgárai számára hoz értéktöbbletet, de a turizmusra is jó hatással lesz. Azt várják ugyanis, hogy éves szinten több mint tíz százalékkal többen látogatják majd a székesegyházat, valamint Szatmárnémeti is fontosabb helyet foglal majd el a turisztikai célpontok között.

A felújítás összértéke csaknem 13 millió lej (több mint 880 millió forint). Hamarosan elkészül a részletes kivitelezési terv, a tényleges munkákat pedig leghamarabb 2018 tavaszán kezdhetik el. A pályázatot úgy készítették elő és a munkákat úgy tervezik, hogy a székesegyházban a kétéves felújítás alatt is zavartalan rendben folyhassanak a szentmisék.


Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria