Ünnepelt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

Hazai – 2015. november 24., kedd | 19:11

Szent Erzsébet napján kezdődött a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász 25., jubileumi éve. November 21-én a szombathely-szőllősi Jézus Szíve-plébániatemplomban köszöntötték azokat az önkénteseket, akik az elmúlt évben kiemelkedő munkát végeztek.

Árpád-házi Szent Erzsébet a Karitász védőszentje, ezért hagyományosan az ő emléknapja alkalmából zárja le előző évi tevékenységét és kezdi meg a következőt a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász is. Az ünnepi eseményen Snell György esztergom-budapesti segédpüspök a karitászosok tevékenységét méltatta, kitért arra is, hogy az önkéntesek munkájukkal a plébánosok feladatát is megkönnyítik. „Egy plébános nem tudja megszervezni egyedül, hogy legyenek körülötte olyan emberek, akik mindig készségesek, és mindig rendelkezésre állnak” – mondta Snell György.

Veres András megyéspüspök arról is beszélt, hogy a következő időszakban a katolikus segélyszervezet munkájába minél több fiatalt igyekeznek bevonni. „Egyre több fiatalunk van, azt szeretném, ha még többen lennének, férfiak és nők is. Kell, hogy a fiatal generáció is rádöbbenjen, nem kell megvárni a nyugdíjaskort, hogy megtapasztalja: mit jelent valakiken segíteni, akik rászorulnak” –hangsúlyozta a főpásztor.

Az egyházmegyében huszonnégy évvel ezelőtt szervezték meg a plébániai karitászközösségeket; azóta már 800 tagot számlál a szervezet. „Elsőként  volt ott a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász a tiszai árvíznél, Kárpátalján, 1997-ben a nagy árvíznél, és amikor Devecserben bekövetkezett a vörösiszap-katasztrófa. És ez csak azért tudott így megvalósulni, mert azok a munkatársak, akik huszonnégy éve figyelik még a gondolatainkat is, mindig tettre készen álltak, és segítettek” – fogalmazott Tuczainé Régvári Marietta, az egyházmegyei karitász igazgatója.

Az elmúlt évben a menekültválság állította kihívás elé a segélyszervezeteket, így a karitászt is. A körmendi és a szentgotthárdi gyűjtőpontokon számos önkéntes vállalt szolgálatot több héten át. „Meglepő volt, amikor szembesültünk ezzel az emberáradattal: kisgyerekekkel, idős emberekkel, kismamákkal. Nem tudtuk, hogy mit vállalunk föl, de ahogy jöttek a buszok, egyre jobban megérlelődött bennünk, hogy valahogy segíteni kell” – emlékezett vissza Heiter Mihályné szentgotthárdi önkéntes.

Az érintett települések karitászosainak tevékenységét oklevéllel jutalmazta Veres András megyéspüspök és a helyi rendőrfőkapitány. Elismerésben részesültek azok a magánszemélyek és cégek is, akik és amelyek munkájukkal, anyagi hozzájárulásukkal támogatták a Szombathelyi Egyházmegyei Karitászt a rászorulók segítésében.

Forrás és fotó: Sz7.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria